current views are: 10

21 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση11:05

Χατζηβασιλείου στον Alpha 98,9: Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την εκλογή Μπάιντεν – Ξέρει πού πέφτει το Καστελόριζο

Η βάση των κοινών συμφερόντων είναι το διαβατήριο για την επόμενη φάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Δημοσίευση 11:05’

Η βάση των κοινών συμφερόντων είναι το διαβατήριο για την επόμενη φάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Χθες ο Μπάιντεν έκανε μια πολύ ενωτική ομιλία. Ακούγοντάς τον να χαρακτηρίζει ως ζημιά που πρέπει να επιδιορθωθεί, όσα έγιναν στο Καπιτώλιο, δείχνει ότι ανοίγει ο δρόμος της επούλωσης των τραυμάτων. Άρα προτεραιότητά του είναι να θεραπεύσει τον βαθύ εσωτερικό διχασμό που κληρονόμησε από τον Τραμπ», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Θα περιμένουμε λίγο για τα διεθνή θέματα, αλλα σίγουρα η αμερικανική διοίκηση θα αρχίσει από την πρώτη στιγμή να δουλεύει τις διεθνείς σχέσεις. Είμαστε τυχεροί, γιατί ο Μπάιντεν γνωρίζει και πού πέφτει το Καστελόριζο, η Κύπρος και τι συμβαίνει στο Αιγαίο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Χαρακτήρισε «εξαιρετική» την αντίδραση Μπάιντεν πέρυσι, κάθε φορά που η Τουρκία παραβίαζε το διεθνές δίκαιο σε βάρος της Ελλάδας: «Έχει ονομαστικά στηλιτεύσει τις επιλογές Ερντογάν».

Όπως είπε, είναι μεγάλο «όπλο» για την Ελλάδα ότι διαθέτει όραμα για τη Μεσόγειο: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα σχήματα, το όραμα το μοιραζόμαστε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Η βάση των κοινών συμφερόντων είναι το διαβατήριο για την επόμενη φάση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο Ερντογάν χάνει ένα ιδιόμορφο φίλο στον Λευκό Οίκο, τον Τραμπ, και θα πρέπει να αγωνιστεί η Τουρκία να αποδείξει ότι δεν είναι αυταρχικό καθεστώς, γιατί η νέα διοίκηση έτσι τη βλέπει».

Όπως υπογράμμισε, μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία «αγχώνεται» και πρόσθεσε: «Όσο πλησιάζει η Σύνοδος του Μαρτίου, που θα τεθεί επί τάπητος το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προσπαθεί να προβάλλει ένα καλύτερο πρόσωπο».

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ, αλλά «η νέα σχέση θα υπαγορευτεί από την Αμερική αυτή τη φορά».

Για επέκταση χωρικών υδάτων: «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε τίποτα»

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψήφιση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, στα 12 ν.μ., ο βουλευτής της ΝΔ σχολιάζοντας την πρώτη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε: «Η ανακοίνωση ήταν πολύ προσεκτικά διατυπωμένη. Στη χθεσινή δήλωση δεν αλλάζει θέση. Εχει συγκεκριμένη στάση. Το ύφος και η γλώσσα είναι πολύ προσεγμένα. Η Άγκυρα ξεκίνησε επιχείρηση γοητείας προς τη Δύση, θέλει να χτίσει νέες γέφυρες με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Χαρακτήρισε «ιστορικό» το νομοσχέδιο: «Εχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Το κοινοβούλιο έστειλε μήνυμα ομοψυχίας. Είναι σημαντικό να εκπέμπεται μήνυμα πατριωτικής ενότητας».

Απαντώντας, ωστόσο, στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επί κυβερνήσεώς του, είπε: «Όταν πριν από τρία χρόνια ο κ. Κοτζιάς είχε ανακοινώσει κατά την αποχώρησή του από το ΥΠΕΞ, ότι είχε έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα για το Ιόνιο και η ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με επικοινωνιακούς όρους. Εμείς ούτε διάταγμα είδαμε, ούτε νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση Τσίπρα».

Υπογράμμισε ότι η ΝΔ ακολουθεί μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στα εθνικά θέματα, τονίζοντας: «Σε 18 μήνες διευθετήθηκαν εκκρεμότητες δεκαετιών».

Αναφερόμενος στις διερευνητικές με την Τουρκία και στο κατά πόσο μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, σχολίασε: «Είναι θετικό ότι η Τουρκία απέστειλε πρόσκληση για διερευνητικές επαφές. Εμείς θέλαμε να τελειώνουμε, πρώτον με τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία δέχτηκε η κουβέντα να ξεκινήσει από κει που είχε διακοπεί το 2016, με ευθύνη της. Εμείς πάμε με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, χωρίς ψευδαισθήσεις και χωρίς να ελπίζουμε σε θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Η συζητηση αφορά μόνο τον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Αν η Τουρκία επιχειρήσει να φορτώσει στην ατζέντα ζητήματα όπως η αποστρατικοποίηση νησιών, η δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη και η ανύπαρκτη μειονότητα στα Δωδεκάνησα, σαφώς δεν θα συζητήσουμε, ξεκάθαρα, τελεία και παύλα».


σχετικα αρθρα