current views are: 9

12 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση11:26

Νέο καμπανάκι Σταϊκούρα για κόκκινα δάνεια: Μόλις 2.000 δανειολήπτες από τους 132.000 στο σύστημα «Ηρακλής» – Τι είπε για ΕΑΒ, ΛΑΡΚΟ

Άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Δημοσίευση 11:26’

Άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία για τα ευάλωτα νοικοκυριά

 

 

Μια μάλλον αποκαρδιωτική εικόνα για τη συμμετοχή των δανειοληπτών στο σύστημα προστασίας της Α’ κατοικίας «Ηρακλής», παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκόυρας, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου, ο υπουργός τόνισε πως η δικαστική προστασία της Α’ κατοικίας καταργήθηκε στα τέλη του ’19. « Το χρέος ήταν στο 80% της αντικειμενικής αξίας το 2016, ανέβηκε στο 100% το 2018, στο 100% της αντικειμενικής αξίας και το 2019 στο 120% της εμπορικής», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πλειστηριασμοί γίνονταν πριν την κρίση, γίνονται και θα γίνονται».

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο υπουργός από τις 20.000 πλειστηριασμούς που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, το 1/3 κατέφυγε σε νομικές ενέργειες, το 1/3 πλήρωσε και το υπόλοιπο έχασε την περιουσία του. «Με την περίμετρο που αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δυνητικά θα μπορούσαν να μπουν 131.808 πολίτες στα επίσημα στοιχεία τραπεζών. Πόσοι μπήκαν στην πλατφόρμα; 6.393. Περίπου 22.000 αρνούνται να δώσουν άρση απορρήτου. Οι απαντήσεις μπορούν να είναι πολλές, πολυδιάστατες, το αφήνω σε εσάς. Από αυτούς, όταν πάμε στη διαδικασία, οι εκτιμήσεις είναι ότι το 1/3 δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από την εφορία και έχει εισόδημα πάνω από 35.000. Καταλήγουμε έτσι δυστυχώς ουσιαστικά περίπου 2.000 να αξιολογούνται που να πάρουν την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου από τη περίμετρο αυτή».

Ο κ. Σταϊκούρας πάντως άφησε να εννοηθεί πως στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα θα δοθεί και δεύτερη ευκαιρία. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θα την εντείνουμε προκειμένου να μπουν περισσότεροι συμπατριώτες μας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από χαλί. Το ιδιωτικό χρέος είναι μείζον πρόβλημα, επιδιώκουμε να δώσουμε ευκαιρία για ουσιαστική νέα αρχή. Πάνω σε αυτές τις ράγες κινούμαστε σε αυτές θα κινηθούμε και θα υπάρξουν προβλέψεις και δεύτερη ευκαιρία και για ευάλωτα νοικοκυριά, αρκετές προβλέψεις ευνοϊκές».

Αναφερόμενος στην ΕΛΒΟ, ο υπουργός έκανε ένα μικρό απολογισμό των όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για να επισημάνει πως η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα τις επόμενες βδομάδες για την ολοκλήρωση της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. «Στη παρούσα πρόσκληση θα απαιτείται κατάθεση επιχειρησιακού σχεδίου. Η διαδικασία προχωρά ομαλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα», είπε.

Για την ΕΑΒ, τόνισε πως στόχος είναι η βελτίωση της θέσης της και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της για την αύξηση των εξαγωγών και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. «Προσδοκούμε η επόμενη μέρα για την ΕΑΒ να είναι πολύ καλύτερη από τη χθεσινή για την αμυντική μας βιομηχανία», είπε. 

Αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ- για την οποία κατατέθηκε και σχετική τροπολογία- σημείωσε πως πρέπει να γίνει εκκαθάριση καθώς ακόμα και αν η κυβέρνηση διαγράψει όλα της τα χρέη θα συνεχίσει να καταγράφει ζημίες. «Παρουσιάζει χρέη προς τρίτους, προμηθευτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 600 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος είναι στη ΔΕΗ. Κάθε μήνα το χρέος αυξάνει κατά 5 με 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν πληρώνει η εταιρεία στη ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτό έχει αποστείλει εξώδικο στη ΛΑΡΚΟ γνωστοποιώντας ότι θα διακόψει παροχή ρεύματος στις 17 Φλεβάρη. Χθες η ΔΕΗ έδωσε παράταση. Συνεχίζουμε! Απειλείται με πρόστιμο 49,5 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωση, η τράπεζα Πειραιώς έχει καταγγείλει 2 δάνεια με ανοιχτό υπόλοιπο 33 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση της εταιρείας είναι δραματική.

«Καταθέσαμε  τροπολογία για τη διάσωσή της, επιδιώκουμε διατήρηση δραστηριότητας και ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή!», εξήγησε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει να μειώσει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης κατά 25%, με ένα τμήμα του κόστους να το αναλαμβάνουν και οι εργαζόμενοι. 


σχετικα αρθρα