current views are: 6

16 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση09:51

ΗΠΑ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών

Ο αριθμός έχει τετραπλασιαστεί από το 2001, σε περίπου 100.000 άτομα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Δημοσίευση 09:51’

Ο αριθμός έχει τετραπλασιαστεί από το 2001, σε περίπου 100.000 άτομα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το 2017, «το ποσοστό των παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν μέχρι τα δύο τους, αυξήθηκε από 0,9% για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2013 σε 1,3% για αυτά που γεννήθηκαν το 2015.» Το 2001, το ποσοστό ήταν μόλις 0,3%. Η έκθεση βρήκε επίσης ότι τα παιδιά πιθανώς δεν είχαν εμβολιαστεί για ηπατίτιδα Α και ροτοϊό.

Αν και το 1,3% φαίνεται μικρό ποσοστό, οποιαδήποτε αύξηση στον αριθμό των ανεμβολίαστων παιδιών είναι λόγος ανησυχίας, όπως δήλωσε η Δρ. Amanda Cohn, σύμβουλος για τα εμβόλια στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Η Cohn ισχυρίζεται ότι οι αιτίες για αυτή την αύξηση είναι πολλές. «Υπάρχουν γονείς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστεί το παιδί τους, και υπάρχουν και άλλοι που θέλουν, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε φορείς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.»

Η έκθεση βρήκε ότι τα ανασφάλιστα παιδιά ήταν πιο πιθανό να μην εμβολιαστούν καθόλου, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Στην έκθεση του 2017, το 7,1% των ανασφάλιστων παιδιών δεν εμβολιάστηκαν, σε αντίθεση με μόνο 0,8% αυτών που είχαν ασφάλιση.

Σε διαφορετική έκθεση, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνέλλεξε δεδομένα για το ποσοστό αποχής από τον εμβολιασμό στα νηπιαγωγεία σε όλες τις ΗΠΑ. Ενώ το μέσο ποσοστό του εμβολιασμού στα νηπιαγωγεία είναι 95%, αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό αποχής. Και ενώ οι λόγοι γι’ αυτό δεν είναι εμφανείς, η έκθεση εικάζει ότι ίσως ευθύνεται «η αμφιβολία των γονέων για τα εμβόλια».

Τι δημιούργησε όμως αυτή την αμφιβολία;

Μια έρευνα του 1998 υποστήριξε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) και στον αυτισμό, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα εναντίον του εμβολιασμού. Μπορεί η έρευνα να ελέγχθηκε εκ νέου και ο ιατρός που την έκανε να έχασε την αξιοπιστία του, αλλά αυτό δεν άλλαξε τίποτα, αφού σύμφωνα με άλλη έρευνα του 2018, τα ποσοστά αποχής συνεχίζουν να αυξάνονται.

Πηγή: Time