current views are: 27

25 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση12:04

Ιωάννης Καποδίστριας: Το πρώτο ελληνικό docudrama για τον μεγάλο νεωτεριστή ηγέτη από την Cosmote TV

Η σειρά, διάρκειας 6 επεισοδίων, θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά την επέτειο της δολοφονίας του Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, στο Cosmote History HD

Δημοσίευση 12:04’

Η σειρά, διάρκειας 6 επεισοδίων, θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά την επέτειο της δολοφονίας του Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, στο Cosmote History HD

Στο πλημμυρισμένο με το χλωμό φως του πρωινού καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης –είναι η πρώτη πραγματικά φθινοπωρινή ημέρα στην Αθήνα- η παρέα των συντελεστών του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ (docudrama) «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» υποδέχεται θερμά τους εκπροσώπους του Τύπου που κατάφεραν να φτάσουν ως εκεί, σε πείσμα της γενικής απεργίας και του μποτιλιαρίσματος.

Οι ιστορικοί Θάνος Βερέμης και Μαρία Ευθυμίου, ο νομικός Ανδρέας Κούκος, επιστημονικός σύμβουλος της σειράς και μελετητής εδώ και δεκαετίες του έργου του Καποδίστρια, συνθέτουν το «πηγαδάκι» των ακαδημαϊκών δασκάλων και δίπλα τους, ο σκηνοθέτης της σειράς, Γιώργος Γκικαπέππας («Silent»), ο πρωταγωνιστής, Σπύρος Σταμούλης και η διακριτικότατη παραγωγός της σειράς Βίκυ Νικολάου.

Με καφέ και την προβολή του τρέιλερ της σειράς ξεκινάει και η παρουσίαση που θα εξελιχθεί σε μία απρόσμενα ενδιαφέρουσα συζήτηση –σε κάποια σημεία, με τη βοήθεια του Θάνου Βερέμη, η κουβέντα περιέλαβε ως και τον Ροβεσπιέρο-, πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες παρουσιάσεις τηλεοπτικών σειρών.

Το τρέιλερ
Άρτιο αισθητικά, διαφοροποιείται από τις σειρές εποχής χάρη στην αντιπαραβολή δραματοποιημένων σκηνών από τη ζωή του Καποδίστρια και on camera παρεμβάσεων των επιστημόνων, οι οποίοι φωτίζουν πτυχές της δράσης και των χαρακτήρων. Εντύπωση προκαλεί επίσης, ότι μεγάλος μέρος των διαλόγων είναι στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά, γλώσσες που ο Καποδίστριας μιλούσε άπταιστα. Ο Σπύρος Σταμούλης, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ανταποκρίνεται με εντυπωσιακή άνεση στις ανάγκες του πολύγλωσσου ρόλου του.

Η προσωπικότητα του Καποδίστρια
Εν πολλοίς, άγνωστη. Ο θεμελιωτής του ελληνικού κράτους, πρώτος κυβερνήτης της χώρας, ριζοσπάστης μεταρρυθμιστής, βετεράνος της διπλωματίας, διανοούμενος, δεινός επιστολογράφος και «εισηγητής» του κινήματος του φιλελληνισμού παραμένει στο ημίφως. Η εξήγηση γι αυτό το ιστορικό παράδοξο βρίσκεται λογικά στην αδυναμία της επίσημης ιστορίας να περιγράψει τον Καποδίστρια, το πρόσωπο, το έργο και το όραμά του, με μαύρο ή άσπρο και να τοποθετηθεί απέναντι στις δυνάμεις που οδήγησαν στη δολοφονία του.

Ο μοναχικός καβαλάρης Ιωάννης Καποδίστριας  
Πολυμαθής, πολύγλωσσος, ακέραιος σε σημείο υπερβολής, στωικός μάρτυρας στον βωμό της ιδέας της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, θρήσκος, με εντυπωσιακή πνευματική πειθαρχία, ο Καποδίστριας υπήρξε μοναχικός καβαλάρης σε όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Οπαδός της πεφωτισμένης δεσποτείας –χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του τσάρου Αλέξανδρου-, συγκεντρωτικός όσον αφορά το στιλ της διοίκησης που ασκούσε, ο επτανήσιος πολιτικός ήρθε σύντομα σε σύγκρουση με τα συμφέροντα –το «κεφάλαιο», όπως περιέγραψε χαριτολογώντας  τους προύχοντες της εποχής ο Θάνος Βερέμης- που αντιστέκονταν σθεναρά στην άσκηση οποιασδήποτε ενιαίας κρατικής πολιτικής, κυρίως φορολόγησης, και υπεραμύνονταν της εξουσίας τους επί των τοπικών κοινωνιών. Όμως σε σύγκρουση ήρθε και με τις Μεγάλες Δυνάμεις, κυρίως την Αγγλία, η οποία δεν έβλεπε με καθόλου καλό μάτι την διατάραξη του στάτους κβο στις περιοχές που έλεγχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το αποτέλεσμα ήταν το νεοσύστατο κράτος να περιέλθει σε οικονομική ασφυξία, οι οποία ενέτεινε τις πιέσεις προς το πρόσωπό του κυβερνήτη.

Παρόλα αυτά, ο Καποδίστριας δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει τον θαυμασμό πολλών επιφανών συγχρόνων του. Η πολυμάθειά του –τα πολλαπλά καθήκοντά του ως πολιτικού και διπλωμάτη δεν το εμπόδιζαν από το ενημερώνεται τακτικά για τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τη φιλοσοφία-, η εντιμότητά του –δεν δέχτηκε ποτέ να εισπράξει τον μισθό του ως Κυβερνήτη της χώρας, την ίδια στιγμή που χιλιάδες χήρε και ορφανά ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης- και η γοητεία που εξέπεμπε τόσο στις ιδιωτικές συναντήσεις του όσο και στα γράμματά του που σώζονται, του χάρισαν πολύτιμους φίλους. Ανάμεσά τους, ο πιο γνωστός, ήταν ο πανίσχυρος Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος, τον οποίο ο Καποδίστριας προσηλύτισε στις αρχές του φιλελληνισμού και στον οποίο κατέφευγε τακτικά για να χρηματοδοτήσει τις επείγουσες ανάγκες του πάμφτωχου ελληνικού κράτους.

Στη μνήμη του φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος δεν βρίσκονταν πια στη ζωή, ο Εϋνάρδος συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας το 1841.

Η σειρά
Γυρισμένη σε χώρους του Μουσείου Πόλεως Αθηνών και του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα, η σειρά εστιάζει στον άνθρωπο πίσω από την πολιτική προσωπικότητα. Στον άνδρα πίσω από τον διπλωμάτη, στον ανθρωπιστή που συγκλονίστηκε όταν, πατώντας για πρώτη φορά στην Αίγινα, αντίκρισε χήρες και ορφανά να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, στον γιο, αδελφό και αγαπημένο. Στον άνθρωπο των ιδεών, της δράσης και των ρήξεων. Τα γυρίσματα διήρκεσαν 15 μήνες, χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. 

Η πρεμιέρα
Το πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «Τα πρώτα χρόνια (1776-1808)», θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο COSMOTE HISTORY HD. Παρουσιάζει τα νεανικά χρόνια του Ι. Καποδίστρια, τις σπουδές ιατρικής στην Ιταλία αλλά και την επιστροφή του στον τόπο του, την Κέρκυρα, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πολιτική στο νεοσύστατο κράτος της Επτανήσου Πολιτείας (1800). Την περίοδο εκείνη ανέλαβε τον χειρισμό κρίσιμων και δύσκολων διπλωματικών αποστολών, ενώ οι πολιτικές του ικανότητες προσέλκυσαν την προσοχή τόσο των Γάλλων, όσο και των Ρώσων κηδεμόνων των Επτανήσων. Ταυτόχρονα με την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο για θέαση και στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.

Τα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται, σε Α’ τηλεοπτική προβολή, κάθε Σάββατο βράδυ στις 21.00 και σε δεύτερη προβολή κάθε Τετάρτη στις 18.00, ενώ μετά την προβολή τους θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Η νέα σειρά «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» ανήκει στο ποιοτικό μπουκέτο με πρωτότυπες εκπομπές και ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD, του μοναδικού ελληνικού καναλιού ντοκιμαντέρ με επίκεντρο την Ελλάδα. Από το 2016, στο κανάλι έχουν προβληθεί περισσότερα από 80 πρωτότυπα ντοκιμαντέρ ή σειρές ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή ή συμπαραγωγή COSMOTE TV, και πάνω από 1.000 τίτλοι ντοκιμαντέρ με την υπογραφή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Η ταυτότητα της σειράς:
Παραγωγή: COSMOTE TV
Εκτέλεση Παραγωγής: WCA Productions
Παραγωγός: Βίκυ Νικολάου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας
Σενάριο: Δημήτρης Δεμεσούκας (5 επεισόδια), Νατάσα Μποζίνη (1 επεισόδιο)
Επιστημονικός Σύμβουλος: Ανδρέας Κούκος
Δ/νση Φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Μοντάζ, Μιξάζ: Γιώργος Αργυρόπουλος
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Ματίνα Μέγκλα, Ηλένια Δουλαδίρη
Hair & Make-up Artist: Ντέμη Σταματοπούλου
Compositions-Digital FX: Θανάσης Σταϊκούρας
Casting: Γιώργος Γκικαπέππας, Άκης Γουρζουλίδης
Αφήγηση: Σολ Σαλτιέλ
Οργάνωση Παραγωγής: Δημήτρης Κουτρελάκος

Παίζουν: Σπύρος Σταμούλης  (Ιωάννης Καποδίστριας), Γωγώ Ξηρού (Ρωξάνδρα Στούρτζα), Νικόλας Παπαδομιχελάκης (Τσάρος Αλέξανδρος Α’), Σωτήρης Ταχτσόγλου (Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας, πατέρας του), Μαργαρίτα Καστρινού (Διαμαντίνα Γονέμη, μητέρα του), Θώμη Καρύδη (Διαμαντίνα Γονέμη, νεαρή ηλικία), Γιάννης Μιχαλόπουλος (Κλέμενς φον Μέτερνιχ), Βασίλης Κουλακιώτης  (Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος), Μάνος Βαβαδάκης (Νικόλαος Γαλάτης), Steve Lever (Στράτφορντ Κάνινγκ), Ελεάννα Στραβοδήμου (Τσαρίνα Αλεξάνδρα Φεοδορόβνα), Τίτος Γεωργακόπουλος (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος), Άγγελος Κουτρελάκος (Ιωάννης Καποδίστριας, παιδί), Νάσος Λάππας (Πατήρ Συμεών), Μύρωνας Παβένης (Άνθιμος Γαζής), Φαίη Ευσταθοπούλου (Φινλανδή Μάντισσα)

Τη σειρά πλαισιώνουν οι ιστορικοί και καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Γιώργος Κοντογιώργης, Χρήστος Λούκος, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Μαρία Ευθυμίου, Ανδρέας Κούκος, Γιώργος Λεοντσίνης, Χριστίνα Κουλούρη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Σοφία Μωραϊτη, οι διεθνολόγοι Ιωάννης Παπαφλωράτος και Στέλιος Αλειφαντής, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας Γιάννης Πιέρης, o πρέσβης  της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen, ο δ/ντηςτου Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν και δύο απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια, η επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου και η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια.