current views are: 9

21 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση06:43

Λοβέρδος στο «Ραντάρ» για Β. Μακεδονία-Αλβανία: Δεν είναι αποσταθεροποίηση το να μην εντάσσεσαι στην ΕΕ

«Γιατί τα βλέπουμε τα πράγματα ελληνοκεντρικά και μόνο ελληνοκεντρικά; »

Δημοσίευση 06:43’

«Γιατί τα βλέπουμε τα πράγματα ελληνοκεντρικά και μόνο ελληνοκεντρικά; »

«Δεν είναι αποσταθεροποίηση το να μην εντάσσεσαι στην ΕΕ. Το να μην εντάσσεσαι στην ΕΕ σημαίνει ότι δεν μπορείς να ενταχθείς. Δεν είναι οι θεσμοί σου σε επίπεδο και η οικονομία σου ώστε να ενταχθείς», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στην εκπομπή «Ραντάρ» στο ραδιόφωνο του Alpha αναφερόμενος στο «όχι» που εισέπραξαν από την ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Γιατί τα βλέπουμε τα πράγματα ελληνοκεντρικά και μόνο ελληνοκεντρικά; Γιατί την ΕΕ, την οποία την θεωρούμε σπίτι μας, τη θεωρούμε εργαλείο για να κάνουμε τα κουμάντα μας εμείς στα εσωτερικά μας προβλήματα;Εγώ το αρνούμαι αυτό ως τρόπο σκέψης. Και μάλιστα όταν γινόταν η συμφωνία των Πρεσπών έλεγα ότι το ΝΑΤΟ που έχει απαιτήσεις σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, αν μπορείς να ανταποκριθείς στρατιωτικά, είναι κοντά, η ΕΕ είναι δεκαετίες μακριά. Αυτές ήταν οι δικές μου εκτιμήσεις και δεν ήταν λανθασμένες. Αποδείχθηκαν σωστές», συμπλήρωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ακόμα: «Υπάρχουν δύο άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να περιστρέφεται η ελληνική εξωτερική πολιτική. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με την Ευρώπη. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πορεία της. Η Ελλάδα είναι αυτή που ξεκίνησε τη διαδικασία επί κυβέρνησης Σημίτη για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων και την έχει υπηρετήσει με συνέπεια. Όμως ποτέ δεν ξέχασε τις προϋποθέσεις που είχαν μπει και στη σύνοδο της Χαλκιδικής αλλά και έκτοτε. Ότι τα κράτη μέλη των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να πληρούν και ορισμένες προϋποθέσεις. Η διεύρυνση μετά και την ένταξη της Κροατίας δεν είναι περίπατος. Όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια που σχετίζονται με την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Πληρούν προϋποθέσεις τα κράτη για να  μπουν στην ΕΕ, δεν θα διαλυθεί η ΕΕ επειδή έχει βάλει στόχο τα δυτικά Βαλκάνια να ενσωματωθούν πλήρως. Κάνει και τα «στραβά μάτια» ορισμένες φορές για ορισμένα θέματα όταν όμως τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είναι σε δρόμους. Εδώ έχουμε πει ως κυβέρνηση για την Αλβανία πάρα πολλές φορές ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα και είναι δύσκολο να ενταχθεί στην ΕΕ και ορισμένες φορές τα προβλήματα αυτά είναι και διμερή, αφορούν την Ελλάδα. Τις περιουσίες των ομογενών μας που ζουν εκεί κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τη Βόρεια Μακεδονία. Και μάλιστα, είχαμε πει τότε που ψηφιζόταν η Συνθήκη των Πρεσπών ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος και γιατί η ΕΕ έχει απαιτήσεις και γιατί εμείς έχουμε απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία πάρα πολύ ευχάριστη διαδρομή. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας. Είναι η τήρηση της συμφωνίας και η στάση των Σκοπίων γενικότερα».

«Βλέπουμε εν προκειμένω», συνέχισε, «ότι αυτός που πήρε την πρωτοβουλία της άρνησης δεν είναι η Ελλάδα για να στέκουν αυτά που λέει ο κ. Κατρούγκαλος που είναι σε τελείως λανθασμένη βάση. Εδώ η πρωτοβουλία ανήκει στη Γαλλία η οποία είχε προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι οι διευρύνσεις της ΕΕ θα είναι διευρύνσεις επειδή το κάθε φορά καινούριο μέλος θα ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις. Και συνοδεύσαν την γαλλική πρωτοβουλία και άλλοι».

Για το αν πράγματι ο κ. Ζάεφ είχε την υπόσχεση της ΕΕ πως αν έβρισκε λύση στο ζήτημα με την Ελλάδα τότε η χώρα του θα εντασσόταν στους κόλπους της Ένωσης ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Δεν είναι η ΕΕ πεδίο διαπραγματεύσεων αυτού του επιπέδου. Κάνει λάθος ο κ. Ζάεφ. Θα τους είχαν πει προφανώς ότι αν συμφωνήσετε σε ένα κείμενο θα σας δούμε με ευνοϊκότερο τρόπο. Ο ευνοϊκότερος τρόπος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει θα μπείτε ‘τσάτρα πάτρα’ στην ΕΕ, δηλαδή ότι θα μπείτε στην ΕΕ χωρίς να πληροίτε βασικά κριτήρια».

«Είναι τρελοί οι Γάλλοι, οι Δανοί, οι Ολλανδοί; Καθόλου. Οι δε Αλβανοί που είναι πιο προχωρημένη χώρα απ’ ότι η προηγούμενη (σ.σ. αναφέρεται στη Β. Μακεδονία) έχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία εκδηλώνουν και σε βάρος μας. Στον τομέα των δικαιωμάτων δηλαδή με το σταγονόμετρο προχωράνε», συμπλήρωσε


σχετικα αρθρα