current views are: 4

19 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση08:33

Κατρούγκαλος στο «Ραντάρ»: Η στάση απέναντι σε μια κατάληψη έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της

«Δεν επικροτώ τις καταλήψεις»

Δημοσίευση 08:33’

«Δεν επικροτώ τις καταλήψεις»

«Η μονταζιέρα δουλεύει. Δεν εφηύραμε εμείς τις καταλήψεις. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και είναι δύο ειδών. Στις αναπτυσσόμενες χώρες στον τρίτο κόσμο, άνθρωποι που δεν έχουν στέγη, ψάχνουν να βρουν κάτι ανάμεσα στον εαυτό τους, στην βροχή και τον ήλιο. Στον αναπτυγμένο κόσμο είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε μετά τον Μάη του ’68, δεν έχει τα χαρακτηριστικά που έχει στον τρίτο κόσμο, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ιδεολογικά χαρακτηριστικά, από έναν χώρο της αριστεράς που δεν είναι αυτός που προέρχομαι και πολιτιστικά χαρακτηριστικά με την έννοια ότι αυτοί επιβάλλουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, της λεγόμενης αντικουλτούρας. Δεν μιλάμε για φαινόμενα που έχουν να κάνουν με συλλογή έργων. Ξέρετε ότι υπάρχουν καταλήψεις σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Γιατί η αστυνομία δεν μπαίνει μέσα να τις διαλύσεις; Η στάση απέναντι σε μια κατάληψη έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της κατάληψης. Δεν επικροτώ τις καταλήψεις», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: «Η Τουρκία έχει δείξει ότι κλιμακώνει την ένταση χωρίς να θέλει ούτε αυτή να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο. Αναγκαίο είναι να γίνουν τρία πράγματα ταυτόχρονα. Να στείλουμε μήνυμα να μην διανοηθούν να έρθουν στη δική μας ΑΟΖ. Δηλώσεις σαν αυτές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ότι θα ζητήσουμε κυρώσεις όταν έρθουν στην ΑΟΖ μας, είναι απαράδεκτες. Το δεύτερο είναι να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς για να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το τρίτο είναι, να συνεχίσουμε να έχουμε την ενεργητική εξωτερική πολιτική που στήσαμε εμείς επί των ημερών μας και αυτό σημαίνει, όχι μόνο κυρώσεις. Βγαίνοντας ο υπουργός Εξωτερικός από το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είπε ότι ζήτησε πλαίσιο κυρώσεων, ο πρωθυπουργός όμως πράγματι δεν ζήτησε και τώρα φαίνεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών να το αναγάγει αυτό σε στρατηγική επιλογή. Πρέπει να έχουμε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση σε αυτό το θέμα».

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας τις τελευταίες ώρες: «Οι Τούρκοι μας δοκιμάζουν πολλές φορές, η απάντηση που πρέπει να δώσουμε θα πρέπει να είναι αποφασιστική και με το ύφος που πρέπει, όπως ήταν τα μηνύματα που είχαμε στείλει εμείς».

Για το άρθρο του Κώστα Σημίτη στα «Νέα»: «Αυτό το οποίο ενόχλησε δεν ήταν τόσο το περιεχόμενο του άρθρου, όσο ο τίτλος της εφημερίδας και αυτός προφανώς είχε εσωκομματική στόχευση στο εσωτερικό της ΝΔ, να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί και να στραφεί κανείς εναντίος της καραμανλικής πτέρυγας».

Για το αν υπάρχει περιθώριο διαλόγου με την Τουρκία: «Ο διάλογος πρέπει να είναι η πάγια απαίτησή μας. Προφανώς για να υπάρχει διάλογος δεν πρέπει να υπάρχει προκλητική συμπεριφορά. Το ένα αναιρεί το άλλο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση, εγώ από την αρχή λέω ότι η Τουρκία έχει αυτήν την πολιτική, γι αυτό και ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του».

Για το ότι ζήτησε ο πρωθυπουργός να υπάρχει συναίνεση στα εθνικά θέματα: «Ο Αλέξης Τσίπρας πρώτος είπε ότι δεν είμαστε δύναμη δημαγωγίας, όπως ήταν η ΝΔ στην εξωτερική πολιτική της. Είμαστε μια πατριωτική δύναμη ευθύνης. Η κριτική μας δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε ένα εθνικό μέτωπο, αντιστρόφως, η επιδίωξή μας να υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκούμε κριτική. Για να διορθωθούν τα λάθη και να έχουμε πράγματι μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Ψηφίσαμε τις αμυντικές δαπάνες και αυτό ήταν μια εντελώς συμβολική κίνηση εκ μέρους μας».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να φέρει σε διάλογο την Τουρκία τα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε: «Επανειλημμένα, όμως οι διερευνητικές επαφές διακόπηκαν το 2016, όταν είχαμε ξανά έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας».

Για τον ρόλο των ΗΠΑ: «Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Αμερικανούς να δράσουν ως χωροφύλακας. Έχουν παραιτηθεί από αυτή τη διάσταση. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να είναι πρώτο θέμα στην ευρωτουρκική ατζέντα η στάση της Τουρκίας. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί και να αξιοποιηθεί το όπλο των κυρώσεων, το οποίο το κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Για το ΝΑΤΟ: «Το ΝΑΤΟ έχει αποδείξει ότι στις ελληνοτουρκικές διαφορές είναι παίκτης που παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Δεν πρέπει να περιμένουμε το οτιδήποτε. Το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει πλευρές που εξυπηρετούν τη χώρα μας, αυτές όμως δεν αφορούν τη σχέση μας με την Τουρκία».


σχετικα αρθρα