current views are: 8

30 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση05:18

«Επίθεση» στην κυβέρνηση: Τι αποφασίστηκε στον πρωινό καφέ του ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία και Πτωχευτικό Κώδικα

Σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε σειρά επαφών με κοινωνικούς φορείς με εμπορικούς και δικηγορικούς συλλόγους, επιμελητήρια με στόχο να συνεχιστεί η διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Δημοσίευση 05:18’

Σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε σειρά επαφών με κοινωνικούς φορείς με εμπορικούς και δικηγορικούς συλλόγους, επιμελητήρια με στόχο να συνεχιστεί η διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Τις ραγδαίες εξελίξεις με τα νέα έκτακτα μέτρα που προσλαμβάνει η πανδημία στη χώρα μας απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (διευρυμένος πρωινός καφές), χωρίς να απουσιάζει το κεντρικό πολιτικό θέμα για την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν είναι άλλο από τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει την πίεση προς την κυβέρνηση με κάθε τρόπο και θα επιδιώξει να πετύχει την αναστολή της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού.

Μάλιστα, σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε σειρά επαφών με κοινωνικούς φορείς με εμπορικούς και δικηγορικούς συλλόγους, επιμελητήρια με στόχο να συνεχιστεί η διαδικασία διαλόγου και ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες του νέου νόμου, όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, ειδικά εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης και πανδημίας.

Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε την δύσκολη θέση των κυβερνητικών βουλευτών που αδυνατώντας να υπερασπιστούν τον νέο νόμο, αρκέστηκαν να επαναλαμβάνουν απλώς το κυβερνητικό ραβασάκι που τους είχε μοιραστεί και αναφερόταν σε μια κριτική με αναληθή στοιχεία προς την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 Το επόμενο μεγάλο θέμα που θέλει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένταση το επόμενο διάστημα και να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση είναι η πανδημία.

Η κριτική θα είναι σε διπλή κατεύθυνση. Η πρώτη κατεύθυνση αφορά το υγειονομικό σκέλος, για το οποίο ο κ. Τσίπρας είχε την Πέμπτη και σύσκεψη μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες με επιδημιολόγους – λοιμωξιολόγους. Είναι σαφές πως πλέον έχει χαθεί ο έλεγχος από την κυβέρνηση, όπως θα τονίζουν σε κάθε ευκαιρία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το αναμενόμενο δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη και το ΕΣΥ ανοχύρωτο.

Το σήμα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας που απέδωσε την αποκλειστική ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη που άφησε να περάσουν οκτώ μήνες αυτοθαυμαζόμενος. «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για μόνιμες προσλήψεις γιατρών, για μαζικά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, για αύξηση κλινών ΜΕΘ και αποσυμφόρηση στη χαοτική κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η επικοινωνία» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα social media.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις copy paste, όπως υποστήριξε, «εντολές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε εμένα προσωπικά» σχολιάζοντας πως «όσα σκονάκια και να στείλει ο κ. Μητσοτάκης στα Μέσα που τον λιβανίζουν, δυστυχώς- για όλους μας- οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τις πληγές από τις δραματικές επιπτώσεις της αδράνειάς του». Κομματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για την έκρηξη κρουσμάτων, τον τριπλασιασμό νεκρών, από 200 σε έξι μήνες σε 600 από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για την οριακή κατάσταση στις ΜΕΘ με πάνω από 100 διασωληνωμένους. Ανησυχία και για ενδεχόμενη αδυναμία ΕΣΥ για άλλα περιστατικά, λόγω περιορισμένων ΜΕΘ που προορίζονται για περιστατικά κορωνοϊού. Μάλιστα εγκαλούν την  κυβέρνηση ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά από συνεδριάσεις Επιτροπής, δημιουργώντας υπόνοιες πως τόσο καιρό λαμβάνονται αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια και όχι αμιγώς υγειονομικά, αγνοώντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Απαιτούνται, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έστω και τώρα, αφού η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα 8 μήνες, άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ με επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, μαζική συνταγογράφηση των τεστ, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστική εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση και στην αποτυχία πρόληψης κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας, παρά τις δεσμεύσεις για αυξημένα τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εργαζόμενους».

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά το σκέλος της οικονομικής στήριξης με έμφαση σε εργαζόμενους, ανέργους και πληττόμενες επιχειρήσεις ειδικά την στιγμή που πλέον καθημερινά ανακοινώνονται νέα lockdown. Εδώ η κριτική θα εστιαστεί στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στο πεδίο της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και στα απαραίτητα οικονομικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

 Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ζήτημα των δημοσίων συγκοινωνιών όπου αναδεικνύονται, όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου,  «οι σημαντικές ευθύνες για τα σχεδόν 300 οχήματα που είναι ακινητοποιημένα και παράλληλα για τις ελλείψεις προσωπικού καθώς δεν γίνεται σε αυτή τη συγκυρία να υπάρχουν οδηγοί αποσπασμένοι σε κυβερνητικά γραφεία».

Στο ερώτημα για το αν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα για τις ανάγκες, απαντούν, ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της από την αρχή της πανδημίας 7,5 δισ. από το ΕΣΠΑ για κάλυψη μισθών σε υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, προμήθεια εξοπλισμού ΜΕΘ στα νοσοκομεία, πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και προμήθεια συρμών στα ΜΜΜ, μη επιστρεπτέα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολλών άλλων δράσεων σε ευαισθητους κοινωνικά τομείς που σχετίζονται με την πανδημία. Και μάλιστα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού καθώς είναι 100% ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η σχετική επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και συνυπογράφουν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί  το πρωί στη Βουλή.


σχετικα αρθρα