current views are: 18

10 Απριλίου 2018
Δημοσίευση10:55

Οδοιπορικό Newpost στην Ύδρα: Πάσχα στην επιβλητική αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού!

Ο Επιτάφιος στη γραφική συνοικία του Καμινίου, μετά την περιφορά του, καταλήγει στη θάλασσα

Δημοσίευση 10:55’

Ο Επιτάφιος στη γραφική συνοικία του Καμινίου, μετά την περιφορά του, καταλήγει στη θάλασσα

Γράφει ο Λάζος Μαντικός

Μπορεί τα νησιά να τα έχουμε συνδυάσει με την εποχή του καλοκαιριού, όμως υπάρχουν μέρη που πραγματικά αξίζει να βιώσεις την αγιοσύνη των ημερών του Πάσχα. Η Ύδρα είναι το νησί που προτείνω ανεπιφύλακτα για τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού !

Μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά με ιπτάμενα δελφίνια το αρχοντικό νησί είναι ότι πρέπει για εξόρμηση. 

 

Εμείς, ως καλεσμένοι στο σπίτι των μοναδικών κληρονόμων και απογόνων του Αντωνίου Λιγνού (1871 – 1956), του επί 40 ετών Δημάρχου, Ιστορικού και μοναδικού Γιατρού της Ύδρας που ανακάλυψε τη θεραπεία κατά της θανατηφόρας ασθένειας Καλαζάρ, πέρα από τη φιλοξενία αισθανθήκαμε και την μείζονος σημασίας ιστορία του σπιτιού. 

 

Τη Μεγάλη Πέμπτη μετά την εκκλησία απολαύσαμε στο μεγάλο μπαλκόνι τα νηστίσιμα εδέσματα της κας Άννας, που δεν έφευγε λεπτό από την κουζίνα.

Η νύχτα με το φως των σπιτιών της Ύδρας να τρεμοσβήνουν σαν αστέρια, έμοιαζε με επίγειο «γαλαξία»… τον «γαλαξία» του Αργοσαρωνικού.

Η θέα… ασύγκριτα μοναδική! 

 

Μεγάλη Παρασκευή – Η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα! 

 

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά τη Θεία Λειτουργία γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου. Την επομένη, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, τελείται η Αποκαθήλωση του Κυρίου σε όλες τις ενορίες του νησιού και όλη μέρα σημαίνουν πένθιμα οι καμπάνες. Ακολουθεί η περιφορά τους στα πλακόστρωτα δρομάκια και η συνάντησή τους μπροστά στον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.

Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι το έθιμο του Επιταφίου στη γραφική συνοικία του Καμινίου, όπου μετά την περιφορά του, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα με τους άνδρες που τον κρατούν να μπαίνουν στο νερό μέχρι το στέρνο τους για να ευλογηθούν τα ύδατα. Μετά την έξοδό του γίνεται η καθιερωμένη βουτιά στα παγωμένα νερά! 

 

Το έθιμο ξεκίνησε το 1923 από τους σφουγγαράδες του Καμινίου, των οποίων τα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν την ημέρα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ο «θαλασσινός» Επιτάφιος γίνεται κατά μία ώρα νωρίτερα από τη συνηθισμένη στην πόλη της Ύδρας, ώστε να προλάβουν οι επισκέπτες του νησιού να δουν όλα τα έθιμα. 

 

Η Ύδρα οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά της, που ανάβλυζαν κατά την περίοδο της αρχαιότητας από τις αμέτρητες πηγές της. Έχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Ο Πάμπλο Πικάσο, μάλιστα, αφότου την επισκέφθηκε, αποτύπωσε στα σχέδιά του τα αυστηρά σχήματά της.

Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και διατηρεί ανά τους αιώνες τη μοναδική γραφικότητα και παράδοσή της. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και η βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια της με τα γαϊδουράκια είναι σαγηνευτική…

Το παλαιότερο φαρμακείο της Ύδρας από το 1978 αποτελεί μνημείο πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης, αφού δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις στο κτίριο και η επίπλωσή του διατηρείται ίδια από το παρελθόν… 

 

Η Ύδρα στο Hollywood!

Το 1956 σε ηλικία 22 ετών η Σοφία Λόρεν επιλέγεται να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι», τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιούνται στην Ύδρα και η ίδια δηλώνει γοητευμένη. Η ταινία αποτελεί το ντεμπούτο της στον αμερικανικό κινηματογράφο και την καθιερώνει ως ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του σεξ. 

 

Σκηνή από την ταινία «Το παιδί και το δελφίνι», που η Σοφία Λόρενς τραγουδάει «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» στην Ύδρα​: 

 

 

Η Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα! 

 

Πρωί του Μεγάλου Σαββάτου πήγαμε στην ενορία της Υπαπαντής για να μεταλάβουμε. Η φωνή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Θεοδώρου πραγματικά μας μάγεψε και μας συνεπήρε το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα…

Το βράδυ της Ανάστασης συνοδευόμενο από το φως των κεριών όλων των εκκλησιών του νησιού σε ταξιδεύει στην κατανυκτική ατμόσφαιρά του. 

 

Την Κυριακή του Πάσχα τελείται η Θεία Λειτουργία της Αγάπης, όπου ο Μητροπολίτης μετά το πέρας της Λειτουργίας δίνει στους πιστούς μαζί με την ευλογία του ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό!

Κατά τη δύση του ηλίου καίνε τον Ιούδα στο λιμάνι της Ύδρας μπροστά από τη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων. Το ομοίωμα είναι γεμάτο με εύφλεκτα υλικά και έπειτα από κάμποσες τουφεκιές ξεκινά το «κάψιμό» του. Τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά αναβιώνουν με αυτόν τον τρόπο έντονα το χριστιανικό αυτό έθιμο του Πάσχα.

Η Αρχόντισσα του Σαρωνικού σε σαγηνεύει με τα χρώματά της, τη φιλοξενία της, τις παραδόσεις της και τους ίδιους τους ανθρώπους της.

Ταξιδέψτε στις τέσσερις γωνιές της γης και θα διαπιστώσετε ότι δεν θα βρείτε πουθενά τη μαγεία της Ύδρας!


σχετικα αρθρα