ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Γιατί δεν έγινε επίτροπος της Κομισιόν ο Σαμαράς

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2019, 13:31
Πέτσας: Γιατί δεν έγινε επίτροπος της Κομισιόν ο Σαμαράς
Facebook Twitter Whatsapp

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Απαντήσεις στο γιατί δεν τοποθετήθηκε στην αντιπροεδρία της Κομισιόν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά είναι «ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε «τεράστια εθνική επιτυχία» την τοποθέτηση του κ. Σχοινά και σημείωσε:

«Σηματοδοτεί την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των εταίρων μας προς την Ελλάδα και έμπρακτη αναγνώριση της δυνατότητας του εκπροσώπου της για σημαντικά χαρτοφυλάκια. Γιατί -όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός - η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, στην παιδεία και στον πολιτισμό, που ανατίθενται στο Μαργαρίτη Σχοινά, αποτελούν κεντρικές προκλήσεις, τόσο για την Πατρίδα μας, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

«Επειδή διεκδικούσαμε παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την αντιπροεδρία. Δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα Κομισιόν κι έτσι δεν προχώρησε η σκέψη να προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ήταν στις επιδιώξεις μας ένα παραγωγικό φυλάκιο, αλλά στην πορεία μάς δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε την αντιπροεδρία και ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων και την αρπάξαμε», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «έγινε εκτενής και σε βάθος συζήτηση, για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται στο Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη θάλασσα, καθώς και για τις εξαγγελίες της ως προς την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Μια λύση χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Για την υπόθεση με το χαμένο πολεμικό υλικό από τη ναυτική βάση στη Λέρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η απώλεια διαπιστώθηκε τώρα, επί κυβέρνησης ΝΔ, κατά την παράδοση-παραλαβή. «Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή έγινε πέρυσι, άρα η κλόπη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε από τον Ιανουάριο του 2019 έως το καλοκαίρι του 2019», είπε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αφαίρεση του υλικού να έγινε σταδιακά σε περισσότερες από μία φορές. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι την προανάκριση έχει αναλάβει στρατιωτικός εισαγγελέας. 

Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, είπε ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως η ατζέντα, ωστόσο σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό, αρκεί να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ θα ληφθούν αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις, ενώ επιβεβαίωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ θα κατατεθεί προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου την ίδια περιόδο που θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020. Μάλιστα, όπως είπε, με το φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινιστούν και θέματα, όπως αυτό της Golden Visa.

Παράλληλα, επανέλαβε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ έστειλε ένα μήνυμα σιγουριάς, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις με 12μηνο ορίζοντα, που έχουν στόχο την ανάπτυξη. «Η κυβέρνηση άρχισε ήδη να αφαιρεί βάρη από την πλάτη των φορολογουμένων, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, και το επόμενο διάστημα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2020 και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, ανέφερε πως «μείζον ζήτημα για την Κυβέρνηση αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος και να δημιουργηθούν, το ταχύτερο δυνατό, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Από την πρώτη στιγμή, ξεμπλοκάρουμε δυναμικά επενδυτικά σχέδια, που υπονομεύονταν από ιδεοληπτικές εμμονές της προηγούμενης Κυβέρνησης και προσελκύουμε νέες επενδύσεις, που φέρνουν νέα δημόσια έσοδα και κυρίως πολλές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στις Σκουριές, αποτελούν χαρακτηριστικά, αλλά όχι μοναδικά, παραδείγματα».

Σε ό,τι αφορά τo μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και τη συγκρότηση συλλογικού οργάνου με συμμετοχή των γενικών γραμματέων όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων. «Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, έχουν ήδη εκδοθεί αεροπορικά εισιτήρια για 89 παιδιά, προκειμένου να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, ώστε να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους. Επίσης, υπάρχει διακρατική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 60 ασυνόδευτων ανηλίκων (πέραν των 50 που ήδη μετακινήθηκαν), ενώ υπάρχει επικοινωνία με την ιρλανδική Κυβέρνηση για μετεγκατάσταση άλλων 36. Από το τέλος Αυγούστου μέχρι χθες, έχουν μετακινηθεί από τα νησιά προς την ενδοχώρα, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών,1.747 πρόσφυγες-μετανάστες και έχουν πραγματοποιηθεί 98 μετακινήσεις σε διαμερίσματα του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ». Επίσης, προετοιμάζεται η μεταφορά άλλων 1.000 ατόμων», ανέφερε και πρόσθεσε πως επιταχύνεται η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, μέσω του προγράμματος «PHILOS», για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Ερωτώμενος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Πέτσας επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για μια «εθνικά επιζήμια συμφωνία» και ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις στη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και στα μακεδονικά προϊόντα.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε ότι το ζήτημα επεξεργάζονται το υπουργείο Πολιτισμού και Εξωτερικών και το αίτημα θα κατατεθεί από τον πρωθυπουργό, όποτε κρίνει αυτός, ενώ για τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι υπάρχει το ψήφισμα της Βουλής και η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της.

Ο κ. Πέτσας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ευχήθηκε τα καλύτερα σε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές, τόνισε πως η αποστολή βιβλίων στα σχολεία έγινε έγκαιρα, ενώ όπως ανέφερε θα καλύφθούν άμεσα όποια κενά εκπαιδευτικών. 

Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην οικογένεια του αγαπημένου τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε ξαφνικά τα ξημερώματα της Δευτέρας από τη ζωή.