current views are: 1

11 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση09:46

Αυτή θα είναι η νέα μεγάλη σύγκρουση στη βουλή – Τι σκέφτονται Μητσοτάκης και Τσίπρας

«Ψήνεται» νέα μεγάλη σύγκρουση στη Βουλή με φόντο τη Συνταγματική αναθεώρηση

Δημοσίευση 09:46’
αρθρο-newpost

«Ψήνεται» νέα μεγάλη σύγκρουση στη Βουλή με φόντο τη Συνταγματική αναθεώρηση

Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος έστω και ανεπίσημα έχει ανοίξει με δεδομένη την αντίθεση της κυβέρνησης στην απλή αναλογική, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2016 και θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, το ενδεχόμενο αλλαγής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 54 δεν έχει μπει ακόμα στο τραπέζι της Ηρώδου Αττικού. Στο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις που θα μπορούσαν να πετύχουν. Οι ίδιες πληροροφίες αναφέρουν πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν εξετάσει διάφορες παραλλαγές εκλογικών πλειοψηφικών συστημάτων χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα κάπου συγκεκριμένα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν “στη γωνία” την κυβέρνηση να προχωρήσει στην καθιέρωση της πλειοψηφίας των 3/5 (180 βουλευτές) αντί για τα 2/3 (200 βουλευτές) που ισχύει τώρα προκειμένου, το εκλογικό σύστημα να αλλάζει από τις επόμενες κάλπες και όχι από τις μεθεπόμενες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προειδοποιήσει από το βήμα της Ολομέλειας την κυβέρνηση “να μην επιχειρήσει θεσμικά παιχνίδια ακροβασιών με το Σύνταγμα” και για τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε αλλαγή ή σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα (έχουν μαζί 180 βουλευτές) αποτελεί “casus belli”.

Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε πως δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ το σύνδρομο του μικρού κόμματος. Αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση, ωστόσο ήταν φανερό πως σε μια μνημονιακή περίοδο ήθελε να αφήσει το προοδευτικό του αποτύπωμα. Παρ’ όλα αυτά ανατρέχοντας στο παρελθόν, η αριστερά ήταν πάντα υπέρ της απλής αναλογικής ως ένα μέσο συγκράτησης των ψηφοφόρων που “μετακόμιζαν” την τελευταία στιγμή προς το κέντρο για να “μην πάει χαμένη” η ψήφος τους.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως το κεκτημένο της πλειοψηφίας των 200 βουλευτών, όπως κατοχυρώθηκε το 2001, δεν πρέπει να χαθεί, αφού απομακρύνει την πιθανότητα η εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει το εκλογικό σύστημα με βάση την πολιτική συγκυρία που την βολεύει.

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον Σεπτέμβριο, καθώς στην Κουμουνδούρου εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις και για τη βούληση της ΝΔ να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, ώστε να προβλέπει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

Πώς θα ήταν οι συσχετισμοί με την απλή αναλογική

Στην περίπτωση της απλής αναλογικής κάθε κόμμα εκλέγει τόσους βουλευτές όσους χωράει το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των ψηφοδελτίων που έλαβε. Το εκλογικό μέτρο είναι το πηλίκο της διαίρεσης των έγκυρων ψηφοδελτίων (των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή) με τον αριθμό των εδρών της Βουλής.

Συνεπώς για την 7η Ιουλίου το ποσοστό της ΝΔ με το σύστημα της απλής αναλογικής θα υπολογιζόταν ως εξής:

300 * 2.251.426 : 5.192.767 = 130,07 έδρες

Η κατανομή στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση χωρίς το μπόνους των 50 εδρών:

ΝΔ: 130 βουλευτές (από 158)

ΣΥΡΙΖΑ: 103 βουλευτές (από 86)

ΚΙΝΑΛ: 26 βουλευτές (από 22)

ΚΚΕ: 17 βουλευτές (από 15)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 12 βουλευτές (από 10)

ΜεΡΑ25 : 11 βουλευτές (από 9)

Η αριθμητική της Βουλής δεν επιτρέπει στη ΝΔ να αλλάξει το εκλογικό σύστημα άμεσα, αφού η πλειοψηφία των 200 βουλευτών δεν μπορεί να βρεθεί. Ακόμα και η συνδρομή της Ελληνικής Λύσης δεν είναι αρκετή, ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εμφανιστεί συμπαγής.

Όσον αφορά την ψήφο των ομογενών ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αποσυνδέσει το συγκεκριμένο ζήτημα από τον εκλογικό νόμο φέρνοντας ξεχωριστή ρύθμιση στη Βουλή.


σχετικα αρθρα