current views are: 12

7 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση08:47

Δένδιας: «Δεν θα αντιδρούσε έτσι η Τουρκία αν η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ήταν προς όφελός της» – Τι είπε για το Καστελόριζο

Ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση για έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη. Ελπίζω να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος της οργής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δημοσίευση 08:47’

Ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση για έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη. Ελπίζω να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος της οργής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου θα έρθει άμεσα στη Βουλή, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα είναι ανοικτή να συζητήσει με την Τουρκία, υπό όρους διεθνούς δικαίου, αν και η γείτονα χώρα έκλεισε χθες την πόρτα του διαλόγου, ως αντίδραση στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Όσοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία  δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, δεν θα αντιδρούσε έτσι. Θα μας έδινε συγχαρητήρια και θα έλεγε ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως διαπραγματευτήκατε και με την Αίγυπτο. (…)Ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση για έναρξη των διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη. Ελπίζω να είναι μια προσωρινή απόφαση υπό το κράτος της οργής. Με αφήνει έκπληκτο, αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθει στη λογική και σε μια διαδικασία επανέναρξης των συζητήσεων», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Επόμενο βήμα είναι «η επικύρωση από τα κοινοβούλια. Η Αίγυπτος έχει εκλογές για την γερουσία. Θα χρειαστεί κανά δίμηνο. Θα παρακαλέσω τον κύριο Τασούλα να δώσει προτεραιότητα σε αυτή τη συμφωνία, όπως και σε αυτήν με την Ιταλία. Να δοθεί προτεραιότητα στην ψήφιση και των δύο αυτών συμφωνιών».

«Εμείς θέλουμε μια Τουρκία παρούσα. Θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει (η Τουρκία) την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ όπως αποκάλυψε, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τον  Σαμέχ Σούρκι, ο Αιγύπτιος ομόλογός του δέχτηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Μάλιστα, όπως είπε, για το ταξίδι στο Κάιρο ήταν ενήμερη και η Γερμανία, ωστόσο ούτε ο ίδιος γνώριζε αν θα υπήρχε συμφωνία.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η μερική οριοθέτηση που επετεύχθη με την Αίγυπτο, αφήνει εκτός το Καστελόριζο, είπε: «Η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον» και πρόσθεσε: «Έχουμε προς χρήση όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ένα κομμάτι των ακτών της Ρόδου, όσον αφορά στα ανατολικά μας, το σύνολογο των ακτών του συμπλέγματος του Καστελορίζου, δηλαδή Μεγίστης, Στρογγύλης κ.λπ. Αυτές είναι στοιχεία προς ‘εκμετάλλευση’ για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και με την Αίγυπτο και με άλλες χώρες της περιοχής. Και από την άλλη έχουμε αφήσει σχεδόν όλες τις ακτές της Κρήτης, ένα πολύ μικρό κομμάτι της Κρήτης ελήφθη υπόψη για αυτή τη συμφωνία, ώστε κάποια στιγμή που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, όταν υπάρξει μία μόνιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, να λύσουμε και το θέμα με τη Λιβύη, το οποίο δεν λύσαμε το 2009 και το 2010».

Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης να αυξήσει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα από 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, είπε: «Έχω βρει προεργασία στο υπουργείο – δεν υπάρχει παρθενογένεση, κάθε κράτος είναι μαι μαρκά συνέχεια – για την επέκταση των χωρικών υδάτων και είναι κάτι, το οποίο η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει. Έγκαιρα και θα ενημερώσω τους συναδέφλους των κομμάτων και θα προβούμε στις ανάλογες ενέργειες».

Ερωτηθείς αν τέλη του μήνα, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τεθεί επί τάπητος το πακέτο κυρώσεων προς την Τουρκία που είχε ζητηθεί από τον Μπορέλ, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Είμαστε σε μια περίεργη περίοδο. Εμείς αυτό το οποίο ζητήσαμε από τον ύπατο εκπρόσωπο, είναι να προετοιμάσει μια λίστα κυρώσεων, όχι κατά προσώπων, σοβαρών κυρώσεων της τουρκικής οικονομίας, την οποία να έχουμε στο συρτάρι, ώστε να έχει μια αίσθηση η Τουρκία τι έχει να κερδίσει και τι έχει να χάσει από την αντιπαράθεση με την ΕΕ. Δεν θέλουμε να απειλήσουμε την Τουρκία, δεν απειλούμε κανέναν. Κυρίως να δείξουμε στην Τουρκία πόσο συμφέρον έχει γι’ αυτή να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να μετατραπεί σε έναν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή». 

Στην ερώτηση πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία κατεβάσει γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, ο κ. Δένδιας είπε: «Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία κινδυνολογίας και αντιπαράθεσης με την Τουρκία, παρόλο που η Τουρκία προκαλεί. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν έχει κανέναν δικαίωμα εκπτώσεων επ αυτού. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».


σχετικα αρθρα