ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα Αναστασιάδη: «Καμία συζήτηση υπό τις απειλές των τουρκικών κανονιών - Ο ταραξίας πρέπει να συμμορφωθεί»

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2019, 09:01
Ηχηρό μήνυμα Αναστασιάδη: «Καμία συζήτηση υπό τις απειλές των τουρκικών κανονιών - Ο ταραξίας πρέπει να συμμορφωθεί»
Facebook Twitter Whatsapp

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αδύνατη χαρακτηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπό την απειλή κανονιοφόρων και παρουσία των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Αναστασιάδης, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμφώνησαν σε μια κοινή γραμμή, ενόψει του τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα. Την ίδια ώρα, ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτηρίζει τον Τούρκο ομόλογό του «ταραξία» και ζητά «να τιμωρηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν που έδωσαν στη δημοσιότητα Μητσοτάκης-Αναστασιάδης εμφανίζονται να συμφωνούν «σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών» όπως εκείνες εκτυλίσσονται στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο αλλά και στην Αμμόχωστο. Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία «επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ο ταραξίας πρέπει να τιμωρηθεί»

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Κύπριος πρόεδρος επισημαίνει πως «ο ταραξίας ότι επιτέλους πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία», ενώ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ, δηλώνει αισιόδοξος.

«Καμία συζήτηση υπό τις απειλές των τουρκικών κανονιών»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό ανήκει πλέον στον γγ του ΟΗΕ, ενώ θεωρεί ότι το κλειδί για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο βρίσκεται στα χέρια της Αγκυρας. «Δυστυχώς, η Τουρκία ελέγχει απόλυτα την πολιτική ζωή των Κατεχομένων και την οικονομική ζωή των Τουρκοκυπρίων...», τονίζει με έμφαση.

Όπως τονίζει, μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και με φόντο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που πλήττουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, «είμαι σοβαρά προβληματισμένος».

«Θέλω να ελπίζω ότι θα συμβάλλουν όλοι, και ιδιαίτερα η Τουρκία, στη δημιουργία εκείνου του κλίματος που πριν και πάνω από όλα θα επιτρέψει – ή θα ενθαρρύνει – τον γγ του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο και αυτό θα διαφανεί από τις βολιδοσκοπήσεις της κ. Λουτ και του γγ του ΟΗΕ – κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – που θα διαπιστώσουν πέραν των διαθέσεων της κυπριακής πλευράς, πέραν του κ. Ακιντζί και εμού, και τις διαθέσεις των εγγυητριών δυνάμεων, αναλόγως των απαντήσεων ή των προθέσεων και της πολιτικής βούλησης που θα επιδείξουν, ιδιαίτερα η Τουρκία, για να είμαστε ειλικρινείς, διότι η Ελλάδα είναι πάντοτε στο πλευρό μας, αποφασισμένη να συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού στην ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Συνεπώς στο ερώτημα αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, απαντώ συγκρατημένα αισιόδοξος με ζωντανή την ελπίδα ότι η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι έφτασε επιτέλους η ώρα να ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο όπως είναι καταγεγραμμένο στη Χάρτα των ΗΕ και όχι όπως η ίδια θέλει να το ερμηνεύει δικαιολογώντας επεκτατικές προθέσεις και διαθέσεις».

Στη συνέχεια, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για συνομιλίες με τα τουρκικά γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ. «Εάν δεν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περίπτωση κάτω από τις απειλές των κανονιοφόρων να προσέλθεις, να παρακαθήσεις σε διαπραγματεύσεις και να αναμένεις ότι είναι δυνατόν να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες. Διότι είναι συμφωνημένο ότι η όποια λύση δεν θα υπογραφεί από τους ηγέτες αλλά ύστερα από δημοψήφισμα. Συνεπώς η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες και των δύο πλευρών», διαμηνύει ο Νίκος Αναστασιάδης και προσθέτει:

«Η πρόταση του κ. Ακιντζί, η οποία όπως αποκάλυψε ο κ. Τσαβούσογλου ήταν μία πρόταση που διαμορφώθηκε στην Τουρκία, σε συνεργασία με τον κ. Οζερσάι, έρχεται πρώτον σε αντίθεση με τις συγκλίσεις που είχε πετύχει ο αείμνηστος πρόεδρος Χριστόφιας με τον Ταλάτ και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν επί των ημερών μου με τον κ. Ακιντζί. Συγκλίσεις οι οποίες προβλέπουν ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει μέλος της διεθνούς συνθήκης για το δίκαιο της θάλασσας του 1982. Το ότι υπήρξε σύγκλιση αποδεικνύεται και από το ότι το θέμα δεν ήταν ανάμεσα στα σημεία Γκουτέρες (εγγυήσεις, στρατεύματα, περιουσιακό, εδαφικό, αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, εκ περιτροπής προεδρία και ισότιμη μεταχείριση ελλήνων και τούρκων υπηκόων). Δεν θεωρήθηκε ότι έπρεπε να συζητηθεί. Ο καθορισμός της ΑΟΖ και ο φυσικός πλούτος που ενδέχεται να υπάρχει, ανήκουν κατ΄ αποκλειστικότητα στην κεντρική κυβέρνηση του ομόσπονδου κράτους που θα προκύψει μετά τη λύση. Η αποδοχή της επιτροπής σημαίνει αποδοχή κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ουδεμία επιτροπή είναι δυνατόν να έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Τα κράτη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα. Συνεπώς η οποιαδήποτε επιτροπή εκτός συντεταγμένων παραμέτρων του αναγνωρισμένου κράτους δεν θα παρήγαγε τα οποιαδήποτε αποτελέσματα».

Όπως λέει, «υπέβαλα μία αντιπρόταση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα, προκειμένου να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και είπα ότι θα ήμουν διατεθειμένος, πέρα από τον νόμο που έχει θεσπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, και αφορά το επενδυτικό ταμείο στο οποίο θα κατατίθεται το σύνολο τυχόν εσόδων από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου – σημειώνεται ότι προστατεύονται και οι Τουρκοκύπριοι γιατί απαγορεύεται η ανάληψη ποσών ή χρήση του ταμείου για εξόφληση δημόσιου χρέους και νέο δανεισμό του Δημοσίου – έχω πει ότι θα ήμουν έτοιμος να αποδεχτώ το άνοιγμα ενός escrow account προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού. Ο κ. Ακιντζί αντιδρούσε για ενδεχόμενο δικαίωμα αξιοποίησης των εσόδων από την ελληνοκυπριακη πλευρά, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να αναμένουν τη λύση. Είπα λοιπόν – το έδωσα και σε άτυπο έγγραφο – εάν και εφόσον η Τουρκία αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή καθορίζεται από τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι διαπραγαμτεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού είναι σε εξέλιξη, ότι είμαι έτοιμος να αποδεχθώ εκροές από αυτό τον λογαριασμό προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πρόσθετα ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα ενημερώνεται ανελλιπώς για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τσαβούσογλου απέρριψε και αυτή την πρόταση. Επομένως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της Τουρκίας μέσα από συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όσον αφορά το ζήτημα της Αμμοχώστου, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει πως «είναι ακόμα μία πρόκληση, ενώ προσπαθούμε να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα είτε εσωτερικών πολιτικών αναγκών, και ενόψει των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν θεωρώ καθαρά τουρκοκυπριακή πρόκληση τα όσα συμβαίνουν, εάν δεν υπήρχε η ενθάρρυνση, η συγκατάθεση, ή ακόμα η υπαγόρευση από την πλευρά της Τουρκίας. Απόδειξη τούτου είναι η παρουσία του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, του υπουργού Δικαιοσύνης, ή ακόμα και του κ. Τσαβούσογλου στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ που αξιούν επιστροφή της. Ακόμα μία πρόκληση από πλευράς Τουρκίας είναι η εγκαθίδρυση τάχα προξενείου στην Αμμόχωστο» και συμπληρώνει:

«Μελετούμε διάφορα μέτρα. Πέρα από την καταγγελία δια επιστολών μελετάται και το ενδεχόμενο νομικών μέτρων με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Δυστυχώς η Τουρκία ελέγχει απόλυτα την πολιτική ζωή των Κατεχομένων, την οικονομική ζωή των Τουρκοκυπρίων είτε διά της παρουσίας του τουρκικού στρατού, είτε διά της οικονομικής βοήθειας που παρέχει, είτε και με την παρουσία των εποίκων που δυστυχώς όσο ο χρόνος περνά, αυξάνονται με μια υπολογιζόμενη παρουσία – ακόμα και από τους Τουρκοκύπριους – που σήμερα μπορεί να αποτελεί και πλειοψηφία του πληθυσμού των Κατεχομένων», τονίζει σε άλλο σημείο.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Αγκυρας. Δυστυχώς η αποθράσυνση έχει περάσει πλέον τα όρια μίας πρόσκαιρης παραβατικότητας. Ηδη η ΕΕ έχει περάσει από τις φραστικές καταδίκες σε αποφάσεις λήψης στοχευμένων μέτρων. Δεν παραγνωρίζω τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν είτε από ευρωπαϊκής πλευράς είτε από άλλες δυνάμεις, οι οποίες παρά το ότι αναγνωρίζουν την παρανομία της Τουρκίας, λόγω και συμφερόντων δεν φαίνεται να είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα που πραγματικά να προκαλούν κόστος στην Τουρκία για να κάνει δεύτερες σκέψεις. Βεβαίως εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα διαφοροποιηθεί το κλίμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Αμερικάνοι δεν θα δεχθούν ποτέ την αμφισβήτηση των δικών τους συμφερόντων. Νομίζω ούτε η Τουρκία διανοείται μια ανάλογη προσβολή συμφερόντων. Επομένως όσον αφορά τις αδειοδοτημένες περιοχές και δεν εννοώ μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και εταιρείες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύω ότι το ενεργειακό μας πρόγραμμα δεν μπορεί να ανατραπεί. Θεωρώ ότι είναι αδύνατο να ανατραπεί από τις όποιες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Τέλος, σχετικά με το τι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε:

«Εγινε μία πλήρης ενημέρωση η οποία διεξήχθη σε ένα εξαίρετο κλίμα, όπως εξαίρετες ήταν και οι σχέσεις με τον προκάτοχο του κ. Μητσοτάκη. Με τον κ. Μητσοτάκη όμως υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος, είμαστε ενταγμένοι και οι δύο στην ίδια πολιτική ομάδα. Πρέπει να πω ότι είμαι ευγνώμων γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολούθησαν πάντοτε μία στάση ταυτισμένη με τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού. Ηταν μία δημιουργική συνάντηση που έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία, ανεπτύχθησαν προβληματισμοί για τα παραπέρα βήματα για το πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική βουλιμία, με πάντοτε σταθερή την επιδίωξη της ειρήνης μέσα από τον διάλογο».