current views are: 13

15 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση13:33

Ο Μητσοτάκης βάζει το πλαίσιο των πρόωρων εκλογών – Στον αστερισμό των Ειδικών Δικαστηρίων ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι απώλειες του Ανδρουλάκη

Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, των βουλευτών και των υποψηφίων όλων των κομμάτων έχει αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα με το πρόσχημα ότι δύο χρόνια με την καραντίνα είχαν σταματήσει οι πολιτικές εκδηλώσεις.

Δημοσίευση 13:33’

Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, των βουλευτών και των υποψηφίων όλων των κομμάτων έχει αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα με το πρόσχημα ότι δύο χρόνια με την καραντίνα είχαν σταματήσει οι πολιτικές εκδηλώσεις.

Το τέλος της τετραετίας για τις εκλογές, έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας όμως για πρώτη φορά μια χαραμάδα για πρόωρες που πυροδότησε τα σχετικά σενάρια του Φθινοπώρου. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» δήλωσε στην συνέντευξη του στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ. Με βάση τα όσα τον προβληματίζουν και όπως φαίνεται θα μετρήσουν στους προβληματισμούς του, είναι οι εξής παράμετροι.

Απλή αναλογική

Την θεωρεί παράγοντα ανασφάλειας και αναγνωρίζει ότι αποτελεί ανασταλτικό στοιχείο για τους ξένους οίκους όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα που έχει ανάγκη η χώρα για να αποφύγει τον εφιάλτη του ακριβού δανεισμού που επανέρχεται. «Πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος εντός και εκτός Ελλάδος ότι η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την ψήφισε όταν έχανε. «Οτι μεσολαβεί μια εκλογή με απλή αναλογική είναι αποκλειστική υπευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. «Σας θυμίζω ότι και η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του ‘15 ήταν με ενισχυμένη αναλογική» συνέχισε. «Όταν είδε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί έσπευσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.»

Η παρατεταμένη τοξικότητα

Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, των βουλευτών και των υποψηφίων όλων των κομμάτων έχει αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα με το πρόσχημα ότι δύο χρόνια με την καραντίνα είχαν σταματήσει οι πολιτικές εκδηλώσεις. Το κυνήγι της ψήφου είναι σκληρό και δημιουργεί ανταγωνισμούς και μέσα στα ίδια τα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να σέρνεται επί μήνες η ακραία πόλωση και η πολιτική τοξικότητα. «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες» δήλωσε. «Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο που μερικές φορές, φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news.»

Δεν περιμένει οι αντίπαλοι του αντίπαλοι να του πλέκουν το εγκώμιο. Η πολιτική είναι από τη φύση της σκληρή. Θεωρεί όμως ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα η οποία ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, υπερβαίνει τα όρια. Και εδώ πάλι φωτογραφίζει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνήσεις συνεργασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει και την καλύτερη εμπειρία από τις κυβερνήσεις συνεργασίας και προτάσσει την αυτοδυναμία. Επομένως εάν έχει την ευκαιρία να την κερδίσει νωρίτερα, οι πρόωρες εκλογές θα είναι μεγάλος πειρασμός. Θεωρεί ότι το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο «είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα». «Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε» δήλωσε. Το 2019, προεκλογικά, είχε μιλήσει για «αυτοδύναμη Ελλάδα». Επιμένει σε αυτό το σύνθημα και σήμερα. Το θεωρεί πολύ πιο επίκαιρο. «Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις» δήλωσε. «Σκεφτείτε αν στον Έβρο έπρεπε να συνομιλήσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε εγκρίσεις των υπόλοιπων κομματικών μας εταίρων. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για την χώρα.»

Απαραίτητη προϋπόθεση για το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο είναι ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει με επιτυχία σε ό,τι αφορά στις καλοκαιρινές φωτιές και δεν επαναληφθεί ο εφιάλτης των προηγούμενων χρόνων και βέβαια συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κολλημένος σε χαμηλές πτήσεις.

Το αφήγημα των πρόωρων εκλογών είναι σαφές. Εάν τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός δεν θα το κάνει πριν τα μέσα Αυγούστου που θεωρείται ένας πολιτικός χρόνος ο οποίος θα του έχει δώσει τα δεδομένα που χρειάζεται για να καταλήξει εάν θα πάρει το ρίσκο ή όχι, καθώς η κάλπη είναι έγκυος!

Με το βλέμμα στα Ειδικό Δικαστήριο

Μετά την οριστική απόφαση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την εισαγγελική πρόταση για ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη και για άλλους δύο εισαγγελείς, τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η διαδικασία που θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Αν συμπέσει με την προεκλογική περίοδο το πολιτικό σκηνικό θα πάρει φωτιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση δείχνοντας όμως και την Δικαιοσύνη. «Ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» ανέφερε στην ανακοίνωση του. «Αφού ο κορμός του κατηγορητηρίου κατέρρευσε στην Προανακριτική παρωδία, τώρα στήνουν ειδικά δικαστήρια για δήθεν πλημμέλημα» πρόσθεσε για την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο. «Όσα σενάρια και να απεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης, μήπως και ξεφύγει από την ακραία ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων που κάνουν τη ζωή του κόσμου αβίωτη, οι πολίτες γνωρίζουν:

Επί ΣΥΡΙΖΑ το Δημόσιο εισέπραξε πάνω από 200 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και τη φορολογία, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με έναν νόμο που είναι ακόμα σε ισχύ και επί ΝΔ.

Επί Μητσοτάκη συμβαίνει το αντίθετο. Το Δημόσιο αντί να εισπράττει, πληρώνει με κάθε λογής λίστες Πέτσα να νομιμοποιούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε Μέσα χωρίς ίχνος κριτηρίων, για να αποθεώνουν την κυβέρνησή του». «Και έχουν το θράσος και μιλούν για την ελευθερία του Τύπου οι ξεδιάντροποι που διώκουν και παρακολουθούν δημοσιογράφους και έχουν ρίξει τη χώρα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και στην 108η παγκοσμίως».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παππάς κατηγορείται ότι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κανάλι συριζαϊκό υπονομεύοντας στην ουσία τον δικό του νόμο καθώς ο εργολάβος Χρ.Καλογρίτσας τον κατηγορεί ότι τον χρησιμοποίησε με διάφορους τρόπους για να τον εμφανίσει ως αγοραστή.

«Μπορώ να μιλήσω μόνο για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο -διότι στην περίπτωση Παπαγγελόπουλου είμαστε ακόμα σε πιο πρώιμο στάδιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι είναι πολιτικός κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. «Και όταν εμείς λέγαμε τότε ότι αυτή η «πρώτη φορά Αριστερά» εργαλειοποιεί τους «αρμούς της εξουσίας» και χρησιμοποιώντας πρακτικές που πολλές φορές υιοθετήθηκαν από λαϊκίστικα κόμματα της Δεξιάς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία, τη θεσμική ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εν τέλει το οικοδόμημα της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας, δικαιωθήκαμε από αυτό. Από εκεί και πέρα η απόδοση ποινικών ευθυνών είναι υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου. Απομένει να δούμε εάν θα καταδικαστεί. Αλλά ήδη η παραπομπή και μόνο συνιστά μια μείζονα απόδοση πολιτικών ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να χειραγωγήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.»

Κάτω από το χαλί

Όσον αφορά στο Νίκο Ανδρουλάκη το τελευταίο διάστημα κατέγραψε κάποιες απώλειες που θολώνουν προφίλ του. Την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ – Κιν Αλ έστειλε με επιστολή του το στέλεχος Σπύρος Καρανικόλας. Αναφέρει ότι ο ίδιος μπήκε στην πολιτική πιστεύοντας πως η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και η τόλμη για ευρύτερες συνεργασίες με σεβασμό στη δημοκρατική λογική, αλλά και στις επιμέρους πολιτικές διαφορές, αποτελούσαν απαράβατες αρχές, απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που οπισθοδρόμησαν τη χώρα.

«Η σημερινή όμως ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει επιλέξει άλλους δρόμους» ανέφερε. «Χωρίς σαφή κατεύθυνση και χωρίς ορατή διέξοδο, με μόνο στόχο τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και όχι την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, στις οποίες τα εκάστοτε ποσοστά πρέπει να μεταφράζονται… Πορεύεται, έτσι, εγκλωβισμένη σε προσωπικές και ιδιοτελείς επιλογές, κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων και αναντίστοιχες των ιστορικών προκλήσεων. Αντί να καινοτομεί στο επίπεδο των ιδεών και των λύσεων, περιορίζεται στον άχαρο πολιτικό ρόλο του “επιτήδειου ουδέτερου”.
Όλα όσα πιστεύω δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να υπηρετώ αυτές τις πολιτικές επιλογές.»

Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γενικώς έγινε μία προσπάθεια στο να μπει κάτω από το χαλί το πρόβλημα.

Επίσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι ένα δικό του επίλεκτο στέλεχος, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ένας από τους εφτά σοφούς οι οποίοι θα αναλάβουν τις καταστατικές αλλαγές που απαιτούνται στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Οργανισμό, αλλά και την καταγγελία από την Μόσχα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην Επιτροπή των Σοφών συμμετέχουν επίσης οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσοβα, η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ινέ Μαρί Έρικσεν και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ανδόρας, Ζοσέπ Νταλιερές Κοντίνα.

Η τιμή για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι διπλή. Όχι μόνο γιατί τον πρότεινε ο πρωθυπουργός ενός άλλου κόμματος αλλά και γιατί έδωσαν το πράσινο φως οι υπόλοιπες 46 χώρες οι οποίες και έκαναν αποδεκτή την πρόταση Μητσοτάκη.

Όπως φαίνεται και πάλι οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Βενιζέλου μπήκαν στον πάγο…


σχετικα αρθρα