current views are: 2

16 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση08:40

Κωδικός Μητσοτάκη «συναίνεση» – Πρώτο κρας τεστ η ψήφος των κατοίκων εξωτερικού – Δίαυλος και με Τσίπρα

Η ευρεία διακομματική σύγκλιση δεν αποκλείεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και για αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 08:40’

Η ευρεία διακομματική σύγκλιση δεν αποκλείεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και για αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ

Με την κυβέρνηση να υποχωρεί στο θέμα της επιστολικής ψήφου και να αποδέχεται την ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη παρουσία, γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναζήτηση σύγκλισης για την ψήφο των κατοίκων εξωτερικού της ΝΔ τουλάχιστον με τα τέσσερα μικρότερα κόμματα της βουλής, το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και την ΜεΡΑ25.

Εφόσον καταλήξουν όπως φαίνεται μέχρι στιγμής με την κοινή στάση που έχουν στο ότι η ψήφος θα προσμετράται στα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων και έχει επιδειχθεί καλή διάθεση με την κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων από όλες τις πλευρές – και το ΚΚΕ- ο νόμος θα ψηφιστεί από 214 βουλευτές.

Η ευρεία διακομματική σύγκλιση δεν αποκλείεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και για αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε απομονωμένος διότι επέμενε ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα μπορούσαν να ψηφίζουν μόνο εκπροσώπους τους βουλευτές και η ψήφος τους να μην προσμετράται στα εκλογικά αποτελέσματα.

Σήμερα στη 13:30 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για να τους παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Παρασκευή. Θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ, ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ, ο Νίκος Πολίτης από την Ελληνική Λύση και η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25.

Η επιστολική

«Θα κάνουμε υποχωρήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. «Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο» συνέχισε. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό. Είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στις πρεσβείες και τα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα».

Η απόσυρση της επιστολικής ψήφου διαφάνηκε από τις θετικές αντιδράσεις του πρωθυπουργού στις ενστάσεις που εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημητρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος όπως αποκάλυψε το Newpost.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος θα συμπεριλάβει στην πρόταση του ένα μάξιμουμ ορίου παραμονής στο εξωτερικό (25-30 χρόνια) και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όπως είναι το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ.

Εθνικά θέματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική από τον προκάτοχο του στο Μαξίμου Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός δυναμίτισε την εθνική συνεννόηση από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του όταν ενώ δεσμεύτηκε στους πολιτικούς αρχηγούς της Αντιπολίτευσης να ψηφίσουν μαζί το τρίτο μνημόνιο προκειμένου να αποτραπεί η διπλή έξοδος της χώρας από το ευρώ και την ΕΕ, να μην πάει σε εκλογές, το έκανε μέσα σε ένα μήνα. Δεν επιδίωξε εθνική συνεννόηση ούτε στη Συμφωνία των Πρεσπών που αποτελεί ιστορική δέσμευση της χώρας.

«Αν υπάρχει συνεννόηση με τον κ.Τσίπρα αυτό είναι κάτι που θα το δούμε» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Αποκάλυψε ότι υπάρχει μία ανοιχτή γραμμή του πρωθυπουργικού γραφείου με τα κόμματα. «Δίαυλος επικοινωνίας προφανώς και υπάρχει και πρέπει να υπάρχει και με τον κ. Τσίπρα και με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς» τόνισε. «Μπορούμε να βρούμε συνεννόηση και σύνθεση σε σημαντικά ζητήματα;»

Ελληνοτουρκικά και ευρύτερα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και βεβαίως το μεταναστευτικό που ήρθε για να μείνει απαιτούν εθνική συννενόηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να την επιδιώξει.


σχετικα αρθρα