ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει τον Μητσοτάκη με τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2019, 07:32
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει τον Μητσοτάκη με τη «Συμφωνία των Πρεσπών»
Facebook Twitter Whatsapp

Ψηλά στην ατζέντα το Μακεδονικό και στη ΔΕΘ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είναι πολλά τα στελέχη μέσα στην Κουμουνδούρου που θεωρούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει πλέον ένα “πολιτικό χαρτί” που θα εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν πως θα είναι πολλές οι περιπτώσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα βρει τα αποτελέσματά της μπροστά του και περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει το πρώτο ραντεβού που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ, όποτε αυτό οριστεί.

Η καλύτερη “πάσα” για την αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε χθες με την τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έχασαν την ευκαιρία να θυμίσουν πως ο κ. Σχοινάς “δήλωνε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών και εθνικισμών”.

Με βάση τις απόψεις του νέου αντιπροέδρου αυτό που σχολίαζαν με νόημα είναι πως “περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να του ζητήσει να εξηγήσει άμεσα στο πανελλήνιο πώς ακριβώς συνέβαλε η Κομισιόν στην ανταλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη διάσωση των συντάξεων. Ας το κάνει ακόμα και τώρα ως πρωθυπουργός που ομνύει στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών”, συμπλήρωναν χαρακτηριστικά. 

Η χρονική συγκυρία βολεύει τον Αλέξη Τσίπρα, αφού και στο ταξίδι που ετοιμάζει όλη την εβδομάδα με τους συνεργάτες του στη ΔΕΘ θα κάνει ειδική αναφορά στο Μακεδονικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λογοδοτεί πλέον για τη διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης και οι δηλώσεις των υπουργών της μαρτυρούν πως επρόκειτο για μια Συμφωνία που μόνο επιζήμια δεν ήταν.

Με αυτό το σκεπτικό στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και μπορούν τώρα να περάσουν στην αντεπίθεση με τη ΝΔ να είναι αμυνόμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδρασε “ψηφοθηρικά και όχι πατριωτικά”, όπως υποστηρίζουν, όμως τώρα βλέπουν ότι η πλάστιγγα μπορεί να γείρει υπέρ του Αλέξη Τσίπρα.

Σε δεύτερο επίπεδο δεν αποκλείουν τα στελέχη της γαλάζιας παράταξης που από την αρχή δεν κράτησαν ακραία στάση, να εγκαλέσουν τη σημερινή ηγεσία για το γεγονός ότι είναι αναγκασμένη να κάνει τη δική της “κωλοτούμπα”. Μπορεί ρήγμα στη ΝΔ να μην προκληθεί, αφού τρέχει πλέον με “κυβερνητικές ταχύτητες”, ωστόσο η διαφορά φάσης που υπάρχει στο εσωτερικό της εκτιμούν πως θα αναδειχθεί.