current views are: 8

18 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση06:23

Συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών για την επίσκεψη Χάφταρ στο newpost: Επιτεύχθηκε να είναι παρούσα ουσιαστικά η Ελλάδα στο Βερολίνο – Τι επιδιώκει η Αθήνα από τη διάσκεψη

Ο Χάφταρ είναι πολύ σημαντικός παίκτης για τις εξελίξεις

Δημοσίευση 06:23’

Ο Χάφταρ είναι πολύ σημαντικός παίκτης για τις εξελίξεις

Αποτιμώντας την επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα, στενοί συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τόνιζαν στο newpost ότι, «επιτεύχθηκε να είναι παρούσα ουσιαστικά η Ελλάδα στο Βερολίνο». Το μήνυμα της Αθήνας που έφτασε μέχρι το Βερολίνο είναι, ότι η Ελλάδα έχει και ρόλο και λόγο στην περιοχή.

Ο Χάφταρ είναι πολύ σημαντικός παίκτης για τις εξελίξεις αλλά και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και μάλιστα θα θέσει το θέμα ακυρότητας των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης όπως δεσμεύτηκε κατά τις συναντήσεις του με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια. Ο στρατάρχης μάλιστα ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς. Μάλιστα κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η Ελλάδα με τις διπλωματικές κινήσεις της έχει εκνευρίσει τον Ερντογάν που βλέπει να μην αποδίδει η προσπάθειά της να νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινότητα την «πειρατική» συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος αναζητά μάταια συμμάχους στη διπλωματική «σκακιέρα» είδε τον Χάφταρ να επισκέπτεται την Αθήνα αλλά συνειδητοποιεί ότι έχει δημιουργηθεί μια «ασπίδα» συναντίληψης της Ελλάδας με τον σημαντικό αριθμό κρατών που θα συμμετάσχουν στο Βερολίνο, δημιουργεί αισιοδοξία στην Αθήνα και εκνευρισμό στην Άγκυρα. Μπορεί η Ελλάδα να είναι απούσα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά πολλές χώρες θα θέσουν τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα με βασικό πρωταγωνιστή τον άνθρωπο κλειδί για την επόμενη μέρα στη Λιβύη στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Αυτό ακριβώς, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, το βράδυ του Σαββάτου: «Η θέση της ΕΕ για τη Λιβύη είναι αυτή που περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης.  Ο κ. Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δύο μνημονίων. Εάν θα το θέσει ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη ανακωχής, αυτό δεν το ξέρω. Αλλά απαιτεί την ακύρωση των δύο μνημονίων. Την ίδια θέση έχει όμως η Αίγυπτος, η Σ.Αραβία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και η ΕΕ όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής».

Πάντως, η Αθήνα φαίνεται πως κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη διάσκεψη. «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Το Βερολίνο είναι μια φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Περιμένουμε κατ’ αρχήν μια ανακωχή και μια αρχική κατανόηση για την απομάκρυνση των ξένων στοιχείων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Η Τουρκία είναι πρώτη – πρώτη σε αυτό τον κατάλογο. Και αυτά τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι η ομπρέλα της ξένης επέμβασης στη Λιβύη, της τουρκικής επέμβασης. Είμαστε σε συνεννόηση με όλους του παίκτες που ασχολούνται με αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Η απειλή βέτο και η συνομιλία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως ο πρωθυπουργός ήταν σαφής κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha, απειλώντας με βέτο σε οποιαδήποτε πολιτική λύση επιτευχθεί στη Λιβύη, εάν δεν ακυρωθούν τα παράνομα μνημόνια της Τουρκίας με τον Σάρατζ. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όπου της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της Ελλάδας από τη συνδιάσκεψη, ενώ κατέστησε σαφείς τις ελληνικές θέσεις. Το εν λόγω γεγονός φάνηκε και από την ανακοίνωση της Καγκελαρίας ότι η Γερμανική κυβέρνηση υιοθετεί τη δήλωση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, όπου αναφερόταν κατά λέξη: «Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη»

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επιστολές και σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Μισέλ και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία Βαν ντερ Λάιεν, για να την ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες στο ζήτημα της Λιβύης, πέραν του γενικότερου ενδιαφέροντος για την περιφερειακή σταθερότητα και την ανάγκη να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, εστιάζονται στο απαράδεκτο, παράνομο μνημόνιο συνεργασίας, “μνημόνιο” οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών το οποίο υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, όπως δήλωσε.

Προσπαθεί να αποδομήσει τον Χάφταρ ο Ερντογάν

Ο εκνευρισμός του Ερντογάν διαφαίνεται και από την απόπειρα του προέδρου της Τουρκίας να αποδομήσει τον στρατάρχη. Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων που ζητούσαν να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι στο Βερολίνο στρατάρχης θα συμβιβαστεί, ο Ερντογάν δήλωσε:  «Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο». Αξίζει να σημειωθεί ότι αιχμηρά πρωτοσέλιδα, αντίστοιχου ύφους, φιλοξενούσαν και όλα τα συμπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ. 

Σενάρια θερμού επεισοδίου από το Bloomberg

Μέσα σε όλα αυτά, το πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, μετέδωσε ότι «η ΕΕ είναι τρομοκρατημένη μπροστά σε ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα από τις Βρυξέλλες και αυτός ο φόβος βρίσκεται πίσω από την πολιτική της Ένωσης αναφορικά με τη Λιβύη και την Τουρκία. Ωστόσο το μπλοκ ενδεχομένως θα πρέπει να επεκτείνει τη λίστα με τις ανησυχίες του. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ».


σχετικα αρθρα