current views are: 13

7 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση17:55

Corona – γράμματα η υγεία των Ελλήνων και το φταίξιμο… στους πολίτες

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μας χτυπάει πλέον δυνατά την πόρτα και σιγά σιγά το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες.

Δημοσίευση 17:55’

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού μας χτυπάει πλέον δυνατά την πόρτα και σιγά σιγά το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες.

Τα νέα κρούσματα του φονικού ιού σπάνε καθημερινά ρεκόρ που ούτε που είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό μας όταν αυτοαποθεωνόμασταν ως η χώρα που κατάφερε να πει «όχι» στην πανδημία.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ημερήσια νέα κρούσματα ξεπερνούν κατά πολύ τα 100. Πρόκειται για αριθμούς που αποτελούν ρεκόρ για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Στο άκουσμα αυτών των μεγάλων αριθμών, ο καθένας περιμένει ανακοίνωση νέων μέτρων προστασίας με υπέυθυνη στάση και δεν θέλει να ξαναζήσει τις ημέρες του lockdown που φαίνεται πως έχουμε ξεχάσει.

Αντί λοιπόν να ανακοινώνονται σχέδια τα οποία θα αποτρέψουν τη διασπορά του κορωνοϊού και θα προστατεύσουν την υγεία των πολιτών, ακούμε μόνο συστάσεις για ευρύτερη χρήση της προστατευτικής μάσκας και ορισμένα «λουκέτα» σε καταστήματα όπου ο συνωστισμός έφτασε σε ακραία επίπεδα και δεν γινόταν να περάσουν απαρατήρητα.

Κατά τα άλλα συνεχίζει να κυριαρχεί η προτροπή για να γεμίσουν τα ελληνικά νησιά είτε από Έλληνες είτε από ξένους τουρίστες. Δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου διαπίστωση αλλά φαίνεται πως θυσιάζουμε την υγεία των Ελλήνων πολιτών στο βωμό του τουρισμού και της άψογης εικόνας που «πρέπει» να βγάζει η χώρα μας προς τα έξω.

Γενικά προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, μετρώντας καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την εποχή του lockdown, των εντατικών ελέγχων και των sms για έξοδο, και η απάντηση σε αυτό είναι… οι διακοπές.

Εστίες υπερμετάδοσης

Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργηθεί εστίες υπερμετάδοσης σε πολλές περιοχές της χώρας και το φταίξιμο πέφτει για ακόμα μία φορά στην πλάτη των πολιτών. Έτσι ακούγονται συχνά ερωτήματα όπως:

-τι θέλουν αυτοί οι νέοι και παρτάρουν;

-τι το ήθελαν το γλέντι στο γάμο τους;

-γιατί συγκεντρώνεται τόσος κόσμος στις βαπτίσεις;

Αυτές οι ερωτήσεις θα είχαν βάση εάν υπήρχαν και τα αντίστοιχα μέτρα.

Όταν τα κλαμπ και τα μπαρ είναι ανοιχτά και προσπαθούν να σώσουν τους τζίρους τους μετά τη χασούρα που προκλήθηκε από τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό, ενώ αντικειμενικά δεν μπορεί να γίνει έλεγχος παντού, δεν γίνεται φταίνε οι νέοι που συνωστίζονται για πιουν το ποτό τους.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις τελετές που αποδείχθηκαν «υγειονομικές βόμβες».

Εάν γάμοι και βαπτίσεις γίνονται βάσει νόμου με την παρουσία ενός αρκετά μεγάλου αριθμού καλεσμένων, δεν γίνεται να πέφτει το φταίξιμο στους πολίτες που δίνουν το παρών για να γιορτάσουν μεγάλες στιγμές των οικείων τους.

Με όλα αυτά τα δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, φαίνεται πως η υγεία των Ελλήνων παίζεται κορόνα – γράμματα για να αναγνωρίζουν οι υπόλοιπες χώρες την Ελλάδα ως υπόδειγμα αναφορικά με το restart μετά την πανδημία, αλλά όταν ο ιός μοιάζει ανεξέλεγκτος ευθύνονται πάντα οι πολίτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα απλά ακολουθούν οδηγίες που πολλές φορές είναι ασαφείς.