ΔΙΕΘΝΗ

«Δηλητήριο» στις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας η υπόθεση Ναβάλνι - Δεν πάει Βερολίνο ο Λαβρόφ

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2020, 19:10
«Δηλητήριο» στις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας η υπόθεση Ναβάλνι - Δεν πάει Βερολίνο ο Λαβρόφ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί αύριο 15 Σεπτεμβρίου το Βερολίνο για να παραστεί στην τελετή λήξης του «αφιερωματικού» έτους επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέβαλε την προγραμματισμένη πριν ένα χρόνο επίσκεψη του στο Βερολίνο ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί αύριο 15 Σεπτεμβρίου το Βερολίνο για να παραστεί στην τελετή λήξης του «αφιερωματικού» έτους επιστημονικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας, από κοινού με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμα του και μείωσε τον χρόνο συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Κατά αυτόν τον τρόπο ο πρωταρχικός και βασικός στόχος της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην πρωτεύουσα της Γερμανίας κατέστη ανεπίκαιρος και το προταθέν σχήμα διμερών συνομιλιών μειώθηκε αισθητά. Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη ελήφθη η απόφαση να αναβληθεί η επίσκεψη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι για την αναβολή της επίσκεψης ενημερώθηκε η γερμανική πλευρά, και «δεδομένης της σημασίας και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του αφιερωματικού έτους ο Λαβρόφ θα απευθύνει χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην τελετή λήξης».

Την προηγούμενη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στον Γερμανό πρέσβη στην Μόσχα, με αφορμή, κατά την άποψη της Μόσχας, «των αβάσιμων κατηγοριών και τελεσιγράφων» που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον Ρώσο πολιτικό Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο, μετά την υποτιθέμενη δηλητηρίαση που υπέστη με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στην διάθεση της η γερμανική πλευρά.

Το μήνυμα Πούτιν στον Μακρόν

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, ότι είναι «απαράδεκτο» να εκτοξεύονται αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, το οποίο επισημαίνει ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

 «Συζητήθηκε λεπτομερώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την ‘υπόθεση Ναβάλνι’. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας που δεν βασίζονται πουθενά, σε σχέση με την εισαγωγή στο νοσοκομείο του Αλεξέι Ναβάλνι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

 Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας «επισημάνθηκε ότι για να διευκρινιστούν οι πραγματικές συνθήκες του συμβάντος θα πρέπει οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες να παραδώσουν στην Ρωσία βιολογικό υλικό, το επίσημο πόρισμα των αποτελεσμάτων για τις ληφθείσες αναλύσεις που έγιναν στον Ναβάλνι καθώς και να υπάρξει κοινή συνεργασία με τους Ρώσους γιατρούς».

 «Συμφωνήθηκε να συμβάλουν ώστε να ορισθούν οι παράμετροι μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στο θέμα αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, τάχθηκαν υπέρ της ταχείας εξομάλυνσης της κατάστασης στην Λευκορωσία, συζήτησαν για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη, όπως και για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: TASS, Reuters