current views are: 9

17 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση05:09

Ο Τσίπρας παίρνει τον… νέο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του – Έριξε το γάντι στους διαφωνούντες – Το παρασκήνιο της ΚΕ

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης

Δημοσίευση 05:09’

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθούσε τις μάχες χαρακωμάτων στο εσωτερικό του κόμματος του χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του, μέχρι την εισαγωγική του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή που έκανε διπλή κίνηση, αιφνιδιάζοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση. Πρώτον στη διαδικασία για την προσθήκη στο όνομα και στη συνέχεια για την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα, στο δρόμο προς το Συνέδριο του Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να αποφασιστεί σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή ότι στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει προσθήκη, όμως ζήτησε η ακριβής πρόταση να εγκριθεί όταν θα συνεδριάσει το όργανο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Με αυτόν τον τρόπο έγινε το αποφασιστικό βήμα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ που τις τελευταίες μέρες έδειχνε να έχει βαλτώσει στις κόντρες των τάσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε να εγκριθεί ο απολογισμός σχεδόν με ομοφωνία όπως και η εισήγηση του. Συγκεκριμένα με την ομόφωνη ψήφιση του Κειμένου Απολογισμού και με την ευρεία υπερψήφιση του Οδικού Χάρτη προς το Συνέδριο (ένα κατά και πέντε λευκά από το σύνολο 151 μελών, σύμφωνα με πληροφορίες). Κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εισηγηθεί την έγκριση τους και υπογράμμιζε ότι από εδώ και πέρα η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στον απολογισμό και το πρόγραμμα «για απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το αύριο και την ανάγκη η χώρα να γυρίσει το γρηγορότερο δυνατό σε μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Υπήρξε έντονο παρασκήνιο σχετικά με την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για τα νέα μέλη και σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν δυο τροπολογίες για να την μπλοκάρουν οι οποίες, όμως, καταψηφίστηκαν. Η μια προέβλεπε για τα νέα μέλη του isyriza να υπάρχει μια τουλάχιστον αυτοπρόσωπη παρουσία σε κομματική διαδικασία εν όψει του συνεδρίου, ως προϋπόθεση για το δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες (55 κατά, 50 υπερ, 5 λευκά). Η άλλη αφορούσε στην άρση της ποσόστωσης του 20% για μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νέα ΚΕ που θα προκύψει από το Συνέδριο. Αν και οριακά ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε αυτό που ήθελε και για πρώτη φορά ήταν τόσο ξεκάθαρος στην εισήγησή του για το μετασχηματισμό. Σημασία έχει ότι η τροπολογία που ήθελε τα νέα μέλη που εγγράφονται ηλεκτρονικά να μην έχουν δικαίωμα ψήφου ακόμη και τη τελευταία ημέρα εγγραφής, παρά το γεγονός ότι υποστηρίχθηκε από πλειάδα στελεχών της «παλιάς» φρουράς, απερρίφθη.

Στην ουσία πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες προκαλώντας οι όποιες διαφωνίες να εκφραστούν τώρα και να σταματήσει η ψευδεπίγραφη ομοφωνία.

Επέλεξε να αφήσει για αργότερα το ποιο θα είναι το όνομα ώστε να αποφασισθεί μαζί με τους «νέους συμμάχους» απέναντι στη συμμαχία της «παλιά φρουράς» που εμφανίζει δυσανεξία σε οπουδήποτε αλλαγή που θα άλλαζε τις κομματικές ισορροπίες.

Πλέον ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει το παιχνίδι στα χέρια του καθώς δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από το όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος του και την εξέλιξη της διαδικασίας για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε να στείλει το δικό του μήνυμα, «τέρμα η πλάκα».

Με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στην εσωκομματική αντιπολίτευση τα ανοιχτά θέματα, για την πορεία του κόμματος στο συνέδριο, την μετεξέλιξη του και την επόμενη μέρα.

Διεμήνυσε ότι, όταν η κοινωνία βοά, η κυβέρνηση τα κάνει μπάχαλο σε όλα τα θέματα με άμεσες επιπτώσεις στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία πρέπει να τελειώσει η πλάκα. Ο τολμηρός απολογισμός πρέπει να σημάνει το restart για σκληρή αντιπολίτευση και προάσπιση δικαιωμάτων πολλών, όχι για εσωστρέφεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά είπε στους «αντιφρωνούντες» συντρόφους του ότι έφτασε η ώρα των αποφάσεων με όρους πλειοψηφίας για να διασφαλίσει τον μετασχηματισμό του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ. Αν και όλοι περίμεναν ότι η πρόταση σε ό,τι αφορά την αλλαγή του ονόματος του κόμματος θα γινόταν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα την κάνει στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπου συμμετέχουν και οι «πασοκογενείς» με ισχυρή παρουσία και μόνο αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάει σε δημοψήφισμα.

Παράλληλα, άδειασε όσους-  μεταξύ αυτών και τον Γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη–  διαφωνούσαν για τα μέλη που γράφτηκαν στο iSyriza να μπορούν να ψηφίσουν στο συνέδριο, χωρίς να παρευρεθούν σε καμία προηγούμενη συνεδρίαση: «Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά  followers». Η έκφραση followers είχε χρησιμοποιηθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα στελέχη του να «παίρνουν τολμηρές αποφάσεις αφού «οι μάχες χαρακωμάτων για οργανωτικά ζητήματα υποτιμούν τους ίδιους μας τους εαυτούς».

Στην πραγματικότητα πέρασε η πρόταση για ισοτιμία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ όπως και αυτή για χορήγηση κάρτας μέλους που θα επιτρέπει σε όλους (παλιούς και νεώτερους) να συμμετέχουν δημοκρατικά στις κομματικές διαδικασίες.

Παράλληλα, πέταξε και τα καρφιά του για όσους αντιδρούν προσχηματικά για την αλλαγή του ονόματος, θυμίζοντας με νόημα πως από την ίδρυσή του ο Συνασπισμός έχει μετονομαστεί ουκ ολίγες φορές, (Συνασπισμός Αριστεράς και Προόδου, Συνασπισμός της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ).

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που μετατίθεται για τις 8 Μαρτίου, μία ημέρα μετά το θεματικό Συνέδριο στην Λάρισα για τα οργανωτικά κι εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για την νέα ονομασία.

 
 


σχετικα αρθρα