current views are: 1

21 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση15:00

Ο αφοπλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, οι νάρκες και η στάση αναμονής των Βρυξελλών

Οι πηγές του Newpost σε Αθήνα και Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι οι θεσμοί σαφώς και παρακολουθούν στενά τα πρώτα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά δεν της έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό, παρά την ενισχυμένη εποπτεία στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Δημοσίευση 15:00’
αρθρο-newpost

Οι πηγές του Newpost σε Αθήνα και Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι οι θεσμοί σαφώς και παρακολουθούν στενά τα πρώτα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά δεν της έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό, παρά την ενισχυμένη εποπτεία στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Η εξαγγελία για μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμιστικά κατά 22%, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων είναι μια κίνηση ματ από κάθε άποψη.

Πρώτον, έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.
– Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%.
– Για τις μεσαίες περιουσίες 20%, κάτι που αφορά όλη τη μεσαία τάξη.
– Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ) θα είναι 10%.

Δεύτερον, στέλνει μήνυμα ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιούνται και μάλιστα νωρίτερα καθώς οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα φανούν στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου.
«Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ανακοινώσω και την πρώτη, θα έλεγα, «ασυνέπεια» της κυβέρνησής μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Την «αναίρεση» μιας προγραμματικής μας δέσμευσης» συνέχισε. «Πράγματι, είχα υποσχεθεί όλες οι φοροελαφρύνσεις να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου και να ισχύσουν από το 2020. Σήμερα, αθετώ την δέσμευσή μου: Σημαντικές μειώσεις των φόρων δεν θα αφορούν το 2020. Αλλά ξεκινούν από τώρα. Από το 2019. Πείτε το και μια «κωλοτούμπα», αλλά από την ανάποδη».

Τρίτον, η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία αφοπλίζει το βασικό προεκλογικό και μετεκλογικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα ακυρώσει τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα. Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, το βελτιωμένο σχέδιο για τις 120 δόσεις ώστε να διευκολυνθούν οι πιο αδύναμοι που μεταξύ άλλων θα μπορούν αντί για 30€ να πληρώνουν 20€ ως δόση, απευθύνονται στο δικό «του» εκλογικό ακροατήριο «των φτωχών» όπως το αποκαλούσε ο κ.Τσίπρας. Και βέβαια ταυτόχρονα καλύπτει τη μεσαία τάξη που δέχθηκε καίριο πλήγμα στα οχτώ χρόνια των μνημονίων, συνέχισε να είναι σε δεύτερη μοίρα στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξη της είναι σημαία της ΝΔ.

Οι νάρκες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός εδώ και δεκαετίες που στις προγραμματικές δηλώσεις δεν μίλησε για «καμμένη γη». Ούτε επικαλέστηκε «χάος» όπως σωστά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ανέλυσε το σχέδιο του και προσπέρασε την τυφλή πολιτική αντιπαράθεση. «Οι νάρκες όμως υπάρχουν» όπως είπε χαρακτηριστικά αν και απέφυγε να τις περιγράψει. «Και, μάλιστα, είναι πολλές και επικίνδυνες».

Πηγές του Μαξίμου τόνισαν στο Newpost ότι η κυβέρνηση έδειξε με τις προγραμματικές δηλώσεις τις προτεραιότητες και το διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης από εκείνο που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 «δεν διαταράσσεται η δεδομένη δημοσιονομική ισορροπία, ούτε αμφισβητούνται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση», δηλαδή το 3,5%.

«Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους του 2019 και του 2020, δρομολογούμε ταυτόχρονα και ένα ευρύ, πλάνο τολμηρών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας» τόνισε. «Οι λέξεις-κλειδιά είναι αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Ό,τι λέμε το υλοποιούμε εντός συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων. Με ένα φιλόδοξο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης δικής μας ιδιοκτησίας.»

Το νεύμα των Βρυξελλών

Οι πηγές του Newpost σε Αθήνα και Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι οι θεσμοί σαφώς και παρακολουθούν στενά τα πρώτα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά δεν της έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό, παρά την ενισχυμένη εποπτεία στην οποία βρίσκεται η χώρα, ένα χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ 45′, στο Μαξίμου, την Τρίτη, δεν του έδειξε απαγορευτικό για το πλαίσιο των μειώσεων φόρων που επρόκειτο να εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις. Αντίθετα εκτιμάται ότι ο «αέρας» που έδωσε, οδήγησε την κυβέρνηση στο να εξαγγείλει το πιο προωθημένο σενάριο που είχε επεξεργαστεί για τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή, μεσοσταθμικές μειώσεις ύψους 22% από τα εκκαθαριστικά του Αυγούστου.

Αν ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος, η νέα κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε στην τολμηρή εξαγγελία διότι δεν είναι στην πρόσθεση της να ξεκινήσει τη θητεία της με μονομερείς νομοθετήσεις και ρήξη με τους θεσμούς.

Όμως, η περίοδος αναμονής των θεσμών έχει ημερομηνία λήξης. Τα χρονοδιαγράμματα και οι στόχοι είναι ασφυκτικοί. Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δείξει στην πράξη εάν θα συνεχίσει να έχει την ανοχή των θεσμών διότι το σχέδιο της αποδίδει στην πράξη ή αν θα δει το σκληρό πρόσωπο τους, το οποίο μόνο επιπλέον μέτρα δείχνει.

Η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει

Χαρακτηριστική του κλίματος που υπάρχει μεταξύ των θεσμών για την νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η συνέντευξη Ρέγκλινγκ στην Καθημερινή. Θεωρεί «καλή αρχή» την έξοδο στις αγορές με επιτόκιο κάτω του 1,9% για επταετές ομόλογο.
Η μη μείωση του αφορολόγητου, όμως, από την 1/1/2020 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές και στηρίζει και η ΝΔ, αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για τους θεσμούς. Η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», είναι η γενική σύσταση που δίνουν οι θεσμοί εδώ και καιρό, οποως επισήμανε ο κ.Ρέγκλινγκ. «Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι φιλοαναπτυξιακό» τόνισε. «Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέστησαν σαφές πως απογοητευθήκαμε που ανετράπη».

Την ίδια στιγμή όμως στο ερώτημα εάν η μείωσή του αφορολόγητου είναι υπό διαπραγμάτευση, ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλλουμε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα. Αυτό είναι παρελθόν. Ωστόσο -προσθέτει- έχουμε άποψη για το ποια μέτρα είναι φιλοαναπτυξιακά και ποια όχι».


σχετικα αρθρα