VOICES

Θα ψηφίσουν και τα… δέντρα! Με αφήγημα ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2022, 22:00 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2022, 22:49
Facebook Twitter Whatsapp

Όσον αφορά στο Σύνταγμα, αυτό δεν προβλέπει τον θεσμό των υπηρεσιακών υπουργών πριν τις εκλογές. Έκτος αν στην Κουμουνδούρου μιμούμενοι τον Τραμπ δεν ξέρουν να χάνουν όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση - γιατί διαφορετικά θα πανηγύριζαν για τις εκλογές - και φτιάχνουν κλίμα ενόψει απλής αναλογικής για ακυβερνησία και αναταραχή.

Το στοίχημα αλλά και η μεγάλη αδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ικανότητά του να πείσει όχι μόνο ότι θα εκπροσωπήσει καλύτερα τους ψηφοφόρους και τις προσδοκίες τους αλλά και ότι έχει καλύτερο πολιτικό σχέδιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δυστυχώς για την Κουμουνδούρου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε κανέναν τομέα, ακόμα και για την ακρίβεια δεν μπορούν να πείσουν και να περάσουν σε ποσοστά την κυβέρνηση.

Η σύγκριση ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες σε οικονομία και κοινωνία από τις επαναλαμβανόμενες παγκόσμιες κρίσεις. 

Έτσι οι ρεαλιστικές προσδοκίες ακόμα και στην Κουμουνδούρου για νίκη στις εκλογές υποχωρούν με αποτέλεσμα να ρίχνεται στη μάχη ο ανεμιστήρας της ηθικής. Το ξαναζεσταμένο φαγητό για τον πλούσιο Μητσοτάκη, τα δάνεια της ΝΔ, την «αγία οικογένεια», τον φτωχό Τσίπρα, τη…χαμένη ηθική της αριστεράς, τους «λίγους και τους πολλούς», αλλά και προ-μεταπολιτευτικό κλίμα ανωμαλίας.

Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας; Τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου οι εκλογές να διεξαχθούν σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να προσδιορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών, το Σεπτέμβριο, μεταξύ αυτών να διοριστεί υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών. Ενώ μιλάει για ομαλότητα, δημιουργεί συνθήκες για το αντίθετο καθώς οι προτάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν αντιθεσμικές που καμία σχέση δεν έχουν με τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος.

Όσον αφορά στο Σύνταγμα, αυτό δεν προβλέπει τον θεσμό των υπηρεσιακών υπουργών πριν τις εκλογές. Έκτος αν στην Κουμουνδούρου μιμούμενοι τον Τραμπ δεν ξέρουν να χάνουν όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση - γιατί διαφορετικά θα πανηγύριζαν για τις εκλογές - και φτιάχνουν κλίμα ενόψει απλής αναλογικής για ακυβερνησία και αναταραχή.

Προφανώς, απουσία πειστικού πολιτικού αφηγήματος πάμε σε «ριμέικ» του, ’61, '89 και γιατί όχι του…2012.

Η φράση «ψήφισαν ακόμα και τα δένδρα» ήταν μια παροιμιώδης φράση του Γεωργίου Παπανδρέου με την οποία χαρακτήριζε το μέγεθος της βίας και νοθείας που παρατηρήθηκε στις εκλογές του 1961. Η φράση ήταν δηλωτική της πεποίθησης για ύπαρξη ενός μεγάλης ισχύος παρακράτους, που δέσποζε στα μετεμφυλιακά χρόνια, και συχνά παρέμβαινε στην πολιτική ζωή της χώρας προς όφελος της «εθνικόφρονος» παράταξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, φαντάζομαι, ότι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, προσφάτως και τον Γιώργο δεν θα θέλει να εμφανιστεί και ως Γεώργιος ξεκινώντας ανένδοτο καταγγέλλοντας «βία και νοθεία». Ας παραλείψουμε το γεγονός ότι δεν έχουν καν προκηρυχθεί εκλογές αλλά ήδη διαφαίνεται η επιλογή ενός αφηγήματος ήττας…

Πάντως έχει χρόνο ακόμα μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές να παρουσιάσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και να προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και όχι να διχάσει τους Έλληνες στην κρισιμότερη εθνικά στιγμή μετά τη μεταπολίτευση για τη χώρα.    

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr