current views are: 6

7 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση10:30

Την αντίδραση της Άγκυρας στη συμφωνία με την Αίγυπτο περιμένει η Αθήνα – Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις -Ο φόβος της Τουρκίας

H Αίγυπτος δεν είναι η Λιβύη του προέδρου Σάρατζ και των τζιχαντιστών μισθοφόρων αλλά η πιο μεγάλη Αραβική χώρα με ισχυρό στρατό και ξεκάθαρη διάθεση να υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα κάτι που ήδη αντιλαμβάνεται και στην πράξη η Τουρκία. 

Δημοσίευση 10:30’

H Αίγυπτος δεν είναι η Λιβύη του προέδρου Σάρατζ και των τζιχαντιστών μισθοφόρων αλλά η πιο μεγάλη Αραβική χώρα με ισχυρό στρατό και ξεκάθαρη διάθεση να υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα κάτι που ήδη αντιλαμβάνεται και στην πράξη η Τουρκία. 

Τα νέα δεδομένα που τοποθετεί στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου η ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ παρακολουθεί με απόλυτη ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα το Ελληνικό Επιτελείο.

Η πρώτη σπασμωδική αντίδραση της Άγκυρας να εκδώσει navtex για άσκηση του πολεμικού της ναυτικού με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι γείτονες προτίθενται να «παγώσουν» τις διερευνητικές επαφές για την έναρξη διαλόγου με την Αθήνα δίνουν μια πρώτη γεύση όσων ενδέχεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Η Τουρκία δια της επίσημης διπλωματικής γλώσσας ήδη έσπευσε ήδη να δηλώσει ότι θα ακυρώσει και στο «μέτωπο» την συμφωνία αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδιάζει πέρα από τις κινήσεις της στο πεδίο της πολιτικής να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση με τη γνωστή της πλέον μέθοδο της «διπλωματίας των κανονιοφόρων».

Μόνο που η Αθήνα αυτή τη φορά όχι απλά είναι πανέτοιμη αλλά ήδη έχει δώσει και δείγματα γραφής με την πρόσφατη πρωτοφανή κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όταν στα μέσα του περασμένου μήνα οι γείτονες επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν και προανήγγειλαν έρευνες του ORUC REIS βγάζοντας ταυτόχρονα τον στόλο τους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Και μόνο εφησυχασμό δεν προκάλεσε στο Ελληνικό Επιτελείο η απόφαση της Άγκυρας να ανακρούσει πρύμναν, να ‘’μαζέψει’’ τα πολεμικά της πλοία και να κρατήσει το ερευνητικό μέσα στο λιμάνι της Αττάλειας. Άλλωστε τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος όσο και οι Αρχηγοί των τριών κλάδων φρόντισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ενώ ταυτόχρονα να δώσουν εντολές για συνεχή εγρήγορση ακόμα και όταν κρίθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Στόλου πρέπει να επιστρέψει στους ναυστάθμους και να κατέβει επίπεδο ο «κόκκινος» συναγερμός.

Ο απρόβλεπτος γείτονας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη στρατιωτική πηγή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χαλάρωση πόσο μάλλον όταν μετά το «στραπάτσο» του Έβρου και τον εξαναγκασμό σε οπισθοχώρηση μόλις πριν από λίγες εβδομάδες στο Αιγαίο βρίσκεται απέναντι σε ακόμη πιο δυσμενή γι’ αυτόν δεδομένα έπειτα από την διπλωματική επιτυχία της Αθήνας με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ακόμα και την εβδομάδα που πέρασε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες κυρίως στα ακριτικά νησιά έδειξαν ότι κρατούν σταθερά τα αντανακλαστικά τους. Η Πολεμική Αεροπορία πέταξε μαζικά στα όρια του FIR Αθηνών, πλοία του Στόλου παραμένουν σε καίριες θέσεις ενώ και Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων συνεχίζουν να δηλώνουν παρουσία με ασκήσεις σε βραχονησίδες του Αρχιπελάγους.

Η διπλωματική μεγάλη «ρεβάνς» της Αθήνας στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο δείχνει από τις πρώτες ώρες ότι έχει ενοχλήσει έντονα την Άγκυρα. Γιατί η Ελλάδα όχι απλά προχώρησε σε μια σημαντική συμφωνία αλλά και με μια από τις πλέον ισχυρές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου η οποία διαθέτει αξιοζήλευτες ένοπλες δυνάμεις, πολεμικό ναυτικό με φρεγάτες Fremm, ελικοπτεροφόρα Mistral, σύγχρονες κορβέτες και υποβρύχια αλλά και πολεμική αεροπορία με F-16 και Rafale στο οπλοστάσιό της.

H Αίγυπτος δεν είναι η Λιβύη του προέδρου Σάρατζ και των τζιχαντιστών μισθοφόρων αλλά η πιο μεγάλη Αραβική χώρα με ισχυρό στρατό και ξεκάθαρη διάθεση να υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα κάτι που ήδη αντιλαμβάνεται και στην πράξη η Τουρκία. Και ο διπλωματικός άξονας της Αθήνας με το Κάιρο μπορεί να γίνει και στρατιωτικός αν οι γείτονες θελήσουν να αμφισβητήσουν στην πράξη αυτή τη συμφωνία δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά των δύο κρατών.


σχετικα αρθρα