current views are: 9

9 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση06:13

Λυμπερόπουλος στο «Ραντάρ» για Τουλουπάκη: «Έπρεπε να έχει προσφύγει μόνη της στο αρμόδιο όργανο για να κριθεί αν πρέπει να εξαιρεθεί»

«Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αυτονόητο να μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνό τους και να κάνουν παρέμβαση κατά το δοκούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

Δημοσίευση 06:13’

«Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αυτονόητο να μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνό τους και να κάνουν παρέμβαση κατά το δοκούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει γύρω από το όνομα της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, την εξαίρεση της οποίας από την υπόθεση Novartis ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και σε υποθέσεις τόσο σοβαρές, με εξίσου σοβαρές καταγγελίες, οι διαδικασίες αυτές είναι πολύ κρίσιμες. Μιλάω για το πώς πρέπει ένας δικαστής να απαλλάσσεται των καθηκόντων του ή να προστατεύεται», δήλωσε στο «Ραντάρ» ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και συνέχισε:

«Όταν υπάρχει μια έρευνα, δεν πρέπει κανένας που δεν έχει θεσμικό ρόλο να παρεμβαίνει. Πέραν του γεγονότος ότι και τέτοιου είδους διαδικασίες είναι απόρρητες».      

Όσον αφορά στην Ελένη Τουλουπάκη, ο αντιπρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωσε στους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο: «Όταν σε έναν δικαστή έχει υπάρξει κάποια αμφισβήτηση αναφορικά με την αμεροληψία του, πρέπει να προσφεύγει με αντίστοιχη διαδικασία στο αρμόδιο όργανο, για να κρίνει αν υπάρχουν λόγοι να εξαιρεθεί. Είναι μια προσωπική άμυνα. Η αυτοπροστασία του δικαστή είναι μέσα στους παράγοντες που ενισχύουν την προσωπική και λειτουργική του ανεξαρτησία».

Για την εμπλοκή των πολιτικών σε υποθέσεις της Δικαιοσύνης, δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha «Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια συζήτηση είναι δυσάρεστη για τη Δικαιοσύνη, όπως όλοι τη θέλουμε και τη φανταζόμαστε. Από την άλλη είναι εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί το πώς η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει αυτοκάθαρση. Όχι επειδή είναι σε ανάγκη και είναι στριμωγμένη, αλλά γιατί είναι η ευκαιρία να δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτοκάθαρσης».

«Οποιαδήποτε ανάμειξη των πολιτικών και της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική λειτουργία είναι ανεπίτρεπτη και πλήττεται το κράτος Δικαίου», πρόσθεσε.

«Η μπάλα χάνεται σε άλλο επίπεδο. Εκεί που ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αυτονόητο να μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνό τους και να κάνουν παρέμβαση κατά το δοκούν, αλλά και επίσης όταν μια αναθεώρηση Συντάγματος αναδεικνύει την ανάγκη, κατά τη συζήτηση της προηγούμενης Βουλής, του διαφορετικού τρόπου επιλογής των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων και δυστυχώς αυτή η άποψη δεν παίρνει πλειοψηφία ώστε να συζητάμε σήμερα για αναθεώρηση του συστήματος».

 


σχετικα αρθρα