current views are: 14

7 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση12:58

Ο Μητσοτάκης πετάει το γάντι στον Ερντογάν – Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την ΑΟΖ με Αίγυπτο – Ποιος ενημέρωνε τον Τσίπρα

Διπλωμάτες εξηγούσαν, πάντως, στο NEWPOST ότι ήταν αναμενόμενη μία τέτοια τουρκική αντίδραση. Το στίγμα των πραγματικών προθέσεων του Ερντογάν θα αποκαλυφθεί τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες όπως εκτιμούσαν διότι είναι μπροστά μας κρίσιμες εξελίξεις και σταθμοί.

Δημοσίευση 12:58’

Διπλωμάτες εξηγούσαν, πάντως, στο NEWPOST ότι ήταν αναμενόμενη μία τέτοια τουρκική αντίδραση. Το στίγμα των πραγματικών προθέσεων του Ερντογάν θα αποκαλυφθεί τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες όπως εκτιμούσαν διότι είναι μπροστά μας κρίσιμες εξελίξεις και σταθμοί.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν αλλά και του Βερολίνου και των Βρυξελλών, βρίσκεται η Αθήνα, μετά την συμφωνία για κοινή ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξοργισμένος δήλωσε ότι η Μέρκελ του ζήτησε να σταματήσει η Τουρκία τις γεωτρήσεις για μερικές εβδομάδες. «Δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους» δήλωσε. «Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελ».

Είχε προηγηθεί η ματαίωση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα χθες. Μία ημερομηνία που είχε γίνει γνωστή μέσω διαρροών και όχι μέσω επίσημης ανακοίνωσης της μίας ή της άλλης χώρας, ήταν η 24η Αυγούστου. Δεν ισχύει πλέον και δεν υπάρχει άλλη στον ορίζοντα.

Διπλωμάτες εξηγούσαν, πάντως, στο NEWPOST ότι ήταν αναμενόμενη μία τέτοια τουρκική αντίδραση. Το στίγμα των πραγματικών προθέσεων του Ερντογάν θα αποκαλυφθεί τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες όπως εκτιμούσαν διότι είναι μπροστά μας κρίσιμες εξελίξεις και σταθμοί.

Κρίσιμοι σταθμοί

Στα τέλη Αυγούστου στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών ο ύπατος αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρόκειται να παρουσιάσει τη λίστα με τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις προκλητικές της ενέργειες, σύμφωνα με την εντολή που πήρε από το προηγούμενο Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου, με παρέμβαση του Νίκου Δένδια. Εκείνου του Συμβουλίου είχε προηγηθεί η τουρκική navtex για γεωτρήσεις στα νότια του Καστελλόριζου που μετά από παρέμβαση της Μέρκελ ανακλήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί που προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή.

Το ρίσκο

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το παρασκήνιο θα κορυφωθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST από πηγές των Βρυξελλών. Εάν η Τουρκία εννοεί τις απειλές και προχωρήσει σε επιθετική κίνηση όπως θα ήταν μια νέα navtex για γεωτρήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η λίστα των κυρώσεων θα είναι πιο αυστηρή και αναπόφευκτη. Εάν οι παρασκηνιακοί δίαυλοι Αθήνας – Άγκυρας – Βερολίνου -Βρυξελλών «δείξουν» ότι η Τουρκία αν και ενοχλημένη θα καθίσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να υπάρξει μία στάση αναμονής από μέρους της ΕΕ.

Το γάντι

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, στο παρά πέντε των διερευνητικών επαφών, ήταν μια στρατηγική κίνηση διότι ενισχύει την εθνική θέση όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα των νησιών και στέλνει το μήνυμα ότι δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που διασαλεύτηκε από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας» τόνισε. «Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ουσία πέταξε το γάντι των διερευνητικών επαφών στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει στο κάδρο των επικρίσεων που πληθαίνουν σε βάρος του -έστω με καθυστέρηση- ή εάν θα βάλει νερό στο κρασί του καθώς δέχεται την ασφυκτική πίεση και της τουρκικής οικονομίας που κλονίζεται σοβαρά.

Το δίλημμα

Ένα κρίσιμο βήμα για να καθίσει η Ελλάδα από πιο ισχυρή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εάν και όταν αρχίσουν, ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας μερικής Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου.

«Είχαμε δύο επιλογές» δήλωσε στο NEWPOST υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. «Ή να υπογράψουμε τώρα την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με το Κάιρο ή να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα ήταν ιδανική για τα συμφέροντα μας στην οποία, όμως, δεν συναινεί η Αίγυπτος ακόμη, διότι άπτονται των ήδη τεταμένων σχέσεων της με την Τουρκία» συνέχισε. «Επιλέξαμε το πρώτο γιατί μια συμφωνία μεταξύ δύο νόμιμων κυβερνήσεων είναι ένα απτό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της εθνικής μας θέσης μετά την υπογραφή και της συμφωνίας για κοινή ΑΟΖ με την Ιταλία» τόνισε.

Οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για επέκταση της ΑΟΖ θα συνεχιστούν.

Δίαυλος Σουρανή – Καλπαδάκη

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο μπορεί να αιφνιδίασε τα ΜΜΕ -όχι ως προς την προοπτική της αλλά ως προς την συγκεκριμένη ημερομηνία που μπήκε από τον Νίκο Δένδια και τον ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο – αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να είχαν εικόνα και ιδιαίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για βεβιασμένες κινήσεις και δημιουργία «επικίνδυνων προηγουμένων», απάντησε ότι προηγήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων τα τελευταία 15 χρόνια και δεν υπάρχουν «θολά σημεία» . Πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ενημερωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συμφωνίας κατά την συνάντηση που είχε μαζί του για τα εθνικά θέματα και οι λεπτομέρειες της θα γίνουν ευρέως γνωστές από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Το NEWPOST αποκαλύπτει ότι αυτές τις ημέρες υπήρξε και επικοινωνία της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλη Καλπαδάκη προκειμένου να ενημερωθεί ο πρώην πρωθυπουργός για την συμφωνία.

«Η Ελλάδα βάζει τέλος στην εποχή των δισταγμών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1.


σχετικα αρθρα