current views are: 5

15 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση10:34

Το κουτί της Πανδώρας, η Σύνοδος της ΕΕ, οι ψευτο-τσαμπουκάδες Τραμπ και ο συναγερμός για τους δραπέτες τζιχαντιστές

Με αμηχανία και αμφισημία παρακολουθεί τις κινήσεις του «σουλτάνου» η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ

Δημοσίευση 10:34’

Με αμηχανία και αμφισημία παρακολουθεί τις κινήσεις του «σουλτάνου» η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με τις ευλογίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ που τώρα τρέχουν να βάλουν φρένο στην ανεξέλεγκτη πολεμική μηχανή του Ερντογάν, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα πάνω από 100.000 Κούρδοι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Αναμένεται να φτάσουν τις 400.000 – Κούρδοι και Σύριοι- ενώ άρχισαν να θρηνούν τα πρώτα θύματα ανάμεσα στα οποία είναι και μικρά παιδιά.

«Οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου που είναι η πρώτη στην οποία συμμετέχει ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας μετά από αίτημα και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται στην κυπριακή ΑΟΖ με τις γεωτρήσεις στις οποίες προχωράει ο Ερντογάν.

Με αμηχανία και αμφισημία παρακολουθεί τις κινήσεις του «σουλτάνου» η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καταδίκασε χθες «τις παράνομες ενέργειες» και εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για εμπάργκο όπλων και μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων αναφορικά με όσους βοηθούν στις γεωτρήσεις.

«Οταν η Τουρκία παραβαίνει το διεθνές δίκαιο πρέπει να υπάρχουν μέτρα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Για να καταλαβαίνουν όλοι πως οφείλουν να συναλλάσσονται τα έθνη».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία ότι μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη η κατάσταση και η συνέχιση των εχθροπραξιών «δυστυχώς να ξαναδώσει οξυγόνο στον ISIS και στα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτή τη μάχη» όπως δήλωσε. «Άρα, η Ευρώπη πιστεύω ότι συνολικά στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων» τόνισε.

Επί ποδός οι μυστικές υπηρεσίες

Κόκκινος συναγερμός σήμανε με τους 800 τζιχαντιστές και τις περίπου 100 «νύφες» του τζιχάντ που κρατούνταν σε φυλακές στη Συρία τις οποίες ήλεγχαν κουρδικοί θύλακες και μέσα στο χάος της εισβολής δραπέτευσαν. Αλλες 14.000 παραμένουν σε στρατόπεδα υπό κράτηση. Μαζί με τις οικογένειες τους φτάνουν τις 70.000. Οπως ξεκαθάρισε ο Ντόναλντ Τραμπ ας τους αναλάβουν η Συρία, η Τουρκία και οι Ευρωπαίοι. Οι ΗΠΑ είναι πολλές χιλιάδες μίλια μακριά και η φύλαξη τους στοιχίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότεροι δραπέτες τζιχαντιστές έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και είναι μεγάλη η ανησυχία ότι θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος η Ελλάδα να γίνει πέρασμα τζιχαντιστών είναι υπαρκτός όπως επισήμανε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο «Σκάι».

Οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός και σε ανοιχτή γραμμή με την εμπλοκή και της ελληνικής ΕΥΠ. Έχουν αυξηθεί τα μέτρα στα νησιά όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν μετανάστες και πρόσφυγες. Μέτρα έχουν παρθεί και σε χώρους λατρείας.

Η ενίσχυση εξιδεικευμένου προσωπικού, ο αυστηρός έλεγχος των στοιχείων, οι διασταυρώσεις στη διεθνή βάση δεδομένων και η στενή συνεργασία μεταξύ μυστικών και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.

Μακρόν και Μέρκελ δείπνησαν στα Ηλύσια Πεδία και δήλωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος για μια μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση που θα βοηθήσει στην επανεμφάνιση του ισλαμικού κράτους.

Τα τρία σενάρια

«Η κυβέρνηση προετοιμάζεται παρακολουθώντας τις εξελίξεις για όλα τα σενάρια, το ήπιο, το δύσκολο και το κρίσιμο» δήλωσε στο NEWPOST ο αν. Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Δημόσιας Τάξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώνει τα κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό μαζί με τον απερχόμενο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο που θα κάνει απολογισμό της πενταετίας του στην Κομισιόν.

«Όπως το ’74 στην Κύπρο»

Ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος με κυνική αλαζωνεία. Χαρακτήρισε την εισβολή στη Συρία ζωτικής σημασίας όπως ήταν «η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974» όπως είπε. «Όπου ανεβάσαμε τη σημαία μας δεν την κατεβάσαμε.»

Κρίση δημιουργήθηκε και στις σχέσεις του με τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων Μουσταφά Ακιντζί διότι εξέφρασε την αντίθεση του στην εισβολή στη Συρία. «Αυτό που κυλάει είναι αίμα δεν είναι νερό» δήλωσε. Ο Τούρκος πρόεδρος εξοργίστηκε και τον κατηγόρησε ότι ξεπέρασε τα όρια. Η πλειονότητα των κομμάτων του ψευδοκράτους ζήτησαν την παραίτηση με εμφανή παρέμβαση της Άγκυρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέπληξε και το ΝΑΤΟ. «Είμαστε μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» δήλωσε. «Απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες; Φυσικά κανείς δεν απαντά»

Ο Τραμπ

Σε αντίθεση με την ΕΕ που περιορίζεται στο εμπάργκο όπλων και δεν προχωράει σε οικονομικές κυρώσεις που θα πονέσουν τον Ερντογάν, ο Τραμπ αν και έδωσε το πράσινο φως για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, χθες, μίλησε για «πιθανά εγκλήματα πολέμου» και ανακοίνωσε βαριές κυρώσεις που όμως δεν έπεισε το Κογκρέσο.

«Θα υπογράψω σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα εξουσιοδοτεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον τωρινών και πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης της Τουρκίας και οποιουδήποτε άλλου συνέβαλε στις αποσταθεροποιητικές πράξεις της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία» δήλωσε.

«Παρομοίως, οι δασμοί στον χάλυβα θα αυξηθούν ξανά στο 50%, στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την μείωση του Μαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν επίσης άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, με σεβασμό στην εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία.»

 


σχετικα αρθρα