ΕΛΛΑΔΑ

Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2012, 12:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένοχοι έξι κατηγορούμενοι για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου
Facebook Twitter Whatsapp
Ένοχοι κρίθηκαν 18 εκ των 20 κατηγορουμένων για την υπόθεση του λεγόμενου «Συνδικάτου του Εγκλήματος», μέλη του οποίου εμπλέκονται στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009, όπως αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπειτα από ενάμισι χρόνο ακροαματικής διαδικασίας.  
Ένοχοι κρίθηκαν 18 εκ των 20 κατηγορουμένων για την υπόθεση του λεγόμενου «Συνδικάτου του Εγκλήματος», μέλη του οποίου εμπλέκονται στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009, όπως αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπειτα από ενάμισι χρόνο ακροαματικής διαδικασίας.   Το δικαστήριο έκρινε ενόχους για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή, έξι από τους κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, οι Παναγιώτης Βλαστός και Ιωάννης Σκαφτούρος κρίθηκαν ένοχοι ως ηθικοί αυτουργοί της πράξης, ενώ οι Απόστολος Πετράκης, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγάνης και Χαράλαμπος Μουστάκας κηρύχθηκαν από το δικαστήριο φυσικοί αυτουργοί της απαγωγής. Οι φυσικοί αυτουργοί κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένη κλοπή με ηθικούς αυτουργούς τους Βλαστό και Σκαφτούρο, κατηγορίες που αφορούν τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή, συνολικού ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ.   
   
Από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για το πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά.  
   
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, 17 από τους κατηγορούμενους είναι ένοχοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Δέκα από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για σειρά εκρήξεων. Ανάμεσά τους και οι Βασίλης Στεφανάκος και Γιώργος Τρομπούκης, ο οποίος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για την υπόθεση της απαγωγής, όπως και οι Εμμανουήλ Σκαρλάτος και Ιωάννης Θώδης.  
   
Ένοχοι για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου στο Γαλάτσι το 2008 κρίθηκαν οι Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ως φυσικός αυτουργός, και Γιώργος Κατασγάνης για άμεση συνέργεια. Ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας κρίθηκαν οι Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος.  
   
Το δικαστήριο κήρυξε αθώους όλων των κατηγοριών τη δικηγόρο Ελισσάβετ Πούλιου και τον Εμμανουήλ Λασιθιωτάκη.

Αναλυτικά οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι οι ακόλουθες:

    - Παναγιώτης Βλαστός, δυο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών.

    - Ιωάννης Σκαφτούρος, δυο φορές ισόβια και επιπλέον 46 χρόνια και 24 μήνες.

    - Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή 24 χρόνια και 24 μήνες

    - Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 29 χρόνια και 6 μήνες

    - Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 24 ετών και έξι μηνών

    - Χαράλαμπος Μουστάκας, 19 χρόνια και 6 μήνες

    - Γιώργος Τρομπούκης, 15 χρόνια

    - Βασίλης Στεφανάκος, 25 χρόνια

Επίσης ποινές 15ετούς κάθειρξης στον καθένα επιβλήθηκαν στους: Ιωάννη Θώδη, Κων/νο Ανδρέου, Boban Ristevski και 10ετούς κάθειρξης στους: Εμμανουήλ Σκαρλάτο, Ιωάννη Θεοδωράκη και Παναγιώτη Σοϊλέδη.

Ποινές 8ετούς κάθειρξης επιβλήθηκαν στους: Ιωάννη Καλογερίδη και Χριστόφορο Λασιθιωτάκη.

Τέλος οι δύο γυναίκες που κρίθηκαν ένοχες για συμμετοχή στην οργάνωση, η Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου και η Ιωάννα Χήρα, σύζυγος του Βλαστού, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 7 ετών η καθεμία.

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο προκειμένου να αποφανθεί επί των αιτήσεων αναστολών εκτέλεσης ποινής που υπέβαλαν επτά εκ των καταδικασθέντων.