current views are: 9

7 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση18:39

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Επιστρατεύτηκε και η Ιντερπόλ – Απορρίφθηκε η πρόταση για διεθνή έρευνα– Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη η Χεσμπολάχ

Αυξάνεται ο αριθμός των αγνοούμενων στην Βηρυτό μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι, τη στιγμή που εντείνεται η έρευνα για το ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία.

Δημοσίευση 18:39’

Αυξάνεται ο αριθμός των αγνοούμενων στην Βηρυτό μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι, τη στιγμή που εντείνεται η έρευνα για το ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία.

Στην προσπάθεια αναζήτησης αγνοούμενων κάτω από τα συντρίμμια, μετά την τραγωδία της 4ης Αυγούστου, προχωρούν τα σωστικά συνεργεία στη Βηρυτό, με τον αριθμό των ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται, να αυξάνεται ώρα με την ώρα.

H Ιντερπόλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που ειδικεύεται στην ταυτοποίηση θυμάτων, έπειτα από αίτημα των λιβανέζικων αρχών.

Ημέρες μετά την τραγωδία, που προκάλεσε πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται, υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, που εδρεύει στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

«Η πόλη, η χώρα, αμέτρητες οικογένειες παραμένουν σε κατάσταση σοκ», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ στο σχετικό δελτίο τύπου. «Η εμπειρία της Ιντερπόλ μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις αρχές της χώρας και εμείς θα συνεχίσουμε να παράσχουμε κάθε αναγκαία βοήθεια στον Λίβανο», συνέχισε ο ίδιος.

Οι ειδικοί των IRT (Incident Response Teams) της Ιντερπόλ αναπτύσσονται στο πεδίο έπειτα από αίτημα των κρατών μελών της, όταν εκτυλίσσονται φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα ή επιθέσεις.

Απορρίφθηκε η πρόταση για διενέργεια διεθνούς έρευνας

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν απέρριψε σήμερα κάθε περίπτωση για διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Βηρυτού, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα «απέκρυπτε την αλήθεια», ο Αούν απάντησε «ασφαλώς». Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βηρυτό, ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το θέμα.

Η έκρηξη, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι επί χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα. Ο Αούν διαβεβαίωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου υλικού στις 20 Ιουλίου και ότι επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας για να πράξει τα δέοντα.

Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι σήμερα συνελήφθησαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί. Συνολικά 21 ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη η Χεζμπολάχ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, «διαψεύδει κατηγορηματικά» ότι η οργάνωσή του είχε «μια αποθήκη όπλων» στο λιμάνι της Βηρυτού, το οποίο ισοπεδώθηκε από μια τεράστια έκρηξη την περασμένη Τρίτη.

«Διαψεύδω εντελώς, κατηγορηματικά, ότι υπήρχε ο,τιδήποτε δικό μας στο λιμάνι, ούτε αποθήκη με όπλα, ούτε αποθήκη με πυραύλους (…) ούτε μία βόμβα, ούτε μία σφαίρα, ούτε νιτρική (αμμωνία)» τόνισε ο Νασράλα σε τηλεοπτική ομιλία του, μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης εναντίον του σιιτικού κινήματος.

Ο Νασράλα είπε επίσης ότι η τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα ήταν ένα μοναδικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της και ότι απαιτείται ενότητα και ψυχραιμία και όχι πολιτικοποίηση του θέματος. Επαίνεσε εξάλλου την αλληλεγγύη που δείχνουν οι άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια «ευκαιρία» για τον Λίβανο που ήδη ήταν αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική κρίση.

«Θεωρούμε θετική κάθε βοήθεια και κάθε έκφραση συμπαράστασης απέναντι στον Λίβανο και κάθε επίσκεψη στον Λίβανο αυτές της ημέρες, κυρίως αν εντάσσεται στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν ο στρατός χαίρει της εμπιστοσύνης όλων των Λιβανέζων και των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτικών ηγετών, τότε αναθέστε του να διεξάγει την έρευνα και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα, αν λέτε ότι του έχετε εμπιστοσύνη», συνέχισε, μιλώντας για τις έρευνες και την απόδοση ευθυνών για την έκρηξη. «Αν, στο θέμα αυτό, το κράτος και η πολιτική τάξη, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, είτε για την αντιπολίτευση, δεν καταφέρουν να έχουν αποτελέσματα στην έρευνα και δεν καταφέρουν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης» όσους ευθύνονται «αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα να οικοδομήσουμε κράτος» στον Λίβανο, κατέληξε.

Πληροφορίες από ΑΠΕ


σχετικα αρθρα