current views are: 7

21 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση12:36

Η επόμενη μέρα της ορκωμοσίας – Πόσο «Μπαϊντενόπουλος» θα είναι ο Μπάιντεν – Τι θέλει ο Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Οχτώ χρόνια αντιπρόεδρος και 30 χρόνια γερουσιαστής, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμφισβήτητα είναι ένα έμπειρος κοινοβουλευτικός άνδρας.

Δημοσίευση 12:36’

Οχτώ χρόνια αντιπρόεδρος και 30 χρόνια γερουσιαστής, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμφισβήτητα είναι ένα έμπειρος κοινοβουλευτικός άνδρας.

Το 2012, κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα, για την δεύτερη προεδρική θητεία, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ξανά υποψήφιος Τζο Μπάιντεν, στο Οχάιο, μπήκε στην καφετέρια “Μόκα Καφέ” και πλησιάζοντας μια παρέα Ελληνο-αμερικανών που μιλούσαν ελληνικά, τους είπε «Γεια σας, είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος». «Χαίρω πολύ, κι εγώ είμαι ο Πωλ Νιούμαν»του απάντησε ένας της παρέας. Όλοι γέλασαν. Ο Μπάιντεν έδειξε όμως τον Έλληνα ιδιοκτήτη του καφέ και τους είπε: «Ρωτήστε τον Γιώργο και θα σας πει ποιος είναι ο πιο φιλέλληνας Ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός» εννοώντας τον εαυτό του.

Οχτώ χρόνια αντιπρόεδρος και 30 χρόνια γερουσιαστής, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμφισβήτητα είναι ένα έμπειρος κοινοβουλευτικός άνδρας. Οι περισσότερες κρίσιμες τροπολογίες της Γερουσίας που αφορούν τα ελληνοτουρκικά έχουν την σφραγίδα του. Το 1986 η γερουσία είχε υπερψηφίσει την «τροπολογία Μπάιντεν» σύμφωνα με την οποία η Αμμόχωστος πρέπει να επιστραφεί στους κατοίκους της.

Δεκαοκτώ ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα ότι εφόσον εκλεγεί, «θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό, και θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλον τον κόσμο». Ο Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει το Καλοκαίρι την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία ώστε να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες συμπεριλαμβανομένων και των απειλών βίας. Έχει υπάρξει ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επέκρινε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει «αυτοκράτορα» τον Ταγίπ Ερντογάν και πρότεινε οι ΗΠΑ να στηρίξουν την τουρκική αντιπολίτευση και να τον ρίξουν, μέσω των εκλογών.

Διαφορετικοί ρόλοι

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί όμως ότι ο Μπάϊντεν θα παραμείνει «Μπαϊντενόπουλος»; Η απάντηση είναι όχι. «Αλλά δεν θα χρειαστεί να ξαναστηθούμε» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST.
Είναι παλιός γνώριμος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 2017, ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γραφεία της ΝΔ. «Γνωρίζω προσωπικά τον Πρόεδρο Biden» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. «Είναι ένα έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας, αλλά και τις ευαισθησίες της» συνέχισε. «Είναι, επίσης, ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση, αλλά και με αυτοπεποίθηση, κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ.»

Το ΝΑΤΟ

Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση ο Μπάιντεν να την «χαρίσει» στη Ρωσία. Οι S400 μπορεί ταυτόχρονα να είναι η αχίλλειος πτέρνα του Ερντογάν αλλά και ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί η απόσυρση τους. Όλες οι σχέσεις θα δοκιμαστούν στην πράξη. Ο Μπάιντεν είναι νουνεχής και δεν θα δεχθεί εύκολα προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που θα αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

ΕΕ – Μπάιντεν

Μια νέα σελίδα στην σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ προσδοκούν και οι Βρυξέλλες καθώς ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε τραβήξει διαχωριστικές γραμμές και υπήρχαν πολλά ανοικτά ζητήματα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Για να ξανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο εταίρο, να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τζο Μπάιντεν».

Οι πρώτες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες είναι ότι τώρα πλέον έχουν απέναντι τους έναν συνομιλητή στο Λευκό Οίκο που δεν θα είναι απρόβλεπτος όπως ο προκάτοχός του. Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι ο Μπάιντεν θα εστιάσει στο εσωτερικό της χώρας του προκειμένου να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες -και με την εισβολή στο Καπιτώλιο – πετώντας γέφυρες και με τους Αμερικανούς που δεν τον ψήφισαν. Η πανδημία είναι στις προτεραιότητες του και θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο εμβολιασμού.

Ένα από τα πρώτα του ταξίδια εκτός ΗΠΑ θα είναι στην ΕΕ, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί. Η Πορτογαλία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ευελπιστεί να προσκαλέσει τον νέο Αμερικανό πρόεδρο στην Σύνοδο Κορυφής της 25 – 26 Μαρτίου, αν και στην παρούσα φάση φαίνεται να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίθεση ..γοητείας

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις διερευνητικές επαφές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Κωσταντινούπολη την Δευτέρα 25, Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες όπου έχει σειρά επαφών. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό που καίει πολύ και το Βερολίνο, η επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η τελωνειακή ένωση και όλη η γκάμα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου όπου θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων. Η Τουρκία είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρεί να κάνει μία επίθεση γοητείας προς την ΕΕ προκειμένου να τις αποφύγει. Σε κάθε περίπτωση εν αναμονή και των προγραμματικών δηλώσεων Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική, και η Ελλάδα κερδίζει ένα χρόνο ηρεμίας τουλάχιστον στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, παρά τους λεονταρισμούς.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπο Ολιβερ Βάρχεϊ.


σχετικα αρθρα