ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Αττικής, «μάχη» για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ - Πώς «θωρακίζεται» το ΕΣΥ

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2021, 07:02
Κορωνοϊός: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Αττικής, «μάχη» για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ - Πώς «θωρακίζεται» το ΕΣΥ
Facebook Twitter Whatsapp

«Αγώνας δρόμου» για ένα κρεβάτι Covid-19 σε νοσοκομείο της Αττικής. Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ. Μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων τον Φεβρουάριο.

Πολεμική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής, με τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν συνεχώς ασθενείς με κορωνοίό και δεκάδες πολίτες κατέφευγαν με ύποπτα συμπτώματα στα επείγοντα. Η πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ παρακολουθείται από κυβέρνηση και ειδικούς με αγωνία, καθώς τα στοιχεία αυτά θα κρίνουν τις αποφάσεις για άρση ή παράταση του lockdown.

Το «κύμα» των ασθενών με λοίμωξη covid-19 προς τα δημόσια νοσοκομεία δυναμώνει μέρα με τη μέρα, αφού πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς, ενώ την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ ήταν 1.594. Αυξήθηκαν δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά 58%. Σε όλες τις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.) στο ΕΣΥ χθες νοσηλεύονταν 646 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 346 ήταν διασωληνωμένοι. Μόλις δύο εβδομάδες και δύο ημέρες νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι κατά 100.

Η επιδημιολογική εικόνα της τρέχουσας εβδομάδας θα καθορίσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οδηγώντας στην επαναξιολόγηση ή μη των μέτρων αλλά και τις συναφείς αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την άρση ή μη κάποιων περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα και στη λειτουργία των σχολείων.

«Βράζουν» τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ της Αττικής

Χθες, εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής 152 ασθενείς με κορωνοϊό. Πιο αναλυτικά, 39 στο Αττικόν που εφημέρευε, 28 στο Σισμανόγλειο και άλλα 21 άτομα αντιμετωπίζονται ως ύποπτα περιστατικά.

Στο Σωτηρία που δεν εφημέρευε μπήκαν 25 ασθενείς, ενώ η Εντατική γέμισε, καθώς και τα 84 κρεβάτια είναι γεμάτα. Ερυθρός Σταυρός και Θριάσιο εφημερεύουν σήμερα, με το νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής να ανοίγει νέες κλινικές για να περιθάλψει περιστατικά κορωνοϊού.

Η αγωνία για τις επόμενες εφημερίες είναι έντονη, καθώς καλύφθηκαν και τα επιπλέον κρεβάτια Εντατικής θεραπείας που δόθηκαν λίγες μέρες πριν.

Η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, κυρίως στο λεκανοπέδιο έχει ενεργοποιήσει πλήρως το υπουργείο Υγείας. Έτσι, εκτός από τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών οι οποίοι έχουν παραχωρήσει 100 κλίνες ΜΕΘ και 300 απλές κλίνες για τις ανάγκες ασθενών non covid-19, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου ξεδιπλώνουν το επιχειρησιακό σχέδιο για την περαιτέρω εξασφάλιση κλινών στο ΕΣΥ στην Αττική.

Χθες, σε σχετική σύσκεψη που έγινε και με τους επικεφαλής των δύο υγειονομικών περιφερειών του λεκανοπεδίου αποφασίστηκε να ζητηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία να παραχωρήσουν κλινικές για τις ανάγκες της πανδημίας, αλλά και να αναζητηθεί νοσοκομείο που να μπορεί να υποδεχθεί μόνο ασθενείς με κορωνοϊό, όπως είχε γίνει με το ΝΙΜΤΣ, την Παμμακάριστο και το Αμαλία Φλέμινγκ, κατά τις προηγούμενες φάσεις της επιδημίας.

Η άρση του lockdown περνά από τα... νοσοκομεία

Μάλιστα, η λήξη του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου περνάει ξεκάθαρα από τα νοσοκομεία. Πριν οι λοιμωξιολόγοι επιτρέψουν οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριοτήτων θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν διεξοδικά τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, έστω και με clik away, κάτι που δεν βρίσκει αντίθετους του επιδημιολόγους, αν τα στοιχεία βέβαια το επιτρέπουν.

Βασική προϋπόθεση, πάντως, είναι να αντέξει το σύστημα Υγείας. Νέα κρεβάτια διατίθενται καθημερινά όμως καλύπτονται μέσα σε λίγα 24ωρα. Η εβδομάδα αυτή θα κρίνει αν ο Μάρτιος βρει την Αττική ακόμη σε lockdown.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις