ΥΓΕΙΑ

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω αδυναμίας για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2019, 14:03
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω αδυναμίας για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού
Facebook Twitter Whatsapp

Έως το 2030 περίπου 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου (έναντι 9,7 εκατομμυρίων το 2010) και από αυτούς μόνο τα 5,4 εκατομμύρια θα λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

 

Σύμφωνα με το νέο - δεύτερο κατά σειρά - «Παγκόσμιο Άτλαντα Υγείας Νεφρών», που παρουσιάσθηκε σήμερα στη Μελβούρνη από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως, εξαιτίας αδυναμίας πρόσβασης σε αιμοκάθαρση ή σε μεταμόσχευση νεφρού.

Περίπου το ένα χιλιοστό (0,1%) του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από νεφρική νόσο τελικού σταδίου, με τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, έως επτά φορές μεγαλύτερα από ό,τι στις πλούσιες χώρες. Όμως μόνο το 4% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών έχει τη δυνατότητα να κάνει αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, έναντι ποσοστού 60% των ασθενών στις αναπτυγμένες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Άτλας, που περιλαμβάνει στοιχεία για την υγεία των νεφρών σε 160 χώρες, εκτιμά ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη (το 10%) πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), πολλοί από αυτούς χωρίς, καν, να το γνωρίζουν, επειδή η πάθηση αργεί να εμφανίσει συμπτώματα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr