current views are: 14

19 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση19:29

Στρατιωτικός άξονας Ελλάδας – Αιγύπτου: «ΜΕΔΟΥΣΑ» στο Ανατολικό Αιγαίο – Αιγυπτιακά μαχητικά στην Ελλάδα – Στο Κάιρο ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο Έλληνας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συζητά με τη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με μια σειρά από ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή πληροφοριών.

Δημοσίευση 19:29’

Ο Έλληνας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συζητά με τη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με μια σειρά από ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή πληροφοριών.

Ξεπερνά τον συμβολικό χαρακτήρα η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στην Αίγυπτο και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προσέγγισης της Αθήνας με το Κάιρο σε στρατιωτικό επίπεδο. Σχέση ισχυρή εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια η οποία μάλιστα επισφραγίζεται δύο φορές κάθε χρόνο με την πραγματοποίηση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» εναλλάξ σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Ήταν Νοέμβριος του 2017 όταν η ένταση με την Τουρκία άρχισε να κορυφώνεται με την Αίγυπτο να προχωρά στην πρώτη συμβολική κίνηση στήριξης της Ελλάδας. Όχι απλά συμφώνησε η «ΜΕΔΟΥΣΑ» να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο σε θαλάσσιες περιοχές από την Κρήτη και την Κάρπαθο έως και τη Ρόδο τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία  αλλά οι Αιγυπτιακές αποβατικές δυνάμεις βγήκαν στην παραλία της Καλάθου στη Ρόδο μαζί με τους Έλληνες πεζοναύτες. Σε ένα δηλαδή από τα ακριτικά Ελληνικά νησιά τα οποία η Άγκυρα απαιτεί εδώ και χρόνια να αποστρατικοποιηθούν. 

Οι δηλώσεις μάλιστα του Αιγύπτιου Ναυάρχου πάνω από το MISTRAL ο οποίος ανέφερε εμφατικά «θεωρείσται το ελικοπτεροφόρο αυτό σαν δικό σας» προκάλεσε τον εκνευρισμό των γειτόνων οι οποίοι είχαν στείλει ανοιχτά της Ρόδου μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων για να παρακολουθήσουν την άσκηση. Και μάλιστα προχώρησαν ακόμα και σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις Αιγυπτιακές αρχές.

Από τότε το Κάιρο όχι απλά δεν ενέδωσε στις Τουρκικές προτάσεις για κοινή χάραξη ΑΟΖ αλλά ούτε υπαναχώρησε απέναντι στις απειλές της Άγκυρας. Αντίθετα προχώρησε στην υπογραφή  συμφωνίας με την Ελλάδα για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών γεγονός που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας και την έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ως κίνηση αντίδρασης.

Η τελευταία «ΜΕΔΟΥΣΑ» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με αναβαθμισμένη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους ήταν ενδεικτική της διάθεσης των δύο κρατών να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική τους συνεργασία. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έγινε δεκτός από τον ίδιο τον Πρόεδρο Σίσι με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας να μιλά με τα πλέον θερμά λόγια για τη σχέση η οποία έχει αναπτυχθεί με την Ελλάδα.

Και τώρα ο Έλληνας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συζητά με τη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με μια σειρά από ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή πληροφοριών. Οι Αιγύπτιοι άλλωστε έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι θετικοί σε κάθε πρόταση για κοινά γυμνάσια όχι μόνο στη θάλασσα και στον αέρα αλλά και στο έδαφος των δύο κρατών.

Οι εξελίξεις των επόμενων μηνών με την Τουρκία είναι δεδομένο ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες της Αθήνας με το Κάιρο. Αν η Άγκυρα δεν δείξει πραγματική διάθεση για διάλογο και επιχειρήσει να τον δυναμιτίσει, ο άξονας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την Τουρκική προκλητικότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αίγυπτος εμφανίζεται θετική στην πραγματοποίηση της «ΜΕΔΟΥΣΑΣ» σε θαλάσσιες περιοχές τις οποίες αμφισβητεί η Άγκυρα ενώ δεν αποκλείεται να δούμε  Αιγυπτιακά μαχητικά σε Ελληνικά αεροδρόμια για κοινές ασκήσεις όπως και συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.


σχετικα αρθρα