ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κίνηση υψηλού ρίσκου Τσίπρα, τα αδειανά υπουργικά έδρανα και η υπερασπιστική γραμμή Παπαγγελόπουλου

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2019, 08:00 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2019, 09:27
Η κίνηση υψηλού ρίσκου Τσίπρα, τα αδειανά υπουργικά έδρανα και η υπερασπιστική γραμμή Παπαγγελόπουλου
Facebook Twitter Whatsapp

«Οι δυο τους, Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος, θα πάνε μαζί μέχρι τέλους γιατί είναι ένα και το αυτό» σχολίασε στο Newpost κορυφαία κυβερνητική πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να βάλει ο ίδιος τον εαυτό του στο κάδρο της «πολιτικής σκευωρίας» για την οποία παραπέμφθηκε σε Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Κινήθηκε στην ίδια γραμμή που υποστήριζαν και πολλά στελέχη της ΝΔ δυσανασχετώντας με την επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην παραπεμφθεί ο Αλέξης Τσίπρας διότι τους πρώην πρωθυπουργούς τους κρίνει ο λαός και η ιστορία, όπως τόνισε.

Το επιχείρημά τους ήταν - το ίδιο επικαλέστηκε και ο κ.Τσίπρας- ότι αν ο κ. Παπαγγελόπουλος έστησε μια «πολιτική σκευωρία», δεν το έκανε για τον εαυτό του αλλά «για να ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» και ο ίδιος που ήταν τότε πρωθυπουργός. Ταυτίστηκε με τον υπουργό του και προφανώς με όλες τις ενέργειες του. «Το πρόβλημά σας δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος» δήλωσε. «Είναι το εξιλαστήριο θύμα. Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ προσωπικά». Στην ουσία είπε «εγώ είμαι ο στόχος, εμένα χτυπήστε όχι τον Παπαγγελόπουλο».

Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι στιγμής έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Εάν όμως παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο και καταδικαστεί για πλημμέλημα ή για κακούργημα που να αποδεικνύει την «πολιτική σκευωρία» τότε κανείς δεν θα έχει αμφιβολία ότι τα νήματα κινούσε ο Αλέξης Τσίπρας αφού έδωσε πλήρη κάλυψη στις ενέργειες του υπουργού του. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι μαρτυρίες και τι αποδείξεις θα προκύψουν - ή δεν θα προκύψουν- κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής που θα κρατήσει μήνες. Η βιασύνη αυτή πιθανόν να λειτουργήσει μπούμερανγκ.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τη ΝΔ ότι δεν τον παρέπεμψε γιατί φοβήθηκε τον διεθνή εξευτελισμό της. Παρέβλεψε, όμως ότι η δική του κυβέρνηση παρέπεμψε 10 πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι αφού ήταν στα μανταλάκια επί δύο χρόνια, κρίθηκαν αθώοι ή για την ακρίβεια μπήκε στο αρχείο το μέρος της δικογραφίας που τους αφορούσε μαζί με άλλων πέντε μέχρι στιγμής. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρξε διεθνής εξευτελισμός;

«Κατηγορείτε έναν πολιτικό σας αντίπαλο όχι γιατί ζημίωσε το Δημόσιο ή έβαλε το χέρι στο μέλι αλλά γιατί θέλησε να αναδείξει το σκάνδαλο και να μη κουκουλώσει τις πομπές των δικών σας υπουργών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Παρατήρησε ότι κανείς από τους ομιλητές της ΝΔ δεν χαρακτήρισε σκάνδαλο τη Novartis. Αντίθετα «κατηγορούν τον Παπαγγελόπουλο γιατί το αποκάλεσε ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όπως είπε.

Εκτός από την παραπομπή των πολιτικών προσώπων όμως ποιες άλλες πρωτοβουλίες πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση για να βρεθούν αυτοί που ευθύνονται για την δαπάνη των φαρμάκων που έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη;

«Είμαστε υπέρ κάθε διερεύνησης και σας προκαλούμε: Κάντε εξεταστική, προανακριτική, ειδικό δικαστήριο. Ό,τι σας ταιριάζει» τόνισε ο κ.Τσίπρας. «Είμαστε αποφασισμένοι! Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους αγώνες μας κατά της διαφθοράς. Εμείς θα πάμε μέχρι τέλους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν ψήφισε την παραπομπή Παπαγγελόπουλου αν και διαμηνύει ότι θέλει να χυθεί άπλετο φως.

«Οι δυο τους, Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος, θα πάνε μαζί μέχρι τέλους γιατί είναι ένα και το αυτό» σχολίασε στο Newpost κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης προειδοποίησε, ότι η έρευνα, αν χρειαστεί, θα αγγίξει και άλλα πρόσωπα «όσο ψηλά και αν βρίσκονται». «Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα εφόσον προκύψουν στοιχεία στην πορεία και για άλλα πρόσωπα, για να λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» τόνισε. «Αυτή είναι η θεσμικότητα» συνέχισε. «Ενώ εσείς επιλέξατε με τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες να οδηγήσετε, χωρίς άλλα στοιχεία, δέκα πρόσωπα σε Προανακριτική.»

Μεγάλη κριτική έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την «έλλειψη στοιχείων» στη παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι στηρίζεται όχι μόνο στις μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και άλλων αλλά και στις καταθέσεις δυο δικαστικών (Ράικου, Αγγελής) που κατονόμασαν τον Δ.Παπαγγελόπουλο ότι έκανε παρεμβάσεις στο έργο τους. Αντίθετα, τα 10 πολιτικά πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε Προανακριτική με βάση μόνο τις μαρτυρίες τριών προστατευόμενων μαρτύρων από τους οποίους κανένας δεν υποστήριξε ότι ο ίδιος έδωσε χρήματα σε κάποιον από τους πολιτικούς αλλά μόνο ότι άκουσαν κ.λπ., γεγονός που εξασθενίζει τη σημασία μιας κατάθεσης από δικονομικής άποψης.

Τα έδρανα

Το Newpost έγραψε πρώτο χθες, για την πρόθεση του Μαξίμου να μείνουν αδειανά τα υπουργικά έδρανα και οι υπουργοί που είναι βουλευτές να καθίσουν μαζί με τους βουλευτές για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι εξουσίες είναι διακριτές και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κατευθύνουν την κοινοβουλευτική διαδικασία ειδικά όταν πρόκειται για την παραπομπή σε Προανακριτική ενός υπουργού.

Ο κ.Τσίπρας χρησιμοποίησε όμως τη συγκεκριμένη εικόνα για να χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «και ρεβανσιστή και δειλό» που δεν τον παρέπεμψε και που δεν εμφανίστηκε και στις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ήταν σαφής η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει από την άμυνα στην επίθεση.

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφοντας από το Κάιρο όπου συμμετείχε στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου πήγε κατευθείαν στη Βουλή για να ψηφίσει για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Δεν ζήτησε να μιλήσει. Τις θέσεις του θα τις παρουσιάσει σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ η οποία συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι.

Ο Παπαγγελόπουλος

Μία ώρα κράτησε η ομιλία Παπαγγελόπουλου και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, πράττοντας δίκαια δεν τον διέκοψε και τον άφησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς την πίεση του χρόνου.

«Η αθώωση εφτά πολιτικών από τους 10 που παραπέμφθηκαν δείχνει ότι δεν είναι σκευωρία» τόνισε ο πρώην υπουργός. «Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος» συνέχισε. «Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες».

Χαρακτήρισε τη δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis «γελοία», και απείλησε ότι θα αποκαλύψει τις «αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης». Άφησε αιχμές και για τον Αντώνη Σαμαρά όχι αναφορικά με την Novartis αλλά για την περίοδο «που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Η χθεσινή συζήτηση και παραπομπή Παπαγγελόπουλου έδειξε ότι αρχίζει ένας νέος κύκλος πόλωσης, σε μια στιγμή που οι πολίτες ένιωσαν ανακουφισμένοι ότι μετά τις εκλογές θα ηρεμήσουν από το τοξικό κλίμα.