current views are: 9

14 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση08:30

Σε ποιες συμμαχίες ποντάρει ο Μητσοτάκης για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας – Ποια σενάρια καίγονται – Τα νέα ονόματα και το πρόσωπο έκπληξη

Τα Χριστούγεννα θα «δει» τα ονόματα ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση 08:30’

Τα Χριστούγεννα θα «δει» τα ονόματα ο πρωθυπουργός

Η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επιδιώξει τη συναίνεση για το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον απαράβατο όρο ότι η ψήφος τους θα προσμετράται στα τελικά ποσοστά των κομμάτων, ήταν ένα πρώτο δείγμα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει στο κτίσιμο συμμαχιών εντός βουλής και για μια σειρά από θέματα στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε συναίνεση με το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τη ΜεΡΑ25, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική απομόνωση. Αυτά τα τέσσερα κόμματα που συγκεντρώνουν μαζί με τη ΝΔ μια πλειοψηφία 214 βουλευτών, φαίνεται ότι θα είναι η βάση στην αναζήτηση και μιας ευρύτερης διακομματικής συμφωνίας για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης συζήτησε το θέμα της συναίνεσης, ενόψει της προεδρικής εκλογής στις αρχές του 2020, με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στα τετ α τετ που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η κυρία Γεννηματά του απάντησε ότι θα ήταν θετική αλλά να ακούσει πρώτα τα ονόματα που θα προτείνει. Ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε περίπου στο ίδιο ύφος, ότι θα ήθελε τη συναίνεση αλλά θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο. Πρότεινε μάλιστα ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας να μην είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά εγνωσμένου διεθνούς κύρους που θα μπορούσε να αναζητηθεί και στην ομογένεια.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψει δύο- τρεις μέρες για να πάει στο βουνό – αρέσει στην οικογένεια του το σκι- και εκεί να καταλήξει στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας τα οποία και θα θέσει σε διαβούλευση με τα άλλα τέσσερα κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παυλόπουλος

Μια τέτοια προοπτική – εκτός απρόοπτου – στην ουσία βάζει τέλος στα σενάρια της εκ νέου υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία προϋποθέτει σύμπλευση της ΝΔ μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα τον ξαναπροτείνει όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν πρόκειται να τον ψηφίσει το ΚΙΝ.ΑΛ, όπως έχει προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους, σοβαρές ενστάσεις έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος και φαίνεται ότι είναι αρνητικός και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όσο για το ΚΚΕ έχει πάγια θέση στη στην ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως προσώπου να ψηφίζει «παρών». Ομως, μετά την στάση που κράτησε στην ψήφο των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να κάνει συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, δεν αποκλείεται να συζητήσει ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα είναι πολιτικό, προερχόμενο είτε από την κεντροδεξιά είτε από την κεντροαριστερά όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Άρωμα γυναίκας

Εάν κυριαρχήσει ένα τέτοιο σενάριο προηγούνται στην ονοματολογία των υποψηφιοτήτων πρόσωπα όπως η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου ενόψει και της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 στην οποία η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος για την προβολή της Ελλάδας διεθνώς.

Οι συζητήσεις ότι είναι ώρα να έχει η Ελλάδα την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας πυκνώνουν. Άλλα ονόματα που ακούγονται είναι η Μαρία Δαμανάκη και η Άννα Διαμαντοπούλου οι οποίες όμως ήταν πολιτικοί και συγκεντρώνουν και πολλά όχι.

Αντιδράσεις εντός ΝΔ

Το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο που προέρχεται από το καραμανλικό μπλοκ, προκαλεί ενόχληση σε έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Τα επιχειρήματα είναι ότι η συζήτηση για πρόσωπο της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να γίνει μετά από μία δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου όπως συνέβη με τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Κάρολο Παπούλια που είχαν δύο θητείες ο καθένας. Επίσης τονίζουν ότι είναι ένας καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας που έπαιξε κρίσιμο ρόλο το δραματικό Καλοκαίρι του 2015 όταν στο παρά πέντε η Ελλάδα γλύτωσε το grexit και δεν υπάρχει λόγος να μπουν σε δίλημμα ως προς το ποιον θα ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες βουλευτές.

Υπάρχουν όμως και οι επικριτές του σημερινού Προκόπη Παυλόπουλου οι οποίοι του χρεώνουν στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ και στενή φιλία με τον πρώην αν. υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος με αίτημα της ΝΔ παραπέμφθηκε σε Προανακριτική Επιτροπή με την κατηγορία ότι έστησε «πολιτική σκευωρία» σε βάρος πολιτικών στελεχών της στην υπόθεση της Novartis.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015 – ήταν ο μόνος στη ΝΔ- αλλά έχει δηλώσει ότι άσκησε τα προεδρικά του καθήκοντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Επομένως εάν δεν τον στηρίξει δεν θα είναι γιατί τον θεωρεί κακό Πρόεδρο.

Οι στρατηγικοί στόχοι και οι συμμαχίες θα δείξουν τον επόμενο ή την επόμενη Πρόεδρο Δημοκρατίας.


σχετικα αρθρα