current views are: 12

3 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση11:21

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο – Η εθνική γραμμή και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Γιατί η Τουρκία αρνείται κήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο

Αύριο στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο 

Δημοσίευση 11:21’

Αύριο στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο 

Κάτω από την βαριά σκιά της συμφωνίας της Τουρκίας με τη… μισή κυβέρνηση της Λιβύης λόγω του εμφυλίου, για την ανακήρυξη κοινής ΑΟΖ, θα πραγματοποιηθεί το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν αύριο στις 4.30 μμ (2.30μμ ώρα Λονδίνου) στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

«Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του. «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά» τόνισε. «Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση.»

Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα ανησυχεί την εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή» όπως ανέφερε.

Το Μαξίμου ήταν αρνητικό και στις δύο προτάσεις στην παρούσα φάση προκειμένου να μην δοθεί μια επιπλέον δραματοποίηση σε μια προκλητική κίνηση της Τουρκίας η οποία δεν έχει καμία νομική υπόσταση, παρά την κλιμάκωση που επιδιώκει. Είναι χαρακτηριστικό ότι και να εγκρίνει η τουρκική εθνοσυνέλευση το MOU για την ΑΟΖ δεν μπορεί αυτή να επικυρωθεί από την λιβυκή Βουλή διότι αυτή δεν υφίσταται λόγω του ότι η χώρα είναι διχασμένη, υπάρχει η κυβέρνηση της Τρίπολης και η αντιπολίτευση η οποία ελέγχει τον λιβυκό στρατό και το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών, για την οποία η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί «εχθρική δύναμη».

Οσον αφορά στην εθνική γραμμή υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή ανέφερε στο Newpost ότι υπάρχει και είναι η απάντηση στην τουρκική κίνηση να επιδιώξει συμφωνία για κοινή ΑΟΖ με την Λιβύη, σβήνοντας από τον χάρτη το Καστελλόριζο. Είναι η αυστηρή τήρηση της Συνθήκης Μοντέγκο Μπέι του ´82 που κωδικοποιεί το Δίκαιο της Θάλασσας και αναφέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις οριοθέτησης μιας ΑΟΖ. Η Ελλάδα συμμετέχει, η Τουρκία  δεν έχει προσχωρήσει όπως και άλλες χώρες (πχ ΗΠΑ) αλλά η Συνθήκη έχει δεσμευτικούς όρους, για όλους. Δεν μπορεί μία χώρα να αρχίσει να τραβάει γραμμές πάνω σε συντεταγμένες που απλώς τη συμφέρουν και να δηλώνει ότι πρόκειται για ΑΟΖ. Όταν γίνει αυτό από δυο χώρες με νόμιμες κυβερνήσεις βέβαια αποτελεί αιτία πολέμου.

«Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.»

Μητσοτάκης και πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, έχει καταστήσει σαφές ότι στις προθέσεις του είναι να έχει ανοιχτή γραμμή με τους πολιτικούς αρχηγούς στα μείζονα θέματα και βεβαίως στα εθνικά. Εφόσον κριθεί απαραίτητο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επικοινωνία του μαζί τους για μια πιο ενδελεχή ενημέρωση.

Στην παρούσα φάση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε όλα τα κόμματα και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newpost είπε στους εκπροσώπους τους και πτυχές του σοβαρού εθνικού θέματος που δεν έχουν γίνει γνωστές.

Σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχεί στην παρούσα φάση για κάποιο θερμό επεισόδιο και θεωρεί ότι όλες οι κινήσεις επίδειξης ισχύος εντάσσονται σε μια πρόθεση του Ερντογάν να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ώστε να κεφαλοποιήσει και την εισβολή στη Συρία.

Η Κύπρος

Για μια φορά ακόμη η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε την Τουρκία να προσφύγουν μαζί στα διεθνή δικαστήρια για την κήρυξη κοινής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα αρνείται σταθερά με το επιχείρημα ότι θα αναγνωριστεί έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει σήμερα. Η Λευκωσία επιμένει ότι τα δύο θέματα είναι ανεξάρτητα. Και αυτή η αντίδραση της Τουρκίας αποτελεί έκφραση της προκλητικής στρατηγικής που ακολουθεί καταπατώντας το διεθνές δίκαιο.


σχετικα αρθρα