current views are: 1

16 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση03:59

Το «πολιτικό σκάκι» γύρω από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έντονη η φημολογία για τα πρόσωπα που θα προταθούν

 

Δημοσίευση 03:59’
αρθρο-newpost

Έντονη η φημολογία για τα πρόσωπα που θα προταθούν

 

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον Φεβρουάριο και από τις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να φουντώσουν τα σενάρια για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Η συνταγματική αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (η κυβέρνηση προτείνει τρεις ψηφοφορίες 200, 180 και 151 θετικές ψήφους αποκλείοντας την απευθείας εκλογή του Προέδρου) αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο η ΝΔ είχε προχωρήσει σε έναν “στρατηγικό ελιγμό” και είχε υπερψηφίσει με 224 ψήφους το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές. Αυτό δίνει πλέον στο κυβερνών κόμμα τη δυνατότητα να αλλάξει την επίμαχη διάταξη μόνο με 151 ψήφους.

Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός έχει αυτό το “όπλο” στα χέρια του και μπορεί να τοποθετήσει στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου Αττικού το πρόσωπο που επιθυμεί, η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης είναι το ζητούμενο. Για ποιον λόγο να κατηγορηθεί ότι επιλέγει στη θέση του πρώτου πολίτη της χώρας ένα πρώην κομματικό στέλεχος τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει συνεννόηση; Σε κάθε περίπτωση το “πολιτικό σκάκι” γύρω από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξελιχθεί με βάση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο πρωθυπουργός να επιλέξει να προτείνει ένα πρόσωπο – έκπληξη που θα στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αφού θα προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς. Είθισται, άλλωστε, η κυβέρνηση να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον που δεν ανήκει στον δικό της πολιτικό χώρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αφού ο χρόνος είναι ακόμα αρκετός για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα “ζυγιστούν” το επόμενο διάστημα.

Στη ΝΔ γνωρίζουν πως προτείνοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο να πραγματοποιήσει τη δεύτερη και τελευταία θητεία του θα έχει εξασφαλίσει σίγουρα 244 ψήφους, αφού και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως θα τον στήριζε. “Πόντους” στην κούρσα κερδίζει ο νυν πρόεδρος από το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως έχει ασκήσει άψογα τα καθήκοντά του, ενώ δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί το ότι δεν υπέγραψε τα προεδρικά διατάγματα για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης.

Η έντονη φημολογία που ήθελε τον Αντώνη Σαμαρά να καταλαμβάνει θέση επιτρόπου στην ΕΕ, αλλά και η στήριξη που παρείχε στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αφήνουν τον πρώην πρωθυπουργό έξω από την ονοματολογία και τη φημολογία που υπάρχει.

Όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να πολώσει το κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να μετακομίσει στην Ηρώδου Αττικού, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει αν στο πρόσωπο του μπορεί να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης με το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝΑΛ. Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά, αν η Φώφη Γεννηματά δεν εμφανιζόταν αρνητική σε υποψήφιο Πρόεδρο από τον χώρο της δεξιάς παράταξης θέλοντας να τραβηξει μια διαχωριστική γραμμή.

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν στο τραπέζι πέφτουν ονόματα που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Από το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ενδιαφέρον για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, αφού ο ίδιος δηλώνει “παρών” στην πολιτική ζωή μέσω του “Κύκλου Ιδεών” που έχει συστήσει.

Ήδη έχει συζητηθεί πολύ η κοινή παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Κώστα Σημίτη και του Νίκου Αλιβιζάτου στις 8 Σεπτεμβρίου στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη. Αρκετοί μέσα στο ΚΙΝΑΛ, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προκρίνουν ακόμα και δημοσίως με τοποθετήσεις τους την υποψηφιότητά του. Η πρόσφατη σύγκρουσή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη Φώφη Γεννηματά αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο, αν και ένα τόσο μείζονος σημασίας θέμα, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μπορούσε να φέρει κοντά τις δυο πλευρές.

Ο Κώστας Καραμανλής με την παρέμβασή του από τη Θεσσαλονίκη υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε να επανέλθει στο προσκήνιο, ωστόσο οι πληροφορίες που υπάρχουν από συνεργάτες του αποκλείουν την περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία.


σχετικα αρθρα