current views are: 1

8 Σεπτεμβρίου 2019
Δημοσίευση11:38

Η ερώτηση του Newpost για το προσφυγικό – Τι απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αναφορικά με το ζήτημα του προσφυγικού

Δημοσίευση 11:38’
αρθρο-newpost

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αναφορικά με το ζήτημα του προσφυγικού

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί σήμερα, Κυριακή, συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε ερώτημα της δημοσιογράφου του newpost.gr και ACTION24, κ. Χριστίνας Κοραή αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα εδώ και αρκετά πλέον χρόνια, ο πρωθυπουργός εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οφείλουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν απο κοινού και επιμερίζοντας τις ευθύνες.

Αναλυτικά η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Στη Μόρια πηγαίνουν οι υπουργοί που έχουν λόγο να πηγαίνουν εκεί. Βεβαίως και γίνονται έρευνες και υπάρχει και δημοσιογραφική έρευνα εξ όσων γνωρίζω αρκετά ενδιαφέρουσα που παρουσιάζει στοιχεία για το γεγονός ότι γινόντουσαν παραγγελίες για πολύ περισσότερες μερίδες φαγητό απ’ ότι φαίνεται να ήταν απαραίτητες. Θα ερευνηθούν αυτά τα ζητήματα και δεν ερευνώνται μόνο από την Ελλάδα. Ερευνώνται και από την ΟΛΑΦ. Αυτό αφορά το κομμάτι της κακοδιαχείρισης. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό-προσφυγικό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μια πολιτική που στηρίζετε στη λογική ότι η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί ως προς τη δικιά μας ευθύνη η οποία δεν είναι άλλη από το να γίνονται επιστροφές. Και θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βαθμούς θυμίζω. Δύο διοικητικούς και δύο δικαστικούς. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστροφές θα γίνουν στην Τουρκία όπως ορίζει η συμφωνία. Έχουμε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών ως προσωρινό μέτρο και κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Να τονίσω ότι δεν είναι δομές μόνιμες, αλλά προσωρινές. Δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό αυτό. Ούτε οι ρυθμοί αυτοί μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον. 

Είμαι ξεκάθαρος. Υπάρχει ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Αυτό αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα. Βρήκαμε μία πολύ δυσάρεστη και θλιβερή κατάσταση. Είναι θέμα που έχει ευαισθητοποιήσει και εμένα και τους αρμόδιους υπουργούς. Θα εκκινήσω μια διαδικασία ενημέρωσης όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης, ώστε να μας βοηθήσουν και να γίνει ένας επιμερισμός των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα δεχτούν 50 ασυνόδευτα παιδιά. Στο ζήτημα της επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στο ζήτημα του προσφυγικού, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια Ευρώπη, όπου κάποιες χώρες συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα και που θέλουν να έχουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη του Σένγκεν, αλλά ταυτόχρονα δεν δέχονται κανέναν επιμερισμό ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης για το ζήτημα του προσφυγικού.

Η ίδια η συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άρθρο 80 προβλέπει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών για την διαχείριση ζητημάτων όπως το προσφυγικό.

Βλέπω να δημιουργείται μια δυναμική σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επισκέφθηκα. Αν θέλει μια χώρα να βρίσκεται εντός της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να δέχεται ότι στα πλαίσια μια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα συμμετέχει σε όποια απόφαση πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά θα πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις».


σχετικα αρθρα