current views are: 17

17 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση13:00

Μεγάλη η απόσταση από το «γιοκ» στο «ταμάμ» – Πλούσιο παρασκήνιο για τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Μαδρίτη – Μια στο καρφί και μια στο πέταλο το πάνε οι Τούρκοι

Η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι όπως πάντα. Η Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος γείτονας που μπορεί να γίνει ξαφνικά πολύ επικίνδυνος. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο εμπλοκής επιχειρήσουν οι γείτονες. Το ζητούμενο όμως είναι ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Δημοσίευση 13:00’

Η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι όπως πάντα. Η Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος γείτονας που μπορεί να γίνει ξαφνικά πολύ επικίνδυνος. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο εμπλοκής επιχειρήσουν οι γείτονες. Το ζητούμενο όμως είναι ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, συνεχίζεται ένα πολυεπίπεδο παρασκήνιο. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και η Ουάσιγκτον την θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ενδιαφέρον ένταξης στη συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας το οποίο προσκρούει στο τουρκικό βέτο. Όλοι οι ηγέτες θα βρεθούν εκεί. Από τον Τζο Μπάϊντεν που είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα τον δει στη Μαδρίτη, όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, μέχρι τον Σολτς, τον Μακρόν, τον Τζόνσον, τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Ερντογάν.

Ασκείται πολύπλευρη πίεση στην Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας την οποία χρησιμοποιεί ως όχημα για να κατηγορήσει την Δύση που την στριμώχνει με κόκκινες κάρτες. Εάν δεν περιοριστεί αυτό το μέτωπο θα δυσκολευτούν ακόμη και οι υποστηρικτές του Ερντογάν να τον διευκολύνουν ικανοποιώντας κάποιους από τους όρους που βάζει για να άρει το βέτο. Αυτό το μήνυμα έστειλαν και οι εξ απορρήτων των ηγεσιών τεσσάρων χωρών (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) που συναντήθηκαν στο Βερολίνο με τον στενό σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν όπου συζητήθηκε όλη η καυτή ατζέντα και διατυπώθηκαν και συγκεκριμένα τελεσίγραφα στην Άγκυρα.

Ένα βήμα μπροστά, μισό πίσω!

Το πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης έγινε στις ολιγόλεπτες συναντήσεις του Χουλουσί Ακαρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια στην Οχρίδα την Πέμπτη. Σήμερα υπήρξε υπαναχώρηση από τον Ερντογάν. Αν και σε πιο χαμηλούς τόνους, σε ερώτηση για το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών που θέτει με την απειλή του casus belli, απάντησε: «Δεν αστειεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά!». Εξαπέλυσε και πάλι προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν και δεν τον κατονόμασε αυτήν τη φορά.«Έχουμε πει ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους αν δεν υπάρχει ένας τίμιος πολιτικός. Από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα πρέπει να προσέχει» τόνισε.

Ήρεμο καλοκαίρι;

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST από διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών ψήνεται ένα όρθιο τετ α τετ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στην Μαδρίτη. Ο στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα για ένα ήρεμο καλοκαίρι και ότι οι δίαυλοι είναι ανοικτοί εκ νέου. Βέβαια την ίδια δέσμευση έλαβαν οι δυο ηγέτες και στη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη, στα μέσα Μαρτίου αλλά μετά από λίγες εβδομάδες την παραβίασε ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινώντας στο γνωστό κρεσέντο προκλητικότητας σε ημερήσια βάση.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος και να εγκαταληφθεί η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία όπου συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν την κοινή γραμμή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Ιουνίου και θα τεθεί το θέμα της καταδίκης της συμπεριφοράς της Τουρκίας στα συμπεράσματα.

«Έχεις δίκιο να λες ότι η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Νίκο Αναστασιάδη. «Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια» συνέχισε. «Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.
Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μικρό καλάθι

Η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι όπως πάντα. Η Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος γείτονας που μπορεί να γίνει ξαφνικά πολύ επικίνδυνος. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο εμπλοκής επιχειρήσουν οι γείτονες. Το ζητούμενο όμως είναι ένα ήρεμο καλοκαίρι. Το τουριστικό συνάλλαγμα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Α.Ε.Π. και ανοίγει το δρόμο για πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο εφιάλτη της ακρίβειας που δε λέει να τελειώσει.

Σχεδόν μεταλλαγμένος σε σχέση με τον ρεσιτάλ των απειλών στο οποίο επιδόθηκε κατά των Ελλήνων βουλευτών, την Τετάρτη, εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόσο στη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του χθες όσο και στους σχολιασμούς που έκανε σήμερα.

Επιβεβαίωση

Η χθεσινή πληροφορία του NEWPOST ότι οι δύο υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχουν πάντα ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και όχι μόνον για μία κακή στιγμή αλλά για να υπάρχει γενικώς μία συνεννόηση, επιβεβαιώθηκε σήμερα και από τουρκικές πηγές. «Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Υπάρχει» δήλωσε ο Ακάρ. «Πώς να λύσετε; Μιλώντας για αυτό, υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες απεμπλοκής και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είπαμε ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μιλώντας» τόνισε.

Βέβαια άφησε και κάποιες αιχμές για ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα που «συνεχίζουν τις ενέργειες και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών» όπως είπε. «Υπάρχουν εξοπλιστικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς. Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες. Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων» τόνισε. «Θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Η επικέντρωση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία


σχετικα αρθρα