current views are: 5

18 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση08:47

Το plan B για το μεταναστευτικό, η «ανάκριση» Χρυσοχοΐδη και η ανησυχία των βουλευτών της ΝΔ

Την Δευτέρα στη Βουλή ο νέος νόμος για το άσυλο

Δημοσίευση 08:47’

Την Δευτέρα στη Βουλή ο νέος νόμος για το άσυλο

Την ανάγκη για ένα plan b της Ευρώπης στο μεταναστευτικό έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. Το θέμα είναι όμως ότι ένα plan b, πιθανόν να χρειαστεί και η Ελλάδα, εάν αυξηθούν κατακόρυφα τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα από την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Συμφωνήθηκε τα ξημερώματα εκεχειρία πέντε ημερών αλλά δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι Κούρδοι που έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και είναι γνωστές οι παραδοσιακές σχέσεις τους με την Ελλάδα.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και χαρακτήρισε «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Σε μια έκφραση έκλεισε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Δημοκρατικοί και όχι μόνο την αλλοπρόσαλλη στάση του Τραμπ. «Προσεύχομαι για την Αμερική, για την υγεία των Αμερικανών, προσεύχομαι για την οικογένεια του Προέδρου, προσεύχομαι για την υγεία του Προέδρου, είναι σοβαρός ένα νευρικός κλονισμός».

Το «πυροσβεστικό σχέδιο»

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσχωρήσει σε ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β για το μεταναστευτικό ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο Politico.

Έθεσε το θέμα και στο δείπνο των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, χθες το βράδυ. «Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα» τόνισε. Ενημέρωσε τους εταίρους ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των επιστροφών στην Τουρκία. Ο νέος νόμος έρχεται στη Βουλή την Δευτέρα και θα ψηφιστεί άμεσα διότι υπάρχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πρέπει να απορροφήσει η χώρα για το μεταναστευτικό.

«Βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. «Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Μέρος από τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν γύρω στις 3000-4000 πρότεινε να φιλοξενηθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο τραπέζι είναι και η επικαιροποίηση της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για την επιστροφή μεταναστών που αφορά μόνο τα νησιά και όχι όσους βρίσκονται στην ενδοχώρα. Ο κ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η Τουρκία την ερμήνευσε έτσι και έχει ευθύνες η προηγούμενη κυβέρνηση που το αποδέχθηκε. Η ουσία είναι ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εκ των υστέρων και η επικαιροποίηση της συμφωνίας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τις επιστροφές.

Η ανησυχία των βουλευτών

Βουλευτές της ΝΔ στην εσωκομματική ενημέρωση που έγινε, έθεσαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το ερώτημα αν το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου που νομοθετεί η κυβέρνηση είναι επαρκές και θα μπορέσει να επιταχύνει την διαδικασία. Η κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου 68.000 εκκρεμείς υποθέσεις για χορήγηση ασύλου στις οποίες προστίθενται και τα νέα αιτήματα από τις καθημερινές αφίξεις από τα τουρκικά παράλια.

Ο υπουργός απάντησε ότι τώρα η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, και ελπίζει να μην υπάρξει μεγάλο κύμα αφίξεων. «Εάν ξαφνικά αρχίσουν να έρχονται 500 άτομα την ημέρα, κανένα σύστημα δεν θα μπορέσει να αντέξει» είπε χαρακτηριστικά.

Τα ρουσφέτια που ζητούν σήμερα οι πολίτες από τους βουλευτές είναι να μην μεταφερθούν στην περιοχή τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως τόνισαν κάποιοι εξ αυτών στο NEWPOST. Ο κ.Χρυσοχοΐδης είπε στους βουλευτές ότι οι 20.000 που θα προωθηθούν στην ενδοχώρα από τα νησιά θα είναι κυρίως οικογένειες. Αυτή η δήλωση όμως προβλημάτισε τους νησιώτες βουλευτές οι οποίοι ανησυχούν ότι μπορεί να αναπνεύσουν οι εκεί δομές αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών – προσφύγων αλλά θα παραμείνει ένας σημαντικός αριθμός μεμονωμένων ατόμων που ανεβάζει τον δείκτη της ανασφάλειας.

Υπάρχει, πάντως, και ένας χάρτης με τα κλειστά αναχωρησιακά κέντρα που δημιουργούνται και θα μεταφέρονται μετανάστες που λόγω του προφίλ τους έχουν ελάχιστες πιθανότητες να πάρουν άσυλο, όπως ανέφεραν στο NEWPOST αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. Θα παραμένουν εκεί για ένα μικρό διάστημα μέχρι να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Οι απευθείας αναθέσεις

Έγιναν ερωτήσεις στον κ.Χρυσοχοΐδη και για τις απευθείας αναθέσεις που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως πάγια τακτική για τα συσσίτια τις οποίες κατήγγειλε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση ότι έχουν οσμή σκανδάλου. Η υπόθεση διερευνάται και από την OLAF της ΕΕ. Το ίδιο καθεστώς όμως συνεχίζεται και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης και πειστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν. Μία από τις προτάσεις που γίνονται από τους βουλευτές είναι την τροφοδοσία όπως και άλλες εργασίες που αφορούν τους μετανάστες – πρόσφυγες να τις αναλαμβάνουν μικρές τοπικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της οικονομίας ανά περιοχή.

Ακόμη δεν άρχισε να λειτουργεί και ένα σύστημα ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τις προθέσεις της κυβέρνησης να μεταφέρει αριθμό μεταναστών, όπως επισήμαναν πολλοί βουλευτές. Η έγκαιρη συζήτηση μπορεί να προλάβει ή να περιορίσει αντιδράσεις και πιθανές εκρήξεις σε αιφνιδιασμούς.


σχετικα αρθρα