current views are: 4

5 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση14:53

Στο «κόκκινο» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – Η τουρκική Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία για ΑΟΖ με τη Λιβύη – Ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του Λίβυου πρέσβη

Η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει την συμφωνία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Δημοσίευση 14:53’

Η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει την συμφωνία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον  πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία στέλνει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις παράνομες διεκδικήσεις της. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο συνεργασίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Βουλή και σήμερα θα ψηφιστεί. Το είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι όπως συνεργάζονται Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος έτσι θα  κάνει  τα δικά της βήματα και η Τουρκία με την Λιβύη

Η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει την συμφωνία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Την θεωρεί «άκυρη και ανυπόστατη». Το μνημόνιο αναφέρεται στα δύο κράτη που «ασκούν κυριαρχία» εντός συγκεκριμένων συντεταγμένων. Προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα (γεωτρήσεις) είναι η «αλληλοενημέρωση των δυο πλευρών» όπως αναφέρεται στο έγγραφο, όταν θα έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές  διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια. 

Η λιβυκή Βουλή όμως  ελέγχεται από την αντιπολίτευση και έχει διαμηνύσει ότι δεν θα την εγκρίνει. Ο πρόεδρος της έχει προσκληθεί στην Αθήνα από τον πρόεδρο της βουλής Κώστα Τασούλα. 

Ο υπουργός Ενέργειας του Ερντογάν, Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν μετά την έγκριση της συμφωνίας και από τα δύο κοινοβούλια. Η κίνηση της Τουρκίας να την εγκρίνει η δική της Βουλή ενώ υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην την εγκρίνει η λιβυκή Βουλή, στέλνει μήνυμα ότι βιάζεται να δημιουργήσει  «γεγονότα» προς επικοινωνιακή διαχείριση, μέσα σε ένα κλίμα απειλών. 

Προς απέλαση;

Το τελεσίγραφο Δένδια στον πρέσβη της Λιβύης ότι εάν δεν του παραδοθεί το κείμενο του μνημονίου έως σήμερα  το βράδυ, θα θεωρηθεί persona non grata, δηλαδή, θα απελαθεί, είναι σε πλήρη ισχύ όπως ενημέρωσαν στο Newpost πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία όπως αποκάλυψε το Newpost, έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και πάλι θα πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία παράδοσης από τον πρέσβη της Λιβύης. Αυτό στην ουσία οδηγεί σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση της Τρίπολης που συνεδριάζει σε πλοία καθώς η χώρα έχει εμφύλιο. 

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια ακόμη κίνηση στρατηγικής της κυβέρνησης, προς την ίδια κατεύθυνση. Να προχωρήσει στην αναγνώριση της διοίκησης του στρατάρχη Χάφταρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και των πετρελαιοπηγών. Τον Χάφταρ στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Μακρόν, ο Πούτιν, ο Σίσι κ.α. Το κτίσιμο συμμαχιών είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. 

Στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής 12-13 Δεκεμβρίου. Το αίτημα για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία είναι στο τραπέζι. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε Τούρκους, στο Λονδίνο, χθες το βράδυ δήλωσε ότι η Τουρκία «γκρεμίζει τα τείχη και κτίζει δικά της». 

«Η Τουρκία, ως έθνος – εγγυητής για την «τουρκική Κύπρο» (εννοεί το ψευδοκράτος…), διεξάγει επί του παρόντος έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο με δύο πλωτά γεωτρύπανα, τα Fatih και Yavuz μαζί με τα σεισμικά πλοία Oruç Reis και Barbaros Hayrettin Paşa, στην ίδια περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ. «Ωστόσο, οι τρέχουσες γεωτρήσεις επικεντρώνονται σε περιοχές στα νότια του νησιού» τόνισε.

 

σχετικα αρθρα