current views are: 9

2 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση12:51

Τσίπρας: Η Ελλάδα μοναδική χώρα της ΕΕ που συνάντησε την ύφεση πριν τη συναντήσει η πανδημία

Σημείωσε πως η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι δίκαιη, και να αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και να ενισχύει τις συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους.

Δημοσίευση 12:51’

Σημείωσε πως η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι δίκαιη, και να αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και να ενισχύει τις συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα πως «η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ που συνάντησε την ύφεση πριν τη συναντήσει η πανδημία».

Στρέφοντας το βλέμμα στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «απαιτείται νέο παραγωγικό μοντέλο», ενώ πρόσθεσε:

«Παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει ουσιαστικά σελίδα η χώρα καθώς έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, που είναι σημαντικοί». Συνεχίζοντας επεσήμανε πως «το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια στροφή στην ποιότητα, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Σημείωσε πως η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι δίκαιη, και να αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και να ενισχύει τις συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους.

Πρότεινε παρεμβάσεις στους εξής τομείς:

  • Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
  • Ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση
  • Στήριξη ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με ενίσχυση των υποδομών του, στήριξη και προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού καθώς υποδομές πολιτικής προστασίας.

«Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί και θα ευοδώσει κάθε παραγωγική επένδυση, κάθε επένδυση που αναβαθμίζει την παραγωγική ικανότητα της χώρας, ειδικά σε νέες τεχνολογίες, στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, στα logistics, και σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε:

«Το κράτος έχει μια σειρά από δυνατότητες, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, να στηρίξει αυτές τις επενδύσεις. Χρηματοδοτικά κίνητρα με οργανωμένο τρόπο μέσω της Αναπτυξιακής τράπεζας, φορολογικά κίνητρα, σταθερό φορολογικό καθεστώς, διαφανείς απλούς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα ισχύουν για όλους».

Επεσήμανε πως η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αποτελεί κεντρικό πυλώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας:

«Η επιτυχής συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας το 2018 στην 83η ΔΕΘ, ήταν η απαρχή στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Οι κοινές προσπάθειές μας για τον Διαδριατικό Αγωγό φ.α (ΤΑΡ), για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), για τον υπεράκτιο τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, όπως και για τον αγωγό EastMed, συνέβαλαν και συμβάλουν καθοριστικά ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Με τον ίδιο τρόπο, η επένδυση στα Ναυπηγεία της Σύρου, δείχνει τον δρόμο για περισσότερες Αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, με δίκαιους όρους και στήριξη των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.  Οι διαπραγματεύσεις με Αμερικανικές εταιρείες λογισμικού, αποτελούν κρίσιμο τομέα για το μέλλον, στον βαθμό που εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως η χώρα «αγωνίζεται για να βγει όρθια και δυνατή από μια δύσκολη μάχη που αφορά την ίδια τη ζωή. Αύριο, μετά την υγειονομική κρίση θα αγωνίζεται και πάλι να σταθεί εκ νέου στα πόδια της αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Και τότε θα τελειώσουν οι δικαιολογίες. Και θα φανεί στη πράξη η αποτελεσματικότητα και η ικανότητα όσων σήμερα έχουν την εύκολη λύση να τα ρίχνουν όλα στη πανδημία και όχι στις δικές τους επιλογές. Παρόλο που η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ που συνάντησε την ύφεση πριν τη συναντήσει η πανδημία».

«Το μέλλον της χώρας μας – ως γέφυρα τριών ηπείρων – δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή και τη συνεργασία Ανατολής-Δύσης στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Ελπίδα μας – για την οποία θα αγωνιστούμε – είναι ότι η επανεστίαση στην πολυμερή διπλωματία και ο διάλογος για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, θα αφομοιώσουν τα διδάγματα από τα αδιέξοδα και τα λάθη του παρελθόντος. Και θα οδηγήσουν στην καθιέρωση ενός πιο δίκαιου πλαισίου διακρατικών σχέσεων που θα βασιστεί στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου».


σχετικα αρθρα