current views are: 5

7 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:07

Ανταλλαγή «πυρών» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το προσφυγικό – «Μετωπική» για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στο Ευρωκοινοβούλιο

Το «μπάρμπεκιου» έβαλε… «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

 

Δημοσίευση 05:07’

Το «μπάρμπεκιου» έβαλε… «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

 

Η πολιτική αντιπαράθεση για το προσφυγικό κλιμακώνεται με σύγκρουση σε επίπεδο κορυφής πλέον και αφού δεν έχει ακόμη κατακαθίσει η σκόνη από την  η κόντρα Γιαννούλη – Κυρανάκη. Με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλει πρωτοβουλία των «Ενωμένων Μακεδονομάχων» να καλέσουν σε μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ απέναντι από δομή προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά και τον βουλευτή της ΝΔ να απαντάει  ότι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν θα απαγορεύσουν στους Έλληνες να τρώνε χοιρινό και να πίνουν αλκοόλ.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε, το απόγευμα της Τετάρτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσω Facebook για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό αλλά και τις δηλώσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, καλώντας τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια.

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάσαν, ως απάντηση στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα εξής : «Ο κ. Τσίπρας ας αφήσει το ρόλο του σχολιαστή στα social media, τα fake news και τον γνωστό λαϊκισμό του. Σε μόλις τρεις μήνες δείχνει να έχει ξεχάσει τις Μόριες που παρέδωσε. Με το γνωστό θράσος του θέλει να γίνει και τιμητής. Οι Έλληνες όμως θυμούνται τα έργα και τις ημέρες του κι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά για να δώσει λύσεις».

Ομως, η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και πέραν των συνόρων, στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθερικών, Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο οποίος περιέγραψε το πρόβλημα στα νησιά ως «εκρηκτικό, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ε.Ε. είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων». 

Ακολούθησε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με όσα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού» επεσήμανε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση για η πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, άσκησε όμως και το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, στις Βρυξέλλες.

«Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να “σηκώσει τα χέρια ψηλά”», αναφέρει σχόλιο του γραφείου τύπου του κόμματος.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, αργά το βράδυ, το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη όπου αναφέρονται τα εξής: 

«Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ θίγει 3 σημεία που για κακή του τύχη τα απαντά με δική του ανακοίνωση για το ίδιο θέμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική ανεπάρκεια διαχείρισης που τάχα «ομολόγησε» ο υπουργός. Το κοινοβούλιο αναφέρει πως «οι περισσότεροι βουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Ελλάδας».

Αναφέρεται μετά ο ΣΥΡΙΖΑ σε κραυγαλέα κατάργηση βασικών κανόνων του προσφυγικού δικαίου, βάσει των οποίων η χώρα οδηγείται σε διεθνή απομόνωση. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές «κατέκριναν το έλλειμα αλληλεγγύης από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ». Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως σήμερα ο αρμόδιος Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε 20 νέα μέτρα για το άσυλο, που στηρίζονται σε δύο άξονες: αυστηροποίηση και ανθρωπισμό. Αυτολεξεί ότι αναφέρεται και στον ελληνικό νόμο. Μεταξύ των μέτρων η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης όχι με την είσοδο στη χώρα αλλά τρεις μήνες μετά και για ειδικές εξετάσεις 9 μήνες μετά. Όπως χαρακτηριστικά είπε το σύστημα ασύλου χρησιμοποιήθηκε για ιατρικό τουρισμό σε πολλές περιπτώσεις. Καμία αναφορά λοιπόν από το κοινοβούλιο για θέματα δικαίου, παράλληλος με την Ελλάδα δρόμος στην πολιτική ασύλου από την Γαλλία.

Στο τελευταίο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίσθηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά. Όσο για την διεθνοποίηση πάλι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναφέρει πως οι βουλευτές  «τόνισαν  τις φρικτές συνθήκες στις οποίες διαβιούν χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα νησιά της Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τον υπερπληθυσμό στις εγκαταστάσεις, την έλλειψη βασικής περίθαλψης και την απουσία μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων, μεταξύ άλλων προβλημάτων.». Η καταγγελία των βουλευτών για την ντροπή της Μόριας και της Σάμου είναι αυταπόδεικτα η πιο τρανταχτή  διεθνοποίηση.

Ο Υπουργός με την ομιλία του πέτυχε  αυτή την αντίδραση του κοινοβουλίου. Δηλαδή προκάλεσε μια ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τις Ελληνικές θέσεις για Ευρωπαϊκή, αλληλεγγύη και διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στην δραματική κατάσταση των νησιών του Αιγαίου.

Οι Ευρωβουλευτές με την ανακοίνωσή τους ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Υπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν κατάλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού, εξακολουθεί στον μοναχικό δρόμο ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου όποιος διαμαρτύρεται είναι ρατσιστής,  όπου το δίκαιο παραβιάζεται-και στην Γαλλία προφανώς-, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, καταγγέλλει συλλήβδην, αδιάκριτα και ασταμάτητα.

Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιπαράθεση και στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών, την Τετάρτη, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «μη διαχειρίσιμη», κάλεσε τα κράτη μέλη να σεβαστούν την ευρωπαϊκή νομιμότητα και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη και η ενσωμάτωση των προσφύγων.

Ο ίδιος περιέγραψε το πρόβλημα στα νησιά ως «εκρηκτικό, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ε.Ε. είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων». «Είναι αδύνατον να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», εξήγησε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Έλληνας υπουργός υπεραμύνθηκε του νέου νομικού πλαισίου, το οποίο είναι πιστή μεταφορά της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το άσυλο και που, όπως σημείωσε, θα επιταχύνει διαδικασίες και επιστροφές. «Με στοιχεία του 2019, αυτή τη στιγμή έχουμε 68.000 εκκρεμμείς αιτήσεις, περιμένεις τρία χρόνια για συνέντευξη ως αιτών άσυλο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και μάλιστα όταν έχεις τέτοιες ροές. Επίσης, 14.000 προσφυγές στην Αρχή Προσφυγών με αναμονή πάνω από δύο χρόνια», είπε.

Ο υπουργός ενημέρωσε, επίσης, τους ευρωβουλευτές ότι υπάρχουν 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα, σε ακατάλληλες δομές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αποκάλυψε δε ότι έστειλε επιστολή προς τα κράτη-μέλη να αναλάβουν εθελοντικά κάποια από τα παιδιά, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση πλην ενός κράτους μέλους.

«Είναι ζήτημα πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να βοηθήσει να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατέκρινε τα κράτη που έχουν κλείσει τα σύνορά τους, και ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει έκκληση αλληλεγγύης, αλλά τήρησης της νομιμότητας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθερικών, Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινονοβουλίου.

«Με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να σας τονίσω πως οι πρόσφυγες δεν είναι τσουνάμι, όπως είπατε στην εισήγησή σας. Είναι άνθρωποι, έχουν όνομα, επώνυμο και δικαιώματα. Θέλω να πιστεύω πως ειπώθηκε εκ παραδρομής», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό.

«Κύριε υπουργέ, βρίσκεται ήδη σε ισχύ ο νέος νόμος της κυβέρνησής σας. Διεθνείς οργανισμοί κύρους κατήγγειλαν πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα τη φιλοσοφία του νέου νόμο. Διεθνής Αμνηστία, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Human Rights 360, θεωρούν πως ο νόμος συγκρούεται με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Και θέλω να ρωτήσω. Για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, κύριε Χρυσοχοΐδη, με ποιους ακριβώς διαβουλευτήκατε; Με την Κομισιόν; Με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Με τις διεθνείς οργανώσεις; Γιατί στην Ελλάδα δεν έγινε διαβούλευση. Σε πέντε μέρες πέρασε το νομοσχέδιο», ρώτησε.

Τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και εκτίμησε ότι «ούτε η ίδια η Ε.Ε. με τις συνολικές της δυνατότητες θα μπορούσε να το διαχειριστεί πλήρως»

Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε επίσης και στην κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Η υποβάθμισή του, η μάλλον η υπαγωγή του στο Υπουργείο «Αστυνομίας», δείχνει πως για εσάς το θέμα είναι μάλλον θέμα ασφάλειας, χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν σας τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Το πρόβλημα για την κυβέρνησή σας είναι τελικά μεταναστευτικό ή προσφυγικό;», ρώτησε.

«Χθες ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2020 θα γίνουν 10.000 επιστροφές. Σε ποιες χώρες; Έχετε προβεί σε διμερείς συμφωνίες που το σώμα θα πρέπει να γνωρίζει; Ακούω στελέχη της ΝΔ να λένε πως δόγμα τους είναι «να κάνουμε τη ζωή των προσφύγων πιο δύσκολη» θεωρώντας πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, κάτι που μέχρι στιγμής δεν ισχύει. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαμε απάνθρωπο να υπάρχουν 5500 πρόσφυγες στη δομή της Μόριας, που χωράει 3000. Τον Οκτώβριο, μαζί με τον συνάδελφό μου από την GUENGL, Miguel Urban Crespo, διαπιστώσαμε ότι έχετε στοιβάξει 14.000 ψυχές. Σήμερα μπορεί να είναι και 17.000. Δεν είχατε σχέδιο, κύριε Χρυσοχοΐδη, δυστυχώς», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Τις γενικευμένες απελάσεις και την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που προωθούν τόσο η ευρωενωσιακή πολιτική όσο και ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου διεξάγεται προς το αντιδραστικότερο. Τα περί επιμερισμού προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου και σε άλλα κράτη της ΕΕ πλην αυτών των κρατών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, κρύβει την ουσία: Ότι η ΕΕ κι οι κυβερνήσεις της με την ενίσχυση και γενίκευση των απελάσεων που εύηχα αποκαλούν “επιστροφές”, με τη θεώρηση κρατών όπως η Τουρκία, ως ασφαλείς τρίτες χώρες, ακόμα και περιοχών στη Συρία, ως ασφαλείς περιοχές, καθώς και με το δραστικό περιορισμό της ίδιας της έννοιας του πρόσφυγα, αυτό που βασικά θα διαμοιράζει η ΕΕ ανάμεσα στα κράτη μέλη της είναι τις αποφάσεις απέλασης χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Άλλωστε κι η κυβέρνησή σας έχει ήδη θέσει αριθμητικό στόχο 10000 απελάσεων ως το 2020, μαζί με την ενίσχυση των κλειστών κέντρων κράτησης», είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Πώς τοποθετείστε στο γεγονός ότι ο νέος νόμος της κυβέρνησής σας σε συνέχεια της προηγούμενης δεν αποτελεί εξαίρεση ή παρανυχίδα της πολιτικής της ΕΕ, αλλά κινείται σε αυτούς τους αντιδραστικούς άξονες της; Αυτή η πολιτική σας είναι που με βάση τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προωθεί τον εγκλωβισμό σε άθλιες συνθήκες- τώρα πλέον και με γεωγραφικό περιορισμό σε όλη τη χώρα-, την καταστολή και με στρατιωτικές δυνάμεις, τις απελάσεις και το δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και με τιμωρητικές διατάξεις. Αυτή η πολιτική είναι που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του εθνικισμού και ρατσισμού», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ τόνισε ότι «Η Επιτροπή μας εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζει ότι η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, έχει αναλάβει πολύ μεγάλο μέρος και βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Επίσης, γνωρίζει ότι έχει δείξει και έναν ανθρωπισμό, για τον οποίο δεν υπάρχει κανένας αντίλογος».

«Μας ενημερώσατε, κύριε υπουργέ, για το νέο νόμο που εκπονήσατε για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Προσωπικά, οφείλω να διαβεβαιώσω την Επιτροπή, ως δικηγόρος μάχιμη επί τρεις δεκαετίες, ότι αυτός ο νόμος πρωτίστως και κυρίως θωρακίζει και σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων», επεσήμανε.

Και κατέληξε η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη: «Θέλω να μας πείτε κύριε υπουργέ, εάν τέτοια νομοθεσία υπάρχει και σε άλλα κράτη μέλη. Επιπρόσθετα, εάν με τη δική σας πολιτική της νέας κυβέρνησης θα υπάρξουν περισσότερες επιστροφές, ούτως ώστε να τύχει καλύτερης διαχείρισης το πρόβλημα, δεδομένου ότι εδώ και τέσσερα χρόνια με βάση τη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας έγιναν μόνο 1800 επιστροφές. Τέλος, θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε να μπορούμε να επιστρέφουμε αυτούς που δεν δικαιούνται ασύλου και από την ενδοχώρα, κάτι το οποίο συζητούμε και με τον Αντιπρόεδρο κ. Μαργαρίτη Σχοινά;»

Δευτερολογία Χρυσοχοΐδη

«Αυτή τη στιγμή στα νησιά όλα τα παιδιά εμβολιάζονται, δεν αφαιρέθηκε η πρόσβαση στην υγεία, ενώ όλοι οι αιτούντες άσυλο στη χώρα, αυτοί που έχουν τελειώσει τη διαδικασία τους και αυτοί που έχουν τελειώσει τη διαδικασία τους και δεν έχουν δικαιωθεί, έχουν όλοι πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε στη δευτερολογία του ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Τόνισε ότι ο νέος νόμος για το δίκαιο του ασύλου προβλέπει υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά αιτούντων άσυλο και παρότρυνε «ορισμένα μέλη του ΕΚ να μην αμφισβητούν τα προσωπικά του ανθρωπιστικά αισθήματα», τονίζοντας ότι είναι «πολύ διαφορετικό απλά να δηλώνει ανθρωπιστής, και άλλο να πρέπει να κριθείς από έργα, να ασκείς διαχείριση και να πρέπει να είσαι αποτελεσματικός», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την κριτική για την κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διερωτήθηκε σε ποια χώρα της ΕΕ της ΕΕ υπάρχει υπουργείο που ηγείται της αστυνομίας και της πολιτικής προστασία που δεν είναι ενταγμένη η μεταναστευτική πολιτική. Όπως δήλωσε “όλα τα υπουργεία εσωτερικών έχουν ενταγμένη στις αρμοδιότητές τους τη μεταναστευτική πολιτική”.

Σε σχέση με το αν και κατά πόσο έγινε διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο, ο Υπουργός τόνισε ότι είναι ψευδές πως δεν έγινε διαβούλευση και παρέπεμψε στα 332 σχόλια της διαβούλευσης, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν δεκτά, ενώ οργανώσεις και θεσμοί υπέβαλαν προτάσεις και που περιλήφθηκαν. Τόνισε δε ότι ψηφίστηκε από δυο κόμματα πλήρως και σε πολλά άρθρα του και από άλλα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Για το θέμα της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, ο Υπουργός αναγνώρισε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και έχει στην επικράτειά της 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και υπό αυτή την έννοια η ΕΕ πληρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσό για τη διαχείριση αυτών των ανθρώπων. Διευκρίνισε όμως ότι η ΕΕ ανέλαβε την υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της, σημειώνοντας ότι “αυτό φαίνεται ότι γινόταν”. “Δεν ξέρω τι συμβαίνει και δε θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση”, είπε. Σημείωσε δε ότι αυτό που είναι ζητούμενο είναι η συνέχιση της συμφωνία, περιλαμβανομένης όμως της πρόβλεψης για προστασία των συνόρων της Τουρκίας (για την αποτροπή των αναχωρήσεων).

Ο ίδιος τέλος επεσήμανε το σχέδιο μεταφοράς των αιτούντων σε ασφαλείς τοποθεσίες και δομές (περιλαμβανομένων ξενοδοχείων) στην ενδοχώρα με προτεραιότητά στις ευάλωτες ομάδες και ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά. Υπάρχουν δε όπως είπε δύο προγράμματα ένα με 16 000 ενοικιαζόμενα σπίτια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (πρόγραμμα Ήλιος) και ένα δεύτερο με 40 000 σπίτια της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ (πρόγραμμα Εστία) για το 2020.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι στόχος τώρα είναι η εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, να μάθουν τη γλώσσα τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους και να διασφαλιστεί η ένταξη και ενσωμάτωση. “Θα ζήσουμε με αυτούς του ανθρώπους τα επόμενα χρόνια και πρέπει να διασφαλίσουμε και τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους και το σεβασμό στους νόμους στο σύνταγμα της χώρας, που εφαρμόζουν και σέβονται όλοι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες“.

Τσίπρας: Αναρωτιέμαι αν θα αντιδράσουν

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το σοκαριστικό περιστατικό, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, καλώντας τον “να σταματήσει να πατάει σε δυο βάρκες και να χαϊδεύει τα αυτιά όσων βάζουν εμπόδιο στη λογική”.

«Αναρωτιέμαι πώς και εάν θα αντιδράσουν στην είδηση ότι φασίστες στη Θεσσαλονίκη χαράκωσαν ένα προσφυγόπουλο που έκανε το λάθος να πάει στο σχολείο του», αναφέρει ο κ. Τσίπρας στο Facebook.

«Όταν τόσα χρόνια λαϊκίζεις χυδαία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα, τις μεγαλοστομίες και τα ψέματά σου.Έρχεσαι αντιμέτωπος και με τα πιο σκοτεινά, ρατσιστικά αντανακλαστικά που ξέθαψες και εξέθρεψες για λίγα ψηφαλάκια» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έστω και τώρα ας καταλάβει ο κος Μητσοτάκης ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι επικοινωνία. Ας σταματήσει να πατάει σε δυο βάρκες και να χαϊδεύει τα αυτιά όσων βάζουν εμπόδιο στη λογική. Και ας απομονώσει και καταδικάσει επιτέλους δημόσια τα ακραία στοιχεία στο εσωτερικό του κόμματός του», τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Στη αρχή αφαίρεσαν το ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες και το δικαίωμα από τα προσφυγόπουλα να εγγραφούν στα σχολεία.

Αργότερα μίλησαν για εισβολείς που θα τους αντιμετωπίσουν ακόμη και στη θάλασσα.

Μετά είδαν αμήχανοι ξεχασμένους «Μακεδονομάχους» να βγαίνουν με τις περικεφαλαίες στους δρόμους για να αποτρέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα μέρη τους.

Προχθές βουλευτές τους επικρότησαν κάποιους ανεγκέφαλους σαδιστές στα Διαβατά που επιχειρούν την προσβολή και την ταπείνωση του θρησκευτικού αισθήματος δυστυχισμένων ανθρώπων.

Και σήμερα αναρωτιέμαι πώς και εάν θα αντιδράσουν στην είδηση ότι φασίστες στη Θεσσαλονίκη χαράκωσαν ένα προσφυγόπουλο που έκανε το λάθος να πάει στο σχολείο του.

Όταν τόσα χρόνια λαϊκίζεις χυδαία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα, τις μεγαλοστομίες και τα ψέματά σου.

Έρχεσαι αντιμέτωπος και με τα πιο σκοτεινά, ρατσιστικά αντανακλαστικά που ξέθαψες και εξέθρεψες για λίγα ψηφαλάκια.

Έστω και τώρα ας καταλάβει ο κος Μητσοτάκης ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι επικοινωνία. Ας σταματήσει να πατάει σε δυο βάρκες και να χαϊδεύει τα αυτιά όσων βάζουν εμπόδιο στη λογική. Και ας απομονώσει και καταδικάσει επιτέλους δημόσια τα ακραία στοιχεία στο εσωτερικό του κόμματός του.

Η κόντρα για το μπάρμπεκιου της ντροπής και η παρέμβαση της Ντόρας

Το προηγούμενο 24ωρο σχεδόν πρωτοστάτησε στην δημοσιότητα η κόντρα Γιαννούλη – Κυρανάκη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πρωτοβουλία των «Ενωμένων Μακεδονομάχων» να καλέσουν σε μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ απέναντι από δομή προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά αναρωτώμενος αν αυτός ο «σαδισμός» έχει και ποινικές διαστάσεις. Ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν θα απαγορεύσουν στους Έλληνες να τρώνε χοιρινό και να πίνουν αλκοόλ προκαλώντας έντονη κριτική σε βάρος του στην οποία απάντησε ανεβάζοντας φωτό από βραδινή έξοδο με φίλους του για σουβλάκια και μπύρα.

Σαφείς αποστάσεις από τις τοποθετήσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του Θάνου Πλεύρη σχετικά με το κάλεσμα των «Ενωμένων Μακεδόνων» σε «μπάρμπεκιου» με «άφθονο χοιρινό κρέας», έξω από το hotspot στα Διαβατά, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη

Μιλώντας στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ζήτημα ανθρωπιάς, λεβεντιάς και αλληλεγγύης και δήλωσε ότι πιστεύει πως οι νεοδημοκράτες βουλευτές, δεν κατάλαβαν το θέμα για το οποίο μιλούσαν.


σχετικα αρθρα