current views are: 13

8 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση09:50

Επιστολή Τσίπρα για την ερμηνευτική του άρθρου 86 του Συντάγματος: «Το πολιτικό σύστημα δεν αντέχει πιθανή αρχειοθέτηση Novartis» – Αντιδράσεις από την επιτροπή Αναθεώρησης

Τον κίνδυνο να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 09:50’

Τον κίνδυνο να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Επιστολή με την οποία ζητά να προωθηθεί στην επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, η ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών, που διαχωρίζει τα «επ’ ευκαιρία» αδικήματα από εκείνα που γίνονται κατά την «άσκηση των καθηκόντων», απέστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει έντονα την προηγούμενη Βουλή κατά τη συζήτηση της δικογραφίας της Novartis με επίμαχο διακύβευμα αν είναι το κοινοβούλιο ή η τακτική Δικαιοσύνη αρμόδιο όργανο να ελέγξει τη δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Η τότε πλειοψηφία με πρωτεργάτη τον Ν. Παρασκευόπουλο είχε αποστείλει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη διαχωρίζοντας τα υπουργικά αδικήματα σε αυτά που γίνονται «κατά την άσκηση» και «επ’ ευκαιρία» των καθηκόντων του. Κάπως έτσι, αδικήματα όπως η απιστία «παρέμειναν» υπουργικά- άρα παργράφησαν- με την στενή έννοια, ενώ άλλα όπως αυτό της δωροδοκίας ελέγχθηκαν (και ελέγχονται) από την Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, η παρούσα αναθεωρητική Βουλή δεν φαίνεται να δέχεται την υιοθέτηση της επίμαχης ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 86 (που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσθέσει στην προτείνουσα Βουλή), η οποία ούτως ή άλλως είχε λάβει 175 ψήφους στην προηγούμενη Βουλή (χρειάζεται 180 ψήφους) με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του κ. Τσίπρα.

«Η πρόταση της πρώτης αναθεωρητικής (προτείνουσας) Βουλής ήταν: α) κατάργηση του εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 86 που τάσσει ασφυκτική αποσβεστική προθεσμία στη Βουλή για την άσκηση δίωξης κατά όσων διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και β) προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που διευκρινίζει ότι στα παραπάνω αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: «ζήτημα ανακύπτει ωστόσο σε σχέση με την πρόταση για την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης, η οποία υπερψηφίστηκε από 175 βουλευτές στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, με αποτέλεσμα, για να ενσωματωθεί στο συνταγματικό κείμενο, να απαιτείται η υπερψήφισή της από τουλάχιστον 180 στην τρέχουσα διαδικασία. Ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνεται, με βάση τις τοποθετήσεις του εισηγητή και των βουλευτών της συμπολίτευσης».

  Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμα πως για τον ΣΥΡΙΖΑ με προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης «απλώς αποσαφηνίζεται κάτι που ήδη προκύπτει ερμηνευτικά από την ισχύουσα ρύθμιση του άρθρου 86».

«Αυτή η απλώς επιβεβαιωτική, από τυπική-νομική άποψη, ερμηνευτική δήλωση έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του, ανταποκρινόμενο σε ένα πάνδημο κοινωνικό αίτημα, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στη θεμελιώδη αρχή της ισονομίας των πολιτών», σημειώνει με νόημα.

Ο κ. Τσίπρας, προειδοποιεί μάλιστα πως η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα θα επιφέρει «βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».

«Πέρα όμως από την αρνητική γενική εντύπωση που θα προκληθεί, υπάρχει κι ένα ειδικότερο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Novartis. Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Νοβάρτις, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά».

Στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλήγει λέγοντας πως το πολιτικό σύστημα  δεν αντέχει να αναλάβει το βάρος της πιθανής αρχειοθέτησης αυτής όπως και άλλων συναφών υποθέσεων που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον. «Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και σε σοβαρή ρήξη της εύθραυστης εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα. Η ευθύνη είναι σήμερα δική μας και οφείλουμε όλοι μας να αρθούμε στο ύψος της περίστασης», αναφέρει

Αντιδράσεις της επιτροπής

 Το θέμα όπως είναι λογικό ετέθη στην επιτροπή με τον πρόεδρο Ευριπίδη Στυλιανίδη να ζητά τις τοποθετήσεις των κομμάτων.

«Προσωπικά ως βουλευτής που συμμετέχω σε αυτή την Επιτροπή με προσβάλλει αυτή η επιστολή. Γιατί ενώ είχε όλο το περιθώριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη τη διάρκεια εργασιών της Επιτροπής  και τη στιγμή που συζητήθηκε με άνεση χρόνου το ζήτημα – ενώ θα είχε τη δυνατότητα να είναι εδώ και να μας πει τις απόψεις του – δεν την αξιοποίησε», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Αντιθέτως έρχεται τώρα αφού έχει ολοκληρωθεί  και προσπαθεί ατύπως να δημιουργήσει μια σχέση πατρωνίας με αυτή επιτροπή. Το θεωρώ απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό. Δεν επιτρέπω να προσβάλλεται με αυτό τον τρόπο αυτή η κορυφαία διαδικασία. Δεν επιτρέπω να μας λέει ότι δεν είμαστε στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης για ζητήματα πολύ σημαντικά». Ο κ. Τζαβάρας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός επικοινωνιακού συμβάντος που θα καλλιεργήσουν τα δελτία ειδήσεων προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμη εγγυάται ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν πρέπει να κάνει λάθη. «Δεν είναι αυτή συμπεριφορά δημοκράτη Προέδρου κόμματος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι γιατί αυτή η επιστολή υπονομεύει για να μην πω δυναμιτίζει το ποιοτικό από όλους αναγνωρισμένο επίπεδο κοινοβουλευτικού λόγου που υπηρετήσαμε όλες οι πλευρές στην Επιτροπή αυτή».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Ανδ. Λοβέρδος ο οποίος κατήγγειλε πως είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της επιτροπής για την αναθεώρηση. «Θέλει να μας χρησιμοποιήσει. Θέλει αντί μίας σοβαρής και ήρεμης συζήτησης να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να μετατρέπει σε αρένα κάθε πολιτική συζήτηση χωρίς όρια. Αυτός που προστάτεψε με τη βουλευτική ασυλία όλους τους βουλευτές του ακόμα και για υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης ή παράνομης ηχογράφηση συνομιλίας. Αυτός ο άνθρωπος θέλει τώρα να μας τινάξει τη διαδικασία στον αέρα», είπε και εκτίμησε πως η εν λόγω ερμηνευτική δήλωση έχει χαρακτήρα αναδρομικότητας. Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε “μπαχαλάκια” τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα για εκ των υστέρων συνταγματοποίηση των όσων έπραξε στην προηγούμενη Βουλή αποτελεί βαρύτατο παράπτωμα.

«Το προεδρείο έχει δείξει πέραν των ορίων ευαισθησία. Η απόφασή μας να μην επιστραφεί είναι γιατί είναι επιστολή πρώην πρωθυπουργού. Έπρεπε να έχει κατατεθεί ενόσω γινόταν η συζήτηση γιατί τώρα έχει περαιωθεί. Αλλά για να μη θεωρηθεί ότι δεν επιτρέπουμε τη συζήτηση έδωσα το λόγο και τη μοίρασα. Η περαιτέρω συζήτηση θα γίνει Ολομέλεια», διαμήνυσε ο κ. Στυλιανίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ


σχετικα αρθρα