current views are: 8

22 Οκτωβρίου 2021
Δημοσίευση07:08

Πάρις Κουρτζίδης: «Θεσμοί και κυβέρνηση οδηγούν την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο, ενώ ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να αποδράσει»

Τι αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Κινήματος Ελεύθερων Ανθρώπων (Κ.Ελ.ΑΝ.).

Δημοσίευση 07:08’

Τι αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Κινήματος Ελεύθερων Ανθρώπων (Κ.Ελ.ΑΝ.).

«Τη στιγμή που ο ανεκδιήγητος υπουργός Ανάπτυξης εμπαίζει τους πολίτες, μιλώντας με απύθμενο πολιτικό θράσος για φυσιολογικές ανατιμήσεις, αλλά και ο πρωθυπουργός, όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί του, πανηγυρίζουν για -δήθεν- ανάπτυξη, οι οιωνοί είναι κάκιστοι!» αναφέρει ο Πάρις Κουρτζίδης, εκπρόσωπος του Κινήματος Ελεύθερων Ανθρώπων (Κ.Ελ.ΑΝ.).

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του:

«Μετά τον οικονομικό θάνατο των μικρομεσαίων και την επικείμενη πλήρη εξόντωση κλάδων όπως είναι οι καλλιεργητές – παραγωγοί και οι ψαράδες, έρχεται νέο μνημόνιο, ακόμη πιο δραματικό.
Κώδωνα κινδύνου έκρουσε προ λίγων ημερών ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης “Scope Ratings” με έκθεση-βόμβα, ζητώντας από την Ελλάδα να μειώσει το αυξημένο δημόσιος χρέος, να ανακεφαλαιοποιήσει ξανά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να εξαλείψει τα διαρθρωτικά εμπόδια. Ειδάλλως, όπως επεσήμανε, από τούδε και στο εξής δεν θα μπορεί να προβαίνει σε αναβαθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι, ο ίδιος οίκος, που από το 2012 είναι πιστοποιημένος για να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα χωρών, στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από αυτή την τελευταία έκθεσή του, είχε μεν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε BB+ από BB, αλλά και τότε είχε ξεκαθαρίσει ότι η αναβάθμιση ήταν προσωρινή, λόγω του ότι δόθηκε έκτακτη ισχυρή στήριξη από την ΕΕ για την πανδημία. Όχι γιατί, άλλαξε και βελτιώθηκε η οικονομική εικόνα της χώρας.

Στο δε κάδρο όλων των διεθνών οίκων αξιολόγησης, όπως και του Βορρά της ΕΕ, ο οποίος ζητά επιμόνως νέα λιτότητα για τις χώρες του Νότου, έχουν μπει κι άλλα σοβαρά ζητήματα: Οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις.

Η δε Κομισιόν, όπως και το ΔΝΤ, έχουν εκφράσει κοινές ανησυχίες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την αύξηση των απασχολούμενων στο Δημόσιο (χωρίς ακόμη να έχουμε προλάβει να καλύψουμε βασικές ανάγκες σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς όπως το ΕΣΥ, η Πυροσβεστική, η ΕΛ.ΑΣ., η Αστυνομία των Πανεπιστημίων κ.ά.).
Επαναφέρουν δε ζήτημα επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα, αμέσως μετά την πανδημία. Ίσως για αυτό να βολεύει την κυβέρνηση η εικόνα της ξαφνικής κορωνο-επιδείνωσης, μέχρι την προσεχή άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022, όπου προσδιορίζεται η αναγκαστική πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η απόδραση Μητσοτάκη.»


σχετικα αρθρα