current views are: 10

2 Μαΐου 2022
Δημοσίευση17:21

ΕΕ: Oλοκληρώθηκε η σύνοδος των Υπουργών ενέργειας- «Όχι» στις πληρωμές σε ρούβλια – Γερμανικό «ναι» για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, με το μέλλον να είναι αμφίβολο και όλοι να ελπίζουν ότι πράττουν το σωστό για τη δεδομένη στιγμή.

Δημοσίευση 17:21’

Οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, με το μέλλον να είναι αμφίβολο και όλοι να ελπίζουν ότι πράττουν το σωστό για τη δεδομένη στιγμή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Μόσχα. Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη (3/5), αναμένεται να περιλαμβάνει εξαιρέσεις όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Tα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες και να βασίζονται στην καλή πίστη Gazprom καθώς και ότι οι πληρωμές σε ρούβλια συνιστούν σαφή παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μιλώντας στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η Επίτροπος Ενέργειας, επισήμανε οτι η πληρωμή σε ρούβλια του ρωσικού φυσικού αερίου – όπως ζητά η Μόσχα -συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα νομική καθοδήγηση από την Κομισιόν, τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός πρότεινε μιλώντας στο Politico, δεδομένης της νομικής ασάφειας, να επιτραπεί στις εταιρίες για κάποιους μήνες να πληρώνουν σε ρούβλια.
Ερωτηθείσα η επίτροπος έκανε λόγο για παραπλανητικές πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι μίλησε με τον Υπουργό και συνόψισε πως θα υπάρξει νέα νομική καθοδήγηση από την Κομισιόν, τις επόμενες ημέρες για το τί μπορούν και το τί δεν μπορούν.
 

Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας, που κλήθηκαν επειγόντως στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, αναζήτησαν μια κοινή απάντηση στην απόφαση της Gazprom να διακόψει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Ανέφεραν επίσης τη σταδιακή παύση των αγορών πετρελαίου τους ως μέρος του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η Ρωσία απάντησε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις επιβάλλοντας την υποχρέωση οι ευρωπαϊκές εταιρείες να ανοίγουν λογαριασμό σε ρούβλι για συναλλαγές φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι συμβάσεις που συνάπτουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι σε ευρώ ή σε δολάρια. Η Πολωνία και η Βουλγαρία πλήρωσαν για τις αγορές τους στα νομίσματα που είχαν συμφωνηθεί. Σε αντίποινα, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ανέστειλε τις παραδόσεις της. Ως εκ τούτου, οι υπουργοί Ενέργειας πρέπει να εξετάσουν τον βαθμό στον οποίο το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού για να καταστεί δυνατή η μετατροπή σε ρούβλια δημιουργεί πρόβλημα όσον αφορά τις κυρώσεις, καθώς η Gazprom παραδίδει το φυσικό αέριο, αφού ληφθεί η πληρωμή σε ευρώ ή σε δολάρια.

Όπως υπογράμμισε η αρμόδια υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Μπαρμπαρά Πομπιλί πρόκειται για ένα σημείο καμπής στην τρέχουσα κρίση, και η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί μια μια προειδοποίηση καθώς οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να είναι το επόμενο.

Ναι από τη Γερμανία στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές», διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

Σύμφωνα με «Έκθεση Προόδου» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12% και αφορά κυρίως το πετρέλαιο που καταλήγει στο διυλιστήριο του Σβεντ στο Βρανδεμβούργο, το οποίο ανήκει στη Rosneft, συνδέεται με τον ρωσικό αγωγό Ντρούσμπα (Φιλία) και προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου. Σήμερα δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή της πόλης Σβεντ προς τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο. «Μείναμε άναυδοι με τις ανακοινώσεις σας», γράφουν οι τοπικοί παράγοντες. Το διυλιστήριο της περιοχής απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους.

Γερμανός υπουργός Ενέργειας: Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε κάναμε μια τρύπα στο νερό

Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας – θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, σημείωσε ο υπουργός, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. «Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε προβλήματα στις ήδη εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη», εξήγησε και επισήμανε ότι η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. «Η πανδημία, η ακριβή ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα», δήλωσε.

Σκρέκας στη σύνοδο υπουργών Ενέργειας: «Πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας»

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Ο κ. Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.


σχετικα αρθρα