ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται για το κέντρο

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 14 Αυγούστου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 14 Αυγούστου 2019, 11:25
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται για το κέντρο
Facebook Twitter Whatsapp

Στο “μικροσκόπιο” του ΣΥΡΙΖΑ οι επόμενες κινήσεις της Γεννηματά

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μάχη για την “άλωση” του κέντρου είναι σε πλήρη εξέλιξη και στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή όλες τις κινήσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την 7η Ιουλίου και μετά για να κερδίσει χώρο και να διεσδύσει στο κοινό του ΚΙΝΑΛ.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι υπέρμαχοι από την Κουμουνδούρου της διεύρυνσης προς το μεσαίο χώρο χτυπούν “καμπανάκι” και επισημαίνουν το κενό που υπάρχει και την προσπάθεια της ΝΔ να εκμεταλλευτεί τη νίκη της και να κερδίσει επιπλέον δυνάμεις. Κατά γενική ομολογία εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ως η μόνη ηγεμονική δύναμη του κεντροαριστερού πόλου, ωστόσο με δεδομένες τις συνεχείς αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό κρίνουν πως η μετεξέλιξη του κόμματος είναι απαραίτητη.

Ως “όπλο” ο Αλέξης Τσίπρας στη “φαρέτρα” του έχει το 31,5% των εκλογών με καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο του κέντρου να επισημαίνουν πως όποιες σκέψεις υπήρχαν, από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που απέχουν από την κεντρική πολιτική σκηνή, για τη δημιουργία ενός νέου φορέα μπήκαν στις “καλένδες” μετά το μεγάλο ποσοστό που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως στο ΚΙΝΑΛ ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους από τη στιγμή που βλέπουν ξεκάθαρα την επιστροφή του δικομματισμού. Η “καθαρή” τρίτη θέση που πήρε το κόμμα δεν θεωρείται αρκετή και η “μουρμούρα” έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του κινήματος. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασαν μαζί στις τελευταίες κάλπες το 70% όταν τον Μάιο του 2012 μετά βίας είχαν φτάσει το 35% και ένα μήνα μετά το 55%.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως το τέλος των μνημονίων πέρυσι τον Αύγουστο άλλαξε ριζικά τα πολιτικά δεδομένα και το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί πολύ σύντομα να τοποθετηθεί απέναντι στο ισχυρό δίπολο που αναδείχθηκε από τις εκλογές. Δεν πείθονται από τη λογική των ίσων αποστάσεων όσο και αν στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν σε έναν αυτόνομο ρόλο και σε μια “προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση” όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Στην Κουμουνδούρου ήδη κάνουν “ταμείο” για τα πρώτα δείγματα γραφής του ΚΙΝΑΛ ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει. Με ανακούφιση είδαν την αποχώρηση του κόμματος της Φώφης Γεννηματά από την αίθουσα της Ολομέλειας μετά τις τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή. Στο άσυλο το ΚΙΝΑΛ κράτησε επίσης αποστάσεις από το Μαξίμου και στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα δοθούν πολλές ευκαιρίες στη Φώφη Γεννηματά να διαλέξει “στρατόπεδο”.

Στο δρόμο προς το Συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχουν πολλές ευκαιρίες για να “ζυγίσουν” τη στάση του ΚΙΝΑΛ και να κρίνουν αν θα έχει νόημα να απευθυνθεί πρόσκληση για διάλογο, όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το newpost.gr. Κομβικής σημασίας θα είναι η στάση που θα κρατήσει η Φώφη Γεννηματά στο ζήτημα του εκλογικού νόμου για την αλλαγή της απλής αναλογικής.

Είναι κοινό μυστικό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένει στη “γωνία” τη Φώφη Γεννηματά για να καταγγείλει κάθε σύμπραξη της με την κυβέρνηση. Επιχειρώντας να στριμώξουν το ΚΙΝΑΛ στην Κουμουνδούρου θα μιλούν για νέα ταύτιση της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΝΔ με στόχο να προσελκύσουν ψηφοφόρους με έντονα αντιδεξιά αισθήματα που είτε έδωσαν μια “τελευταία ευκαιρία” στο ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες εκλογές είτε προτίμησαν την αποχή.