current views are: 53

28 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση14:48

12 γνωστά και άγνωστα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας

 

Δεν είναι μόνο τα θερινά σινεμά που κάνουν την διαφορά στην καλοκαιρινή Αθήνα. Τα υπαίθρια θέατρα μας καλούν να πάρουμε τον αέρα μας με συναυλίες και παραστάσεις για όλα τα γούστα

Δημοσίευση 14:48’
αρθρο-newpost

 

Δεν είναι μόνο τα θερινά σινεμά που κάνουν την διαφορά στην καλοκαιρινή Αθήνα. Τα υπαίθρια θέατρα μας καλούν να πάρουμε τον αέρα μας με συναυλίες και παραστάσεις για όλα τα γούστα

Λίγες πόλεις στον κόσμο είναι προικισμένες με τόσα υπαίθρια θέατρα, ικανά να φιλοξενήσουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών. Η Αθήνα και τα προάστιά της διαθέτουν πληθώρα θεάτρων, αρχαίων και σύγχρονων, φυτεμένων μέσα στον αστικό ιστό.  Επισκεφτείτε τα και δεν θα χάσετε. Ακόμα και αν η παράσταση αποδειχτεί κατώτερη των προσδοκιών σας, η θέα και η δροσιά θα σας ανταμείψουν.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πρώτο μεταξύ ίσων, το ρωμαϊκό ωδείο κάτω από την Ακρόπολη, αποτελεί μέρος του καλοκαιρινού μύθου της πρωτεύουσας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα μειονεκτήματά του. Με καύσωνα, οι πιο ακριβές θέσεις, που γειτνιάζουν με των επισήμων, είναι αυτές που «υποφέρουν» περισσότερο, ενώ οι συμφωνικές ορχήστρες αδικούνται σαφώς από την ηχητική του χώρου.  

2. Θέατρα Βράχων Μελίνα Μερκούρη και Άννα Συνοδινού
Το σεληνιακό τοπίο των παλιών νταμαριών του Υμηττού μεταμορφώθηκε το 1986, επί δημαρχίας Ανδρέα Λεντάκη, σε έναν υπαίθριο «πολυχώρο» πολιτισμού. Από τότε τα δύο θέατρα, μεγάλο και μικρότερο, έχουν τριφτεί με τα όνειρά μας. Ιδιαίτερα οι συναυλίες των ξένων καλλιτεχνών που έχουν φιλοξενήσει, έχουν αφήσει εποχή.  

3. Θέατρα Πέτρας
Τέσσερις χιλιάδες άτομα χωράει η σκηνή Μίνως Βολανάκης και χίλια η μικρότερη σκηνή, Πίτερ Μπρουκς. Εγκαινιάστηκαν το 1995, στη θέση του παλιού νταμαριού της Πετρούπολης που, ήδη από το 1983, λειτουργούσε ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η ηχητική των θεάτρων είναι εντυπωσιακή και η θέα από το σημείο ασυναγώνιστη. Στα συν και το βραδινό αεράκι που φυσάει ακατάπαυστα.

4. Θέατρο Δόρα Στράτου
Δημιουργήθηκε το 1965 με τη συνεργασία του σκηνογράφου Σπύρου Βασιλείου που υπογράφει το μόνιμο σκηνικό στον χώρο του Φιλοπάππου και φιλοξένησε τις παραστάσεις του  ομωνύμου συγκροτήματος ελληνικών χορών. Έχει 860 θέσεις και –σπάνια- δίνεται για παραστάσεις και άλλων συγκροτημάτων.

5. Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού
Σε μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, στον λόφο Ιππείου Κολωνού, ένα δημοτικό θέατρο πνιγμένο στο πράσινο, φιλοξενεί παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, δράσεις κατοίκων και ό,τι άλλο. Η φήμη του υστερεί ακόμα σε σχέση με άλλα θέατρα του λεκανοπεδίου, αλλά –πιστέψτε μας- αξίζει μια επίσκεψη.

6. Θέατρο Αττικού Άλσους
Μια όαση δροσιάς μέσα στην πόλη που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα του άξιζε, δεδομένης της καταπληκτικής θέσης του, με την Αθήνα ολόκληρη πιάτο.

7. Θέατρο Ρεματιάς
Ευριπίδειο Δημοτικό Θέατρο Ρεματιάς, είναι η επίσημη ονομασία του και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Χαλανδρέους και τους κατοίκους των πέριξ δήμων. Αναγεννήθηκε από τις στάχτες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2015 και φιλοξενεί ξανά παραστάσεις και συναυλίες –και ερασιτεχνικών ομάδων της περιοχής- πολλές φορές με ελεύθερη είσοδο.

8. Κηποθέατρο Παπάγου
Μέσα στο άλσος του Παπάγου, το θεατράκι, που έχει πολλούς φίλους και οπαδούς, λειτουργεί κυρίως ως σταθμός για τις διάφορες περιοδείες θεατρικών σχημάτων και δημοφιλών τραγουδιστών.

9. Παναθηναϊκό Στάδιο
Το  Καλλιμάρμαρο δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί αθλητικά γεγονότα. Όμως, τα τελευταία χρόνια γίνονται εκεί συναυλίες. Ο ήχος, βέβαια, δεν είναι αξιοζήλευτος, και το μάρμαρο βράζει μετά από μια ολόκληρη ημέρα,

 

10. Θέατρο Λυκαβηττού
Έργο του Τάκη Ζενέτου του 1965, «τρύπωσε» σε ένα ακόμα νταμάρι της Αττικής και φιλοξένησε αναρίθμητες παραστάσεις και συναυλίες ως το 2008, όταν σφραγίστηκε ως μη ασφαλές από τον Δήμο Αθηναίων. Για όλους εμάς που «η μισή μας καρδιά στον Λυκαβηττό βρίσκεται», η επιστροφή του στην ενεργό δράση –αναμένεται το φθινόπωρο- θα σημάνει συναγερμό. Συναγερμό όμως θα σημάνει και για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ατέλειωτο κομβόι των εποχούμενων που αρνούνται να ανέβουν την ανηφόρα ποδαράτοι.  

11. Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
Το μεγαλύτερο ανοιχτό θέατρο της χώρας άνοιξε το 1983 στον λόφο Σελεπίτσαρι, εκεί που κάποτε λειτουργούσε νταμάρι. Τη σκηνή του «ευλόγησαν» η Nina Simone και οι Neville Brothers, εκτός των ονομάτων της εγχώριας σκηνής.

12. Βεάκειο Θέατρο
Το τέως Σκυλίτσειο, δίπλα στον Προφήτη Ηλία στην Καστέλα, διαθέτει μοναδική θέα στη θάλασσα και ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, κυρίως εμπορικών θιάσων αλλά και γνωστών μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της ελληνικής σκηνής.