ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρας τεστ η συμπεριφορά της Τουρκίας έως την Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου - Το παρασκήνιο της αποκλιμάκωσης - Οι κυρώσεις και οι διερευνητικές επαφές

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2020, 15:41
Κρας τεστ η συμπεριφορά της Τουρκίας έως την Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου - Το παρασκήνιο της αποκλιμάκωσης - Οι κυρώσεις και οι διερευνητικές επαφές
Facebook Twitter Whatsapp

Το 10ήμερο που ακολουθεί είναι ένα κρας τεστ ως προς το που το πάει ο Ερντογάν.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα ώστε η Τουρκία να δώσει σαφή δείγματα αποκλιμάκωσης και να ανοίξει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, με υπαιτιότητα της. Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι αύριο Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου που λήγει η περίοδος των ενστάσεων και η τουρκική κυβέρνηση θα φανεί εάν θα δώσει άδειες για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. Στις 24-25 του μηνός πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής η οποία και αποφασίζει για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία εφόσον προβαίνει σε επιθετικές κινήσεις κατά κράτους - μέλους. Το 10ήμερο που ακολουθεί είναι ένα κρας τεστ ως προς το που το πάει ο Ερντογάν.

Διπλωματικό πόκερ

Τα μηνύματα αποκλιμάκωσης είχαν αρχίσει από το βράδυ της Παρασκευής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σε μια συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, όχι με την εύλογη ανησυχία που θα είχε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ανέμενε ένα θερμό επεισόδιο κοντά στο Καστελόριζο, στα επόμενα 24ωρα με την τουρκική προκλητικότητα να έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην επίσκεψη - αστραπή που πραγματοποίησε στη Λευκωσία, ότι οι Τούρκοι δεν θα εκδώσουν νέα navtex την επόμενη μέρα που έληγε η ισχύουσα.

Το απόγευμα του Σαββάτου το Οrus Reis επέστρεψε στην Αττάλεια με το πρόσχημα της συντήρησης. Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός που ήταν σφίγγα, γενικώς, ζήτησε να μάθει με ποιους υπουργούς θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στην επίσκεψη της προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο την Κυριακή διότι δεν θα ήθελε προφανώς να γίνουν εμπρηστικές δηλώσεις.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο άναψαν τα τηλέφωνα με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με την Άνγκελα Μέρκελ όπως αποκάλυψε στη ΔΕΘ αλλά μόνο για το μεταναστευτικό όπως είπε. Αλλά στην πολιτική πολλά γίνονται που δεν λέγονται και λέγονται χωρίς να γίνονται, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η εντολή ήταν να μην σηκωθούν και τα τέσσερα F16 που θα συνόδευαν την Πρόεδρο Δημοκρατίας στο Καστελόριζο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ήπιους τόνους, στην ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου και στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την Κυριακή. Χαρακτήρισε «ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση» την αποχώρηση του Oruc Reis. «Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά πρέπει να σας πω ότι εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει -και γιατί όχι σύντομα- ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία» τόνισε. Για ένα και μόνο θέμα ξεκαθάρισε, ότι θα γι πουν οι συνομιλίες οπότε αρχίσουν,την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Εάν δεν τα βρουν οι δυο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να προσφύγουν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το οποίο χρειάζεται συνυποσχετικό και τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να σεβαστούν την απόφαση όποια και αν είναι.

Όχι μονομερείς ενέργειες

Ο απαράβατος όρος για την έναρξη συνομιλιών που θέτει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να πάψουν οι μονονερείς ενέργειες. Η συμφωνία UNCLOS, που αφορά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στο άρθρο 83 παράγραφος 1, λέει ότι σε μη οριοθετημένες περιοχές απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, από όλους. «Είναι απολύτως προφανές ότι πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες μονομερείς ενέργειες και όσο υπάρχουν τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν μπορούμε να συζητάμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων».

Οπισθεν;

Οι εξελίξεις δεν προσφέρονται για χαλάρωση. Το Oruc Reis έφυγε αλλά συνεχίζεται η παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα η Τουρκία κάνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με περιβολή παραλλαγής δήλωσε ότι νοιάζονται για την Κύπρο από το 1974!

Υπάρχουν πολλές ενστάσεις ως προς το κατά πόσο ο Ερντογάν όντως προκρίνει την αποκλιμάκωση της έντασης για να αρχίσει ο διάλογος, ή εάν επιχειρεί απλώς να κερδίσει χρόνο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ που θα έπλητταν την ήδη κλονισμένη οικονομία του.

«Λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Έχω πει πολλές φορές ότι επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν οι κυρώσεις, διότι αν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε κυρώσεις τότε δεν θα έχουμε πετύχει την απαραίτητη αποκλιμάκωση. Αλλά η απειλή των κυρώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, και οι κυρώσεις εξακολουθούν να είναι - και θα είναι, θα παραμείνουν μέχρι και τις 24-25 Σεπτεμβρίου αλλά και στη συνέχεια- στο τραπέζι ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την Κύπρο.»

Ήδη τα μηνύματα που παίρνει η Τουρκία είναι πολλά. Οι νέο- οθωμανικές επιδιώξεις του Ερντογάν που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, χτυπούν το καμπανάκι. Η Σύνοδος των Med-7 την περασμένη Πέμπτη έστειλε ηχηρό μήνυμα υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Όχι μόνο με την διεύρυνση της στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας - Γαλλίας αλλά και με την μεταστροφή χωρών που είχαν επιλέξει την τακτική των ίσων αποστάσεων λόγω και του μεταναστευτικού και δεν ήθελαν να πιέσουν την Τουρκία με το ρίσκο να ανοίξει τις ροές.