current views are: 10

18 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση04:14

«Τρικλοποδιές» και απρόοπτα στο δρόμο προς τη διεύρυνση – Σε θέσεις μάχης τα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δημοσίευση 04:14’

Συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο αγώνας δρόμου για τον «έλεγχο» του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει στην Κουμουνδούρου. Ο πιο δυνατός θα κερδίσει την μάχη της εκπροσώπησης με βασικά επίδικα την ταυτότητα του καινούργιου κόμματος, τη θέση που θα έχει στον πολιτικό χάρτη, αλλά και τη σύνθεση των νέων οργάνων. Οι λέξεις έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στην αξιωματική αντιπολίτευση αφού κάποιοι σκόπιμα μιλούν για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που άλλοι δεν θέλουν τίποτα λιγότερο από διεύρυνση. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι πολλές με τις ομάδες που ήδη υπάρχουν ή δημιουργούνται να προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους προσελκύοντας νέα πρόσωπα στις τάξεις τους.

Το πρόφατο ρεπορτάζ του newpost.gr για του 25 «μολυσμένους» βουλευτές που ήδη τέσσερις φορές έχουν συνεδριάσει για να προωθήσουν το άνοιγμα του κόμματος από το κέντρο μέχρι το κομμάτι της προοδευτικής δεξιάς είναι χαρακτηριστική των πρωτουβουλιών που λαμβάνουν χώρα.

Η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει αφού το κόμμα των 30.000 μελών (πριν τις εθνικές εκλογές) αναμένεται να ανοίξει στην κοινωνία. Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν πως οι εγγραφές μέσω και του isyriza θα ξεπεράσουν τις 100.000 και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να κληθούν να αποκτήσουν πιο ενεργό ρόλο και να πάρουν μέρος στις αποφάσεις. Για το κομμάτι των προεδρικών που κατηγορούν τους κομματικούς συντρόφους τους πως παραμένουν κολλημένοι σε αγκυλώσεις του παρελθόντος ο «έλεγχος» του Συνεδρίου δεν αποκλείεται να σημαίνει και την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση. Εκτός αν προβλεφθεί η αλλαγή του καταστατικού για την επόμενη φορά. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr η πλειοψηφία των «25» προκρίνει, έστω και σε χαμηλούς τόνους έως τώρα, την απευθείας επανεκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα πρότυπα του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ τηρώντας, όμως στάση αναμονής ώστε να τρέξει αρκετά περισσότερο ο προσυνεδριακός διάλογος.

Όλο το «παιχνίδι» ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στις Οργανώσεις Μελών οι οποίες συμμετέχουν ως σώμα στις συνεδριακές διαδικασίες του κόμματος και εκλέγουν αντιπροσώπους για το συνέδριο και για κάθε άλλο σώμα αντιπροσώπων. Καινούργιες ΟΜ αναμένεται να αλλάξουν το χάρτη του Συνεδρίου, ωστόσο μέχρι τώρα για την ίδρυση τους αποφασίζουν οι αρμόδιες Νομαρχιακές Επιτροπές. Αν δεν υπάρχουν συγκροτημένα ενδιάμεσα όργανα, για τη συγκρότησή τους αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή.

Οι γνωστές τάσεις στην Κουμουνδούρου παραμένουν ενεργές με την Κίνηση Μελών να βρίσκεται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και να εκφράζει την πλειοψηφία, ενώ και οι «53+» επιχειρούν να αυξήσουν τη δυναμική τους βλέποντας πως ευρύτερες δυνάμεις παλαιών κομματικών στελέχων θα στοιχηθούν δίπλα τους προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην χάσει τα αριστερά, ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά που τον έφεραν στην εξουσία. Επικεφαλής τους παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις συνεδριάσεις της κίνησης να πυκνώνουν ενόψει της πανελλαδικής διάσκεψης που ετοιμάζουν.

Ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης είναι τα τρία στελέχη που κατά πολλούς αποτελούν τους «θεματοφύλακες» των αξιών και των ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εκλογική μάχη του Μαΐου του 2012. Οι τρεις πρώην υπουργοί επιθυμούν να γίνει διεξοδική κουβέντα για τα αίτια της ήττας στην πορεία προς το Συνέδριο. «Για κάποιους λόγους χάσαμε, δεν ήταν όλα τέλεια», τονίζουν και άλλοι υποστηρικτές αυτή της άποψης συμπληρώνοντας πως η οργανωτική και προγραμματική ανασυγκρότηση είναι αδύνατη αν δεν γίνει αποτίμηση της προηγούμενης πορείας. Μάλιστα, συμπληρώνουν ότι σε όλες τις ανοιχτές συνελεύσεις ο κόσμος ζητάει να μάθει τι έφταιξε και το κόμμα έφυγε από την εξουσία τονίζοντας πως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει συγκροτημένα προκειμένου να αποφευχθούν οι σκόρπιες προσωπικές δημόσιες τοποθετήσεις.

Η άλλη άποψη υποστηρίζει πως τη στιγμή που ξεκίνησε ένας μεγάλος κύκλος περιοδειών με βασικό στόχο να δημιουργήσει το κόμμα νέους δεσμούς με την κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται απολογούμενος όταν καλείται να δικαιολογηθεί για το 2015. Αντί να αφιερώνει όλο το χρόνο των παρεμβάσεών του στους λόγους για τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν μια ενεργή σχέση με το κόμμα αναγκάζεται να απαντήσει και να γυρίσει το χρόνο πίσω στα λάθη του παρελθόντος.

Διεξοδική συζήτηση για το θέμα αναμένεται να γίνει στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

 


σχετικα αρθρα