current views are: 11

8 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση08:45

Ο θαλάσσιος Αττίλας, η εισβολή του «Σουλτάνου» στη Συρία, ο αλλοπρόσαλλος Τραμπ και ο στρουθοκαμηλισμός της ΕΕ

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου

 

Δημοσίευση 08:45’

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου

 

Κάτω από τη βαριά σκιά των τουρκικών απειλών για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που παραπέμπει σε έναν θαλάσσιο «Αττίλα» και την αναμενόμενη από ώρα σε ώρα εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, διεξάγεται σήμερα η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει για πρώτη φορά με την ιδιότητα του ως πρωθυπουργός.

Θα έχει και διμερείς επαφές. Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα αναλύσουν τα μηνύματα της επίσκεψης Πομπέο στην Αθήνα και τον συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική προκλητικότητα. Με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα συζητήσουν την προοπτική της κοινής ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.

Στην παρούσα συγκυρία βρίσκονται στο ναδίρ και οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε ενοχλημένος από το γεύμα που παραχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στους ηγέτες που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου διότι στο τραπέζι του ζεύγους Τραμπ καθόταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Αναμένεται κοινή Διακήρυξη των τριών ηγετών στο τέλος των διαβουλεύσεων, με καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ψηλά στην ατζέντα είναι η Ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις, η Ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο «Αττίλας»

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλει το νέο -θαλάσσιο αυτή τη φορά- Αττίλα. Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα αρχίσει «σήμερα ή αύριο, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Οι τουρκικές έρευνες εστιάζονται στο οικόπεδο 7 όπου οι κυπριακές Αρχές έχουν ήδη χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες. Γι’ αυτό και οι πρώτες χώρες που καταδίκασαν την Τουρκία ήταν η Γαλλία και η Ιταλία.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ». Κατήγγειλε την Τουρκία ότι παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική που δεν δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει.

Οσο για την ΕΕ συνεχίζει την τακτική του στρουθοκαμηλισμού. Αρκείται μόνο σε δηλώσεις και δεν προχωράει σε κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν μόνο τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο».

Με αίτημα της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης το θέμα έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Ο Τραμπ

Σε παραληρηματική κυβίστηση – κοινώς κωλοτούμπα – προχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το πράσινο φως που έδωσε στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μήκους 32 χιλιομέτρων που αποτελεί κανονική εισβολή στη χώρα, με το πρόσχημα να κρατήσει εκεί τα κύματα προσφύγων. «Ξαφνικά θα έρθουμε μέσα στη νύχτα» προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τραμπ απάντησε στις απειλές Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία εάν η Άγκυρα δεν σεβαστεί τις ισορροπίες. «Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, επισημαίνω και τώρα ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε κίνηση που εγώ θεωρώ, με τη σημαντική και απαράμιλλη σοφία μου, ότι ξεφεύγει από τα όρια, τότε θα καταστρέψω ολοσχερώς την οικονομία της Τουρκίας (το έχω ξανακάνει!)» έγραψε στο Twitter προκαλώντας πανικό στο τουρκικό χρηματιστήριο με πτώση της τουρκικής λίρας κατά 2,1 έναντι του δολαρίου αλλά και ανησυχία στις διεθνείς αγορές.

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν και κλείστηκε συνάντηση στην Ουάσιγκτον, τον Νοέμβριο.

Η «προδοσία»

Μία εξέλιξη που μπορεί να έχει συνέπειες και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι η «προδοσία» των Αμερικανών στους Κούρδους. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι Κούρδοι ενισχύθηκαν με μεγάλη οικονομική βοήθεια.

«Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και εξοπλισμός για να το κάνουν» έγραψε σε άλλο tweet ο Τραμπ. «Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα». Θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να βγουν οι ΗΠΑ
«από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα».

Παρ’ όλ’ αυτά παραμένουν στην περιοχή περίπου 1.200 Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι απλώς μετακινήθηκαν μόνο λίγα χιλιόμετρα. Την κίνηση Τραμπ να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για εισβολή στη Συρία φαίνεται ότι αγνοούσε ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όταν βρισκόταν στην Αθήνα. Πρέπει να την πληροφορήθηκε εν πτήσει μετά την αναχώρησή του.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη ζήτησε από τις ΗΠΑ να κρατήσει στις αμερικανικές φυλακές τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους. «Είπα:’ΟΧΙ, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε εμείς να τους κρατήσουμε σε φυλακές των ΗΠΑ με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε», έγραψε σε άλλο tweet.

Η νέα κρίση στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων προς τη χώρα μας, κυρίως Κούρδων. Κι αυτό αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα ανησυχίας για την κυβέρνηση διότι ανεβάζει τον δείκτη δυσκολίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.


σχετικα αρθρα