current views are: 43

22 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση13:01

Η μάχη των γαλάζιων υποψηφίων στην Αττική – Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ – Τι μήνυμα έστειλε ο Μητσοτάκης για πρόωρες στο υπουργικό

Για πρόωρες εκλογές δεν μίλησε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Αλλά έστειλε το μήνυμα με έναν διαφορετικό τρόπο που σχολιάστηκε μετά μεταξύ των υπουργών.

Δημοσίευση 13:01’

Για πρόωρες εκλογές δεν μίλησε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Αλλά έστειλε το μήνυμα με έναν διαφορετικό τρόπο που σχολιάστηκε μετά μεταξύ των υπουργών.

Η κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει, για δεύτερη φορά, μέσα σε μια λίγες ημέρες, ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δείχνει κάλπες στις 18 ή στις 25 Σεπτεμβρίου και το αργότερο 2 Οκτωβρίου διότι μπροστά μας έχουμε προεκλογική περίοδο τουλάχιστον δυόμισι μηνών, εκ των οποίων ο ενάμισι μήνας -από την απλή αναλογική μέχρι την επόμενη κάλπη – θα είναι με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Άρχισαν να αναφέρονται στις ημερομηνίες και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Το έντονο προεκλογικό κλίμα θα δυσχεράνει πολύ έναν ελιγμό του πρωθυπουργού τον Αύγουστο να δείξει κάλπες στο τέλος της τετραετίας διότι δεν του βγήκε ο σχεδιασμός που πιθανόν έχει στο νου του.

Ναι μεν αλλά…

«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο» δήλωσε στο capital.gr. «Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές “ευκαιρίες” να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται».

Βατήρας η απλή αναλογική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ουσία άφησε ανοιχτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών με στόχο βουλευτές και στελέχη να τρέξουν έναν αγώνα σπριντ καλοκαιριάτικα προκειμένου η ΝΔ να βελτιώσει την δημοσκοπική της θέση σε πρώτη φάση για να πετύχει ένα αποτέλεσμα γύρω στο 34% στις εκλογές της απλής αναλογικής το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως βατήρα για τον μείζονα στόχο, την διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ.

Οι δεύτερες κάλπες θα κρίνουν την επόμενη κυβέρνηση. Εάν θα είναι αυτοδύναμη ή συνεργασίας. Τις τρίτες κάλπες τις απορρίπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ανοιχτός σε κυβέρνηση συνεργασίας εάν για δεύτερη φορά οι πολίτες δεν δώσουν αυτοδυναμία στη ΝΔ. Από εκεί και πέρα θα είναι τεράστιο το ρίσκο για το κόμμα που θα γίνει η αιτία να οδηγηθεί η χώρα για τρίτη φορά στις κάλπες παρατείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα.

Το παρασκήνιο

Για πρόωρες εκλογές δεν μίλησε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Αλλά έστειλε το μήνυμα με έναν διαφορετικό τρόπο που σχολιάστηκε μετά μεταξύ των υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST όταν ένας εξ αυτών μιλούσε για τους σχεδιασμούς του υπουργείου του και προσέθετε την φράση «αλλά θα το δούμε στην επόμενη θητεία μας» ο κ.Μητσοτάκης δεν αντιδρούσε αν και οι αναφορές ήταν για παρεμβάσεις όχι και τόσο μακρόπνοης πνοής και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία.

Σκληρή μάχη

«Τρεχάτε» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού για τις πρόωρες και για ένα λόγο παραπάνω. Η απλή αναλογική πλήττει κυρίως το πρώτο κόμμα διότι του αφαιρεί το μπόνους των 50 εδρών. Οπότε η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει πάνω από 40 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα και 39,5% να πάρει όπως το 2019 – που αποκλείεται – και με το ίδιο ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής που συνυπολογίζεται και το οποίο έφτανε το 8%- από τους 158 βουλευτές που εξέλεξε θα έπεφτε στους 130. Επομένως με μικρότερο ποσοστό πιθανόν να κινηθεί ακόμη και γύρω στους 110.

Θα θιγεί το γόητρο των κορυφαίων εάν θα βρεθούν εκτός της εκλόγιμης λίστας στην απλή αναλογική. Σκληρή μάχη θα δώσουν για να εκλεγούν ανάμεσα στους πρώτους. Το ίδιο και όσοι θα διεκδικήσουν ξανά την έδρα τους στις επόμενες κάλπες.

Ενόχληση

Υπάρχουν και εκλογικές περιφέρειες όπου είναι δύσκολο να εκλεγεί ένας νεοεισερχόμενος στις λίστες. Γίνονται συζητήσεις να μπουν στα ψηφοδέλτια και στελέχη που δεν θα εκλεγούν αλλά έχουν μια δημοφιλία και θα μπορούσαν να φέρουν ψήφους. Κάποιες ελάχιστες αρνήσεις ενόχλησαν τον πρωθυπουργό που γενικώς «δεν ξεχνάει» όπως είπε στο NEWPOST κομματική πηγή.

Το επιτελείο

Στην τελική τους φάση βρίσκονται τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Την ευθύνη έχουν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και εξ απορρήτων του εδώ και χρόνια Θανάσης Νέζης και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και νούμερο δύο του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης σε ανοιχτή γραμμή με τον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη. Κάποιες επαφές κάνει και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης ο οποίος και θα αποφασίσει για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το οποίο είθισται να στέλνει μηνύματα.

Ο Πιερρακάκης

Στο Επικρατείας έχει κλειδώσει οριστικά πλέον ο 39χρονος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Δεν θεωρείται μόνο ένας πετυχημένος υπουργός αλλά το αντικείμενο του είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες που συνδέονται με το ενδιαφέρον των νέων που είναι ένα εκλογικό ακροατήριο όπου η ΝΔ έχει τεράστιο έλλειμα. Καθ´ οδόν για τις εκλογές θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις νομοθετικών παρεμβάσεων για την «επόμενη τετραετία» που θα βελτιώνουν την ζωή τους καθώς τώρα στην πλειονότητα τους αισθάνονται αποκλεισμένοι και αυτοί τιμώρησαν και τον Μακρόν στη Γαλλία. Ο Πιερρακάκης θα αναλάβει και χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς οι υποψήφιοι στο Επικρατείας δεν έχουν περιορισμό εμφανίσεων στα ΜΜΕ.

Ένα ακόμη όνομα που κλείδωσε για το Επικρατείας είναι του αν.υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2019 αλλά όχι σε εκλόγιμη θέση. Είναι πολύ ανεβασμένες οι μετοχές του στο πρωθυπουργικό γραφείο για την διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Θα ήταν αδύνατο να επιδοθεί στο κυνήγι της ψήφου όταν αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ενώ έγινε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και συζητήθηκε η συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια της ΝΔ με ανοιχτό και το Επικρατείας, αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να υποχωρεί. Και η ίδια μάλλον δεν ενδιαφέρεται για να κατεβεί σε κάποια εκλογική περιφέρεια παρά την μεγάλη δημοφιλία που έχει.

Για την έδρα των αποδήμων συζητείται ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητής του ΜΙΤ. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επιλέξει να είναι εκ νέου υποψήφια στα Χανιά και όχι στο Επικρατείας.

Ας πάρουμε μια εικόνα των ψηφοδελτίων Αττικής.

Α Αθήνας

Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας
Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης
Αγγελος Συρίγος και Φωτεινή Πιπιλή είναι οι εκλεγμένοι που θα ξανακατεβούν. Θα δοκιμάσει την τύχη του για πρώτη φορά ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Πολύ πιθανόν θα κατέβουν ο Χρήστος Τεντόμας, ο Γιώργος Δημόπουλος αντιπεριφερειάρχης, η γνωστή από τα τηλεπαράθυρα και δικηγόρος των αστυνομικών Εβίτα Βαρελά, ο Δημήτρης Πιστόλας, δ/ντης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ευαγγελισμού .

Δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία θα πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές στην Εύβοια.

Δεν θα ξαναείναι υποψήφιος ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Δεν θα είναι υποψήφια η Ελίζα Βόζεμπεργκ, παραμένει ευρωβουλευτής. Το διέψευσε και η ίδια μιλώντας σήμερα στα «Παραπολιτικά 90,1».

Βόρειος τομέας

Δεν αναμένονται εκπλήξεις. Είναι η εκλογική περιφέρεια των υπουργών. Στα ψηφοδέλτια θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, η
Νίκη Κεραμέως, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Δημήτρης Καιρίδης, η Ζωή Ράπτη, ο Φώτης Καρύδας.

Δεν θα κατέβουν οι Νίκος Παπαθανάσης, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο Βασίλης Ξυπολυτάς, Νίκος Κωστόπουλος και ο Νίκος Ρωμανός που δίνει τη μάχη από την Πειραιώς.

Νότιος τομέας

Επίσης μια δύσκολη εκλογική περιφέρεια: Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης,
Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Καλλιάνος,
Βασίλης Σπανάκης, Τάσος Γαϊτάνης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα κατεβεί όπως ο ίδιος δηλώνει αν και του προτάθηκε από το Μαξίμου.

Ανατολική Αττική

Εμπλουτίζεται με νέες υπουργικές εισόδους. Γεωργία Μαρτίνου,
Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος,
Βασίλης Οικονόμου, Βάσω Κόλλια αλλά και Σοφία Ζαχαράκη και Στέλιος Πετσας.

Β2 Δυτικός Τομέας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Λοβέρδος, Θανάσης Μπούρας,
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
Μαρία Συρεγγέλα.

Ο πρωθυπουργός πιθανόν να μην είναι υποψήφιος ξανά στον Δυτικό Τομέα. Η Κρήτη είναι μία από τις τρεις περιοχές όπου θα θέσει υποψηφιότητα.

Πιθανόν να κατεβεί ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Α Πειραιά

Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης και Δόμνα Μιχαηλίδου που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Β´ Πειραιά

Δημήτρης Μαρκόπουλος και Γιάννης Τραγάκης.


σχετικα αρθρα